Yaklaşık dort aydır kapalı alanlarda sigara icmek yasak. Yasağın ardından alışveriş merkezlerinde az vakit gecirmeyi, işyerinde kapının onune cıkıp birkac duman tutturmeyi, kapalı alanları es gecmeyi cozum olarak secenler olduğu gibi sigarayı toptan hayatından cıkarmayı deneyenler de var. Oyle ki sigaraya sonsuza dek veda edenler nedeniyle ağustos ayında, gecen yılın aynı donemine oranla 457 milyon adet daha az sigara icildi. Yasak masak dinlemeyip icenlerse ,toplamda 20 bin YTL'nin uzerinde para cezası odedi. Durum boyle olunca sigarayı bırakma yontemlerini incelemek, okuyucuyu bilgilendirmek farz oldu. Ama işin icine girince hangi yontemle sigarayı bırakacağınıza karar vermenin, sigarayı bırakmaya karar vermekten zor olduğunu anladık. Sektor oyle geniş ki, kişiye gore, yaşam tarzına gore, hayat anlayışına gore hatta burca gore bile sigara bırakma yontemleri var. Ama biri mutlaka size gore. İşte her yonuyle sigara bırakma macerası...
Karar vermeniz gereken, sigara bagımlılıgınızın psikolojik mi, fiziksel mi oldugu...
Tıbbi yontem size cazip gelmediyse işin alternatifinde size gore bir şeyler mutlaka vardır. Peki nedir bu alternatif yontemler? Aslına bakarsanız iş bu noktada tam bir duğume donuşuyor, bağımlılığınızı fiziksel olarak yorumluyorsanız başka, psikolojik olarak yorumluyorsanız başka yontemlere dalma, ayrıca onların da alt başlıklarında boğulma ihtimaliniz yuksek. Sırayla gidecek olursak, kendinizi sizin gibi sigara icen bir grupla terapi halinde hayal edebiliyorsanız Allen Carr yontemi bicilmiş kaftan. Allen Carr'cılar iddialı, 25 yıldır 40 ulkede 10 milyondan fazla sigara icicisini hicbir makineye bağlamadan, ilac kullanmadan, kilo almadan ve sigarayı ozlemeden 'tedavi ettiklerini' soyluyorlar. Allen Carr Turkiye'nin Genel Muduru Emre Ustunucar "Bağımsız araştırmalar Allen Carr yonteminin 12 aylık başarı oranının yuzde 62 olduğunu gosteriyor. 25 yıldır dunyanın en başarılı yontemi olmamıza rağmen, gunumuzun moda başarı oranı olan yuzde 90'lara ulaşamadığımızı da itiraf etmek isteriz!" diyerek diğer yontemlerde verilen oranların abartılı olduğunu vurguluyor. Yontem, altı saatlik birebir terapinin yanı sıra grup terapiler sayesinde sigarayı bıraktırdığını iddia ediyor. 'Terapi beni bozar, ben sigarayı şoyle şıp diye bırakayım,' diyorsanız o zaman size 45 dakikalık biorezonans oneririm. Ama makinelere bağlanmaktan korkmayacaksınız... Aslında bundan 25 yıl once alerji tedavisi icin keşfedilen biorezonans yontemi bir sure sonra 'sigara bıraktırmada neden kullanmıyoruz?' fikriyle yoğrulunca 'mora terapi' denen kavram ortaya cıktı. Neosante'den Dr. Ersal Işık yontemi şoyle anlatıyor: "Mora terapi uygulaması, kişinin oturduğu yerde el ve ayaklarından temasta olduğu mora biorezonans cihazı yardımıyla yapılıyor. Bu sırada kişi hicbir şey hissetmiyor. Tedavinin hemen sonrasında kişide sigara isteği azalıyor ve bir sure gectikten sonra sigara dumanına karşı bir tiksinti oluşuyor.. Uc gunun sonunda ise kişide fiziksel sigara isteğinin hemen hemen hic olmaması bekleniyor."
'İğneden korkmam' diyenler icin akupunktur
Cihaza bağlanarak hoşuma gitmedi ama 'İğneden korkmam,' diyenlerdenseniz akapunkturu tercih edebilirsiniz; hem birkac iğne daha fazlasıyla kilolardan kurtulmak da mumkun. Sigara icenlerde serotoninendorfin salgılama işini sigara ustlendiğinden vucut, otonomisini kaybeder.
Akupunktur ile tedavi, kişinin sigara icmemekten dolayı oluşabilecek şikÂyetlerini ortadan kaldırıyor. Boylece sigara icmemeye karar vermiş olan kişi, bunu hic zorlanmadan başarıyor. Yani aslında akupunktur size sigarı bıraktırmıyor, bıraktıktan sonra yaşanan şikayetleri azaltıyor.
'Ben ruyalara dalayım, hipnozla tedavi olayım,' diyenler, uzulmeyin. Sigarayı hipnozla bırakmak da mumkun. Transa gecen tiryakilere uyku halinde ceşitli telkinlerde bulunulup oneriler yapılıyor.
Olumlu ve olumsuz fotoğraflar gosterilip psikolojik yonden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye calışılıyor. Orneğin, 'sigara insanı gevşetip, rahatlatır' duşuncesi yerine 'sigara hastalık ve rahatsızlık demektir' fikri aşılanıyor.
Tum bu yontemlerin arasında kendinize uygun olanını hÂl bulamadıysanız son care olarak kuruyemişi deneyin. Hatta sigara yasağının ardından ilac sektoruyle aynı oranda etkilenen kuruyemiş sektorunde de satışların yuzde 25 arttığı bildirildi. Merkezi Mersin'in Tarsus ilcesinde bulunan ve yılda ortalama 10 bin ton cerez uretimi yapan Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Tahsin Ateş, yasağın sektoru ilk bir ayda olumlu şekilde etkilediğini ancak satışlardaki gercek yukselişin, 2009 yılının ardından yaşanmasının beklendiğini soyledi.
'Tıptan şaşmam' diyen hastaneye
Gelenekselci ve temkinli bir yapınız mı var? O zaman tıbbi yontemlerden şaşmayın. Devlet hastanelerinde ve ozel hastanelerin bir bolumunde acılan sigara bırakma merkezlerine uğrayıp, amacınıza uygun tedaviyle sigarayı bırakmayı secebilirsiniz. Turkiye'nin dort bir yanında İl Sağlık Mudurlukleri ucretsiz sigara bıraktırma polikliniklerini hizmete soktu ve her gecen gun bir yenisi acılıyor. Bunun yanı sıra ozel hastanelerin bazıları da bu hizmeti veriyor. Bu polikliniklerdeki başarı oranı yuzde 40 olarak veriliyor ama yontem tamamen tıbbi. Tıptan şaşmayanlar icin ideal.
Amerikan Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi'nden Dr. Elif Altuğ, medikal tedavinin psikolojik olanla birleştirildiğini anlatıyor. Altuğ, hastanelerde uygulanan yontemi nikotin ihtiyacını azaltan nikotin bantlarını, sakızlarını ya da tabletlerini verip, psikolojik yonden hastanın takip edilmesi olarak ozetliyor. Nikotin replasmanı, bupropion (antidepresan) ve sakız bu tedavilerin temelini oluşturuyor.
Rakamlarla sigaranın zararları
Turkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı var. 17 milyon sigara bağımlısı yılda 100 bin olum, bir başka deyişle sigaradan dolayı gunde 270 olum anlamına geliyor. Her icilen sigaranın insan omrunu ortalama olarak 11 dakika kısalttığı kabul ediliyor. Buna gore 17 milyon kişinin 4 milyonu hayatından yedi yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek olecek.
Tum kanserlerin yuzde 30'unun sebebi 'sadece' sigara. Dunya Sağlık Teşkilatı'nın (WHO) yayınladığı son rapora gore, dunya genelinde tum olumlerin yuzde 35'i kanserden ileri geliyor. Sigara icenlerin yuzde 50'si sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Başka bir istatistiğe gore, tum sigara icenlerin yuzde 10-15'i akciğer kanserinden dolayı oluyor.
Sigara; akciğer başta olmak uzere, gırtlak, ağız, dil, mide oniki parmak, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, cilt, goğus (meme), rahim ve prostat kanserlerinin, goz ve beyin tumorlerinin coğunlukla temeldeki sebebi. Gunde bir paket sigara icen birinin icmeyene gore akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 kat fazla.
Ulkemizde sigara icen 17 milyon kişi gunde 40 milyon doları, yılda 15 milyar doları sigaraya harcıyor.
Sigaranın yol actığı hastalıkların ulkemize verdiği yıllık ekonomik zarar ise 2.72 milyar dolar. Sigara icenlerin sadece yuzde 15'i gelişmiş ulkelerde, yuzde 85'i gelişmekte olan ulkelerde yaşıyor.
Gelişmiş ulkelerde sigara icme oranları duşmesine rağmen gelişmekte olan ulkelerde bu oranlar gitgide artıyor. Tum bu veriler ışığında sigarayı bırakmaya karar vermek yolun onemli bir kısımını aşmak anlamına geliyor.
Bıraktıran kazanıyor
Dunyanın en buyuk zincirlerinden I Quit Smoking (IQS), 10 ylda hedeflediği şube sayısına bir yılda ulaştı. Şirket bunun uzerine 40 şubeyle en fazla şubeyi Turkiye'de acmaya karar verdi.
Şirketin bu yılki ciro hedefinin 5 milyon YTL'yi bulacak gibi gorunuyor.
Turkiye'de Mora Biorezonans tedavileri tam olarak 2007 ocağında başladı ve o zamandan beri coğunluğu doktor ya da doktor ortaklı olan 25 merkez acıldı ve bu merkezlerde o zamandan beri 12 bin civarında kişi tedavi aldı. Tum merkezler icin 3 milyon 240 bin YTL civarında bir parasal donuş oldu.



