Tekrardan merhabalar dostlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygınlaşan sozde "Sağlıklı Sigara" denilen Vitaminli E-Sigara cılgınlığı hakkında araştırmalar yaptım ve sizlere sunmak istiyorum.
E-Sigara'dan kastımız elektronik sigara. Ulkemizde bir zamanlar revactaydı ve daha az zararlı diye nitelendiriliyordu. Sonradan ulkemizde bazi merciler tarafından satışında yasaklar konulmuş, kullanımı azaltılmıştı.
ABD'de bu alanda uretim yapan bir şirket, E-Sigaraların likit denilen asıl maddesine A, B6, B12, C, D ve E vitmainleri koymuş ve hic zararı yok diye piyasaya surmuş. Ayri başka bir acıklama yapan şirket buharın Q10 enzimi ve ginseng ile enerji verdiği ve vucuda sağlık kattığı iddia ediyor.
Universiteler bu konu ile calışmalarına başladı ve bazı acıklamalar yaptılar.
Portland State Universitesinden Acıklama:
Konu hakkında bir acıklamada bulunan Profesor ve ACS uyesi James Pankow;Vitaminli e-sigara icerisinde vitaminin ne kadarının kaybolduğunun test etmediğini soyluyor ve vitaminler ısıtıldıklarında kimyasal kompozisyonlarını değiştirebilir, bu da onların gucunu kaybetmelerine veya zararlı bir şeye donuşmesine neden olabilir, diyor.
Mount Sinai Hastanesi Solunum Enstitusu'nun klinik direktoru Dr. Louis DePalo;
Akciğerlerden vitamin alımının mumkun olduğunu soyluyor. Ancak soz konusu buhar olunca işler değişiyor. Ceşitli metaller, gliserin ve glikol gibi katkı maddeleri kullanan elektronik sigaralarda vitaminler yuksek ısıyla buharlaştığında etkilerini yitirmeleri cok olası. Yuksek ısıyla vitamininin etkisinin yok olması demektir.
Uretici firma tarafından yapılana acıklamada şu şekilde;
Bu şekilde vitaminleri tuketmenin daha sağlıklı olduğunu iddia etmiyoruz” "Sadece bir e-likite eklenmiş bir vitamin maddesi var, e-likit icerisinde onlardan binlerce madde var." ( Dunya Sağlık Orgutu'ne gore yaklaşık 8,000 ). "Ancak pek coğu vitamin kullanmıyor" diye ekliyor. Vitamin takviyesi icin alternatif bir yontem olduğunu iddia ediyor.
Dostlarım bu olay uzun surecek gibi fakat Amerika'da ki mağazalar da coktan yerini aldı ve yoğun kullanımda. Bakalım bu bizim ulkemize de sıcrar mı onu zaman gosterecek.