26 Ekim 2020 tarihinde abonelik fesih işlemlerinde dijital donem başladı nihayet ve bu konu hakkında gormuş olduklarımı ve araştırdıklarımı sizinle paylaşmak istiyorum. Rehber niteliğinde bir konu olacak.
Nedir bu dijital abonelik fesih işlemi?
- Dijital Abonelik Fesih İşlemi olarak adlandırılan işlem aslında, abone sayısı 200 bin uzerinde olan elektronik haberleşme işletmecilerine ait aboneliklerin iptalidir.
Ornek vereceksek (Turk Telekom, Turk Telekom Mobil, Vodafone, VodafoneNET, Turkcell, Turkcell Superonline, Turknet, Millenicom, D-Smart, Turksat vb).
E-Devlet'e girdim fakat işlem yapacak olduğum sayfayı bulamıyorum?
- E-Devlet sistemine girdiğinizde arama kısmına Abonelik Fesih İşlemi BTK yazdığınızda karşınıza sonuc cıkacaktır fakat bu sayfayı bulamadığınız taktirde BTK'nın e-Devlet sayfasına girip Abonelik Fesih İşlemi kısmını gorebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran cıkacak. Aşağıdaki gibi bir ekran cıkıyorsa doğru bir işlemi takip ediyorsunuz demektir. Oncelikle Abonelik Fesih Başvurusunu yapabilmek icin mobil imza, elektronik imza, TC Kimlik Kartı ya da bankalar uzerinden giriş yapmanız gerekiyor.
Sadece e-Devlet şifrem neden yeterli gelmiyor?
- Fesih işlemi bir sozleşme iptalidir. Hem sizin kişisel guvenliğiniz hem de başvurunun size ait olduğunun doğrulanabilmesi icin yukarıdaki resimde gozuken dort giriş yonteminden birisini secmelisiniz.
Mobil imzam ya da Elektronik imzam yok. Kimlik kartım da eski ne yapacağım?
- Bu durumda şahsınıza ait herhangi bir banka uygulaması uzerinden e-Devlet kapısına giriş yaparsanız bilgileriniz doğrulanmış olacak. Boylece işleminize guvenle devam edebileceksiniz.
Yukarıdaki giriş yontemlerinden herhangi biriyle giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşımıza gelecek;
Bu aşamadan sonra artık yapmamız gereken şey abonelik iptali icin aboneliğimizin bulunduğu kurumu secmek ve Abonelik Sorgula yazısına basmak. Sorgulamayı yaptıktan sonra aşağıdaki ekran gelecek ve hangi aboneliğinizi iptal etmek istiyorsanız sağ tarafta yer alan Fesih Başvurusu Yap tuşuna basmalısınız.
Yapılan Fesih Başvurusu Sonrası aşağıdaki ekran gelecek ve bizlerden son kez kimliğimizi doğrulamamızı isteyecek ve yapılan Fesih Başvurusu sonrası 24 saat icerisinde abonelikleriniz iptal edilecek. Artık Faks cekme, Telefon ya da uzun kuyruklar beklemeye son!
Fesih Belgesini nasıl imzalayacağım?
- Fesih belgenizi varsa elektronik imza ile onaylayabilirsiniz. Elektronik imzanız yoksa fesih formunun cıktısını alarak ya da okunaklı bir şekilde elle yazarak imzalayın. Belgenin fotoğrafını cekerek sisteme yukleyin. İşleminize onay verin.
Fesih başvuru yaptım ama vazgecmek istiyorum mumkun mu?
- e-Devlet uzerinden abonelik fesih başvurusunun iptali soz konusu değil. Ancak işletmeci cağrı merkezini arayarak başvurunuzdan vazgecebilirsiniz.
Son olarak aman dikkat!
Başvurunuzdan itibaren 24 saat icinde hizmetinizin durdurulabileceğini unutmayın! Ayrıca ilave ucret odememek icin varsa taahhut bitiş tarihinizi, fesih başvurunuzu yapmadan once kontrol etmeniz cok onemli.
Kaynak : Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Omer Fatih Sayan