Yeşilcam ’ın sultanı, efsane oyuncu Turkan Şoray, sessizliğini SOZCU HaftaSonu icin bozdu. Sinemadan, toplumsal gerilime, kadına şiddete kadar bircok konuda duşunduklerini anlattı.
Uzun zamandır sessizliğini koruyan Turk sinemasının Sultan'ı Turkan Şoray, sonunda SOZCU HaftaSonu'na konuşmaya karar verdi. “Dunyaya bin kere gelsem, bin kere sinemayı secerdim” diyen sanatcı, pandemiden yaşadığı cushing sendromuna, sinemadan işsizliğe, gelir adaletsizliğinden toplumdaki kutuplaşmalara ve kadına şiddette kadar her şeyi anlattı…
– Sizce Turkiye'nin en buyuk sorunu nedir?
Birinci sıraya işsizliği koyarım. Corona olayından sonra daha da buyuk bir sorun olacak diye endişeleniyorum. Ozellikle genclerin buyuk bir enerjisi var. Maalesef okumuş, universite bitirmiş veya okuyamamış, ulkemizin geleceği olan genclerimiz iş arıyor. Genclerin, ozellikle gecim derdinde olan insanların derdi beni cok mutsuz ediyor. İstatistiklere baktığımızda urkutucu bir tabloyla karşı karşıyayız. Yıllarca yemeyip icmeyip evlatlarını okutan, onların meslek sahibi olması icin cırpınan ailelerin huznunu ve hayal kırıklıklarını yureğimde hissediyorum. Genclerin onu acılmalı. Onlar bizim geleceğimiz, onlar bu ulkeyi aydınlığa goturecek olanlar… Umutsuzlukları umuda cevrilmeli diye duşunuyorum.
Şoray, “Yaşantım boyunca seyircimi hayal kırıklığına uğratmamaya calıştım” dedi.
TENKİTLER YAPICI OLSUN
– Başka…
Gelir adaletsizliği tabii… Keşke herkesin bu konuda şansı eşit olabilse. Ayrıca giderek kutuplaşıyoruz. Toplumda birbirimizi otekileştirmeyerek, empati yaparak, birbirimizi dinleyerek, karşı goruşluyse saygı duyarak orta yolu bulmalıyız. Bugun ulkemin goruş ayrılığı icinde kutuplaştığını gormek beni cok uzuyor. Birbirimizi yapıcı tenkit edelim, birbirimizden alacağımız ve birbirimize vereceğimiz cok şey var. Birlik icinde olalım. Ayrıca ulkemde eğitim cok onemli. Eğitimde fırsat eşitliği, kız cocuklarının okutulması cok onemli. Eğitimin hava, su, beslenme, barınma ve sağlık kadar onemli olduğunu duşunuyorum. Eğitim duşunebilme, hayata uygulayabilme ve yaşamın değerini bilme yeteneğidir, sonsuzdur.
EN ONEMLİ ŞEY EĞİTİM
– Ve kadına yonelik şiddet… Siz de uzuntunuzu her fırsatta dile getiriyorsunuz.
Kadına şiddet olayları hepimizin yureğini acıtıyor. Nasıl onlenir nasıl yaptırım uygulanır? Bu zihniyetin ve kadına bakışın değişmesi gerekiyor. Bunun icin de en onemli şey eğitim. Bu konuda uzerimize duşen her şeyi yapmak zorundayız. Ulkemin kadınlarına sorunları cozulmuş mutlu yarınlar diliyorum.
– Turkan Hanım tarım işcileri, maden işcileri, fabrika işcileri haklarını alamamaktan dolayı isyan icindeler…
Soma işcileriyle ilk gunden beri cok ilgiliyim ve kalbim onlarla carpıyor. Maden işcileri, tarım işcileri, işciler, emekciler… Alın teri icin yola cıkan herkesin yanındayım. Herkes emeğinin karşılığını mutlaka almalı. Ancak o zaman hep beraber yuzumuz guler.
Turkan Şoray tedavinin ardından sağlığına kavuştu.
AMELİYATTAN SONRA 20 KİLO VERDİM
– Turkan Hanım harika gorunuyorsunuz, epeyce kilo verdiniz. Uzun yıllar cushing sendromu hastalığıyla mucadele ettiniz. Şimdi nasılsınız, neler yapıyorsunuz?
Teşekkur ederim oncelikle guzel sozleriniz icin. Evet, yıllardır cushing sendromu hastalığımdan dolayı sıkıntı cektim. Aslında bende yedi sekiz senedir bu hastalık varmış ama anlamıyormuşum. Ameliyat olana kadar uc sene boyunca cok zor bir teşhisle sonuca varıldı. İki kere ameliyat oldum ve bobrekustu bezim alındı. Bu hastalığı yaşayanlarda vucut cok fazla kortizon salgılıyor, dolayısıyla hem kilo yapıyor hem kasları eritiyor. Ameliyattan sonra 20 kilo verdim, başarılı ameliyatlar oldum ve sağlığıma kavuştum. Artık yuruyorum, koşuyorum, spor yapıyorum ve cok iyi hissediyorum.
KABULLENMEK ZOR
– Pandemi surecinde ne yapıyorsunuz?
Coronavirus; hic beklemediğimiz, bugune kadar yaşamadığımız bir durum oldu hepimiz icin. Tabii kabullenmemiz biraz zor oldu ama toplumca, sağlığımızı korumak adına koyulan kurallara uymamız gerektiği konusunda bilinclendik. Yaşam tarzımızda yeni koşullar oluştu. Tek sıkıntım kızıma ve yakınlarıma sarılamamak. Bir de kaybettiğimiz canlara uzuluyorum. Bir an once bu kotu gunler gecsin diye dua ediyorum.
AŞKLARI, ACILARI, HASRETLERİ, İYİLİKLERİ YAŞADIM SİNEMADA
Sinema o kadar guzel bir hayat verdi ki bana. Bin kere daha dunyaya gelsem yine bir sinema emekcisi olmak isterim. Dunyanın en guzel mesleği sinema benim icin…
– Sinemanın Sultanı, yeniden dunyaya gelse yine sinemayı secer miydi?
Bin kere dunyaya gelsem, bin kere kendi ulkemin sinema emekcilerinden biri olmak isterim. Sinema bana o kadar guzel bir hayat verdi ki, o kadar guzel duygular hissettirdi ki… Buyuk aşkları, acıları, sevincleri, kavuşmaları, hasretleri, kıskanclıkları, hoşgoruyu, iyilikleri yaşadım sinemada… O karakterlerle butunleştim bazen o karakterlere kendimden hikayeler kattım. Dunyanın en guzel mesleği bana gore sinema.
– Hayatınızı filme cekmek isteseler ne derdiniz?
Hayatımın film olması icin yaklaşık yirmi yıldır, gerek kendi ulkemden gerek yurt dışından pek cok teklif aldım. Bazıları cazipti, duşunmedim değil. Ancak sonra ozelim bana kalsın istedim. Hayatımın film olmasını şu an istemiyorum. Gercekten duşundum, taşındım ve sinemayla ilgili kitap yazdım. Hakkımda bircok kitap yazıldı. Bunlar bana yeterli geliyor.
EŞSİZ BİR DUYGU
– Sinema sizin icin bir tutku. Başka bir tutkunuz var mı?
En buyuk tutkum, sinema ve kızım Yağmur. Ben Yağmur'u uzun yıllarca bekledim, o benim icin bir ozlemdi. Yağmur'u ilk kucağıma aldığımda cevremde kamera aradım. Cunku film sahnelerinde o kadar cok anne rolu oynadım ki, inanamadım, yine film sandım. Eşsiz bir duyguydu bu.
– Resim yapmak da bu tutku sizin icin…
Elimde karakalem hep vardır, boş bulduğum yere hep yuzler cizerim. Amatorce… Ama ruhumla yapıyorum resimleri. Bir sergi icin resimlerim hazır, hepsi kadın temalı. Elde edilecek geliri de Mor Catı'ya bağışlamak istiyorum.
“Sade giyinince kendimi rahat hissediyorum” diyor.
KOSTUMLERİMİ HEP KENDİM HAZIRLADIM
– 220 filmde rol aldınız, adınızı Guinnnes Rekorlar kitabına yazdırdınız. Filmler, diziler bitti mi artık?
Diziler cok yorucu. Sureler cok uzun. Dizi yapanları, yonetmeninden oyuncusuna kadar tum teknik ekibi yurekten kutluyorum. O emeği goruyorum. O kadar yorgunluğu goze alamıyorum artık, kendimi iyi hissetsem de. Cok heyecanlandıracak bir senaryo olursa… İcimdeki o oyunculuk sevgisi ve heyecanını atamam elbette, belki o zaman kabul edebilirim.
– Filmlerdeki kostumlerinizi de kendiniz hazırladınız, oyle değil mi?
Seni Kalbime Gomdum haricindeki butun filmlerde, kostumlerimi hep ben tasarladım, ben sectim ve ozel olarak diktirdim terzilerime. Her filme onlarca kostum hazırlardık. Bir filmde giydiğimizi bir filmde giyemiyorduk. Hepsini sakladım kostumlerin. 110 kostumden oluşan sergi de yapıldı.
Kaynak: Turkiye giderek kutuplaşıyor, orta yolu bulmalıyız
Turkan Şoray: Turkiye giderek kutuplaşıyor, orta yolu bulmalıyız
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turkan Şoray: Turkiye giderek kutuplaşıyor, orta yolu bulmalıyız