Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ’nin Cumhurbaşkanlığı Kulliyesi ’nde baş başa ve heyetler arası goruşmelerinin ardından ceşitli anlaşmalar imzalandı.
İki ulke arasında imzalanan 10 anlaşma:
“İstinye Park Hisselerinin Devrine Dair Anlaşma” Katar Yatırım İdaresi Yonetim Kurulu Başkanı Mansur bin İbrahim El Mahmoud ile Doğuş Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk arasında, “İstanbul Halic Altın Boynuz Projesine Yapılacak Potansiyel Ortak Yatırıma İlişkin Mutabakat Zaptı” Halic Altın Boynuz Marina Turizm Gayrımenkul İnşaat Yatırım A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince ile Katar Yatırım İdaresi Yonetim Kurulu Başkanı Mansur bin İbrahim El Mahmoud arasında, “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ’ndan Hisse Senedi Alımına Dair Mutabakat” Turkiye Varlık Fonu Genel Muduru Zafer Sonmez ile Katar Yatırım İdaresi Yonetim Kurulu Başkanı Mansur bin İbrahim El Mahmoud arasında, “Global Liman İşletmeleri ve QTerminals W.L.L Arasında Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş. ’nin Hisse Devrine ve Satın Alımına Dair Anlaşma” Turkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Katar Devleti Ulaştırma ve İletişim Bakanı Jassim bin Saif El Sulaıtı arasında, “Turkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ve Katar Devleti Serbest Bolgeler İdaresi Arasında Serbest Bolgeler Alanında Ortak Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Mutabakat Zaptı” Turkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Katar Devlet Bakanı ve Serbest Bolgeler İdaresi Başkanı Ahmed bin Muhammed El Sayed arasında, “Turkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ile Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Arasında Ortak Ekonomik ve Ticaret Komisyonu Kurulmasına Dair Ortak Deklarasyon” Turkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Katar Devleti Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali bin Ahmed El Kuwari arasında, “Turkiye Cumhuriyeti Hukumeti ve Katar Devleti Hukumeti Arasında Su Yonetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” Turkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Katar Devleti Enerji İşleri Devlet Bakanı Saad Bin Sherida El Kaabı arasında, “Turkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Katar Devleti Maliye Bakanlığı Arasında Geliştirilmiş Ekonomik ve Mali İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptı” Turkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Lutfi Elvan ile Katar Devleti Maliye Bakanı Ali Şerif El Emadi arasında, “Turkiye Cumhuriyeti Hukumeti ile Katar Devleti Hukumeti Arasında Aile, Kadın ve Sosyal Hizmetler Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” Turkiye Cumhuriyeti Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk ile Katar Devleti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Bin Jassim El Sani arasında, "Turkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Katar Devleti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitusu arasında Diplomat Değişimine İlişkin Niyet Beyanı” Turkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlut Cavuşoğlu ile Katar Devleti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Bin Jassim El Sani arasında imzalandı.
Katar Emiri Al Sani: Başarılı bir goruşme turu gercekleştirdim.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, "başarılı" bir ziyaret olarak değerlendirdiği Turkiye temaslarını tamamlayarak ulkeden ayrıldı.
Emir Al Sani, Twitter hesabından yaptığı acıklamada, "Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da Katar-Turkiye ortaklığı konusunda başarılı bir goruşme turu gercekleştirdim" ifadesini kullandı.
Katar-Turkiye halklarının iyiliği ve menfaati icin surekli gelişen bu ortaklığı pekiştirmek amacıyla her iki ulkenin imkanlarını daha fazla kullanmaya karar verdiklerini aktaran Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bazı meseleler, uluslararası ve bolgesel gelişmelere ilişkin goruş alışverişinde bulunduklarını kaydetti.
Emirlik Divanı'ndan yapılan yazılı acıklamada da, Katar Emiri Al Sani'nin ziyaretini tamamlarken, gosterdiği "sıcak karşılama" sebebiyle Erdoğan'a teşekkur ettiği, Turk halkı ve Cumhurbaşkanı'na ilerleme ve refah dileklerinde bulunduğu ifade edildi. Acıklamada ayrıca, "Katar ve Turkiye tarafları, gercekleştirdiği goruşmelerde, iki ulke arasındaki guclu kardeşlik ilişkilerini ve ceşitli alanlarda stratejik ortaklığı guclendirmeye devam etme konusunda istekli ve kararlı olduklarını teyit etti" denildi.
Kaynaklar: Turkiye ile Katar arasında 10 anlaşma / Katar Emiri Al Sani: Başarılı bir goruşme turu gercekleştirdim