Bu yıl altıncısı duzenlenen Uluslararası Klarnet Festivali’nin gelenekselleşmiş etkinliklerinden olan ‘Ustaya Saygı Konseri’, bu yıl Muslum Gurses anısına Bostancı Gosteri Merkezi’nde gercekleştirildi.
Muzik direktorluğunu İskender Paydaş’ın, sunuculuğunu Hakan Bilgin’in ustlendiği ‘Ustaya Saygı Konseri’nde; Alişan Goksu, Aslı Demirer, Burhan Bayar, Hakan Aysev, İntizar, İpek Acar, Ozan Unlu, Oyku Gurman, Serkan Cağrı, Şebnem Keskin ve Yonca Lodi buyuk ustanın unutulmaz eserlerini yorumladı. Muslum Gurses’in hayat arkadaşı Muhterem Nur’un da katıldığı gecede, duygu dolu dakikalar yaşandı.

Geceyi duzenleyen festivalin sanat yonetmeni Serkan Cağrı, “Ustaya Saygı icin bildiğiniz gibi her yıl toplanıyoruz. Koşup gelen butun sanatcı dostlarıma cok teşekkur ediyorum. İşlerini guclerini bırakıp seve seve geliyorlar. Bu sene cok değerli ustalardan Muslum Gurses’i anıyoruz” şeklinde konuştu.

“EN DELİ İZLEYİCİ, EN CILGIN AŞK”

Vefatından sonra ilk kez adına bir anma gecesi duzenlenen Muslum Gurses şarkılarını seslendiren isimlerden İntizar, “Muazzam bir gece. Koca bir neslin şahit olduğu devasa buyuk ve cok kaliteli bir muzisyen. Saygıyla, şerefle eğiliyorum. O kadar şarkı yazıyorum bu duyguyu tarif etmek cok zor. Hayatımda gorduğum en deli izleyici, en cılgın aşk. Butun sanatcı dostlarımın arzu ettiği sevgi selidir. Muhterem Hanım huzurlarınızda soylemek cok zor. Muslum Baba ruhun şad olsun” cumleleriyle sahnede duygularını seyircilerle paylaştı.

“GURUR DUYUYORUM”

‘Tanrı İstemezse’ şarkısını soyleyen Yonca Lodi, “Boyle ozel ve guzel bir gecede bizi yalnız bırakmadığınız icin teşekkurler. Muslum Baba’ya buradan sevgilerimi, selamlarımı gonderiyorum. Bu sahnede olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Muslum Gurses’in hayat hikayesinin anlatıldığı mini belgeselde Muhterem Nur’un “Muslum’e ben evlenme teklif ettim” dediği bolum salondan buyuk alkış aldı.

“EN İYİSİ OLDU”

‘Neden Sacların Beyazlamış Arkadaş’ şarkısını opera yorumuyla soyleyen Hakan Aysev, ‘Klarnet Festivali’nin altıncı yılı. Muslum Gurses benim icin de cok onemli bir isim. Biz operada belkanto deriz yani guzel şarkı soyleme sanatı. Bence Muslum Gurses, Turkiye’de bu işi en onde yapan şarkıcılardan birisiydi. O Teoman soylediğinde, Kenan soylediğinde de en iyisi oldu” şeklinde konuştu.

Gurses’i tarif eden İpek Acar, “Turk muzik tarihinde unutulmayacak isimlerden bir tanesi. Bu gece burada bulunduğum icin cok mutluyum. Muslum Gurses’e Allah’tan rahmet alkışla bir dua gonderelim” ifadelerini kullandı.

“MUSLUM BABA’DAN FEYZ ALIYORUM”

Oyku Gurman, “Muslum Gurses’in vefat etmeden onceki proje albumunde onunla duet yapmıştım. Vokal tekniği ve şarkıyı soyleme şekli olarak cok farklı bulduğum ve butun yıllara da imzasını atmış biridir. Muslum Baba kendine has şarkı soylemiş tarzıyla feyz aldığım biri. Bircok şarkıyı da ondan dinlerim ve onu ornek alırım” diyerek buyuk ustaya hayranlığını belirtti.

“SAYGI DUYDUĞUM İSİM”

İskender Paydaş, “Klarnet Festivali’nde ikinci kez yer alıyoruz. Saygı duyduğumuz ve gostereceğimiz bir usta Muslum Gurses” şeklinde konuştu. Gurses’in kadim dostu Burhan Bayar, “Cocukluk arkadaşım, 35 yıllık muzik yoldaşım Muslum Gurses’i anmak benim icin guzel bir şey” dedi. Gecenin sunucusu Hakan Bilgin ise “Rahmetli olduktan sonra adına duzenlenen ilk buyuk organizasyon, anma gecesi. Halkımızı Muslum Gurses’in hayatıyla ve muzikleriyle buluşturmaya calışıyoruz. Bunun icin anlamlı” acıklamasında bulundu.

“PLAKETİ MUSLUM GURSES MUZESİ’NE GOTURECEĞİM”

Gecenin son şarkısı ‘Hangimiz Sevmedik’ klarnet virtuozu Serkan Cağrı’dan geldi. Cağrı, “Son şarkıyı ben calacağım, Muslum Baba’yı hangimiz sevmedik? Onun muhteşem yorumuyla sevdiğimiz bu şarkıyı calacağız” anonsunda bulununca, salondakiler alkışlarla destek verdi.

Şarkısından sonra Muhterem Nur’u sahneye davet eden Serkan Cağrı, ona bir teşekkur plaketi verdi. Muhterem Nur, “Bu guzel geceyi hazırlayan ve sizlere sunan cok değerli klarnet ustadı Serkan Cağrı’ya ve sanatcılara, emeği gecen herkese cok teşekkur ediyorum. Birbirinden değerli muzisyen arkadaşlara ve İskender Paydaş beyefendiye sonsuz teşekkur. Bu gece biraz duygulandım ve cok uzuldum. Sanatcı arkadaşlarımız elinden geleni yapmaya calıştı. Herkese teşekkurler. Plaketi Muslum Gurses hayranları adına aldım, Şanlıurfa’daki muzesine gotureceğim” dedi.

muzikonair