Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderleri vatandaşın faturasına yansıtılacak. Bu giderler arttıkca vatandaşın odeyeceği fatura da kabaracak.
Elektrik Dağıtım Tarifesinin Duzenlenmesi ile Perakende Satış Tarifesinin Duzenlenmesi hakkındaki iki ayrı tebliğ Resmi Gazetede yayımlandı. Her iki tebliğle, 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık donemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masrafların vatandaşın faturasına ne şekilde yansıtılacağı belirlendi.
Tarifelere ilişkin teknik hesaplama yontemleri her 5 yılda bir yeniden acıklanıyor.
Tebliğe gore dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl icinde yapacağı dernek aidat giderleriyle temsil ve ağırlama giderleri ve ilan giderleri elektrik faturalarına yuklenecek.
Bu giderlerin yanı sıra şirketlerin yapacağı denetim, danışmanlık ve muşavirlik giderleri, dava, mahkeme, avukatlık, icra ve arabuluculuk giderleri, noter harcamaları gibi işletme giderleri yuzde 7 artırılarak fatura hesabına dahil edilecek.
Bu giderlerin dışında şirketlerin yapacağı haberleşme, seyahat ve konaklama harcamaları ile personel yollukları, odalara odedikleri aidatlar ve buro harcamaları da vatandaşın elektrik faturasına eklenecek.
Kaynak: Sozcu