Şimdi gelelim neden bu başlık?
Turk Telekom, yeni yıla girerken ve girdikten sonra ozellikle planlı calışmalarına aşırı yoğunlaşmaya başladı. Yılbaşından bu yana İzmir bolgesinde yaptıkları planlı calışmaları kaydettim. Bakalım nelermiş.
2 Ocak>>>İzmir-Konak, Buca.
4 Ocak>>>izmir-konak, Alaybey.
5-6 Ocak>>>İzmir-Konak, Alsancak, Karşıyaka, Alaybey.
7 Ocak>>>İzmir-Karşıyaka, Alaybey.
8 Ocak>>>İzmir-Karşıyaka, Alaybey.
*Acıklanan gelecek planlı calışmalar:
11 Ocak>>>İzmir-Konak.
12 Ocak>>>İzmir-Konak.
Bu calışmaların bircoğunun santrallerde vb. noktalarda yapıldığını duşunuyorum. Cunku o ilcede olmazken yine de etkileniyorum. Ama bazı yerlerde ise altyapı ile ilgili oluyor.
Bu haberi yaparken uşenmedim, gittim kayıt vb. oluşturdum bir şeyler yaptım ve sizler icin İzmir Aykome'ye (altyapı koordinasyon merkezi) ulaştım.
İzmir genelinde yapılacak tum altyapı işlemleri buradan geciyor. Ruhsat alıyor ve kazı vb. oyle yapılıyor.
Aykome'den aylin hanım ile goruştum. Kendisiyle olan goruşmemizi soru-cevap şeklinde yazacağım.
S: Altyapı calışmaları icin kurul toplanıyor mu?
C: Normalde toplanırdı ve her ayın ilk haftasının carşamba gunu gelen talepler tartışılırdı. Ancak pandemiden sonra yeni bir yururluğe gidildi.
ınternet ve haberleşme altyapıları icin kurul toplanmıyor. Bize gelen talepler bizim koşullarımızla eşleşiyorsa onaylayıp ilgili firmaya izni ve ruhsatı veriyoruz.
S: Firmalar ne sıklıkla talepte bulunuyor?
C: Eskiden bu kadar fazla talep gelmezdi ancak karantina doneminden sonra firmalar altyapı calışmalarına onem vermeye başladı ve biz de işlerin daha hızlı ilerlemesi icin boyle bir yururluğe girdik. Bu sayede daha hızlıca izinler alınabiliyor.
S: Firmaların başvuruda bulunmadığı ama sizi suclu bulduğu oluyor mu?
C: Acıkcası bizim en cok mağdur olduğumuz durumlardan birisi de bu, muşteriye "biz belediyeye başvurduk ancak izin gelmedi" tarzında bir cevap veriyorlar. Sonra muşteri bizi arıyor. Biz de gecmişlere, kayıtlara bakıyoruz ancak ilgili firma ne bize bir talepte bulunmuş ne de biz reddetmişiz. Kısacası evet, oluyor.
S: Firmalara hangi koşullarda ruhsat veriyorsunuz?
C: Yani aslında bunun bir koşulu yok. Yani bir firma kendi altyapısını geliştirecektir (vdsl>>fiber) o zaman izin verilme olasılığı biraz daha duşuk olur. Bunu biz de belirlemiyoruz bunu kurul ve ust yonetim belirliyor. Bunun bircok koşulu var ancak ozellikle şu karantina donemlerinde bu koşullar fazla umursanmıyor. Yani yok geliştirme yapacakmış yok şu olacakmış hayır. Her turlu internet ve haberleşme ceşidine biz izinleri sunuyoruz. Aşırıya kacan durumlarda bu koşullar işin icerisinde oluyor.
S: (Superonline ile yaşadığım olayı sordum) Mesela şu anda Superonline iletişim hizmetlerinin size yaptığı başvurular neler?
C: (Sistemden bakıyor) Şu anda İzmir genelinde yapılan yeni bir başvuru yok. Superonline'dan bize bir donuş olmamış bu konuda.
Konuşmayı kısa kesmem gerektiği icin burada goruşme sonlandı.
Yani anlıyoruz ki bazı firmalar direkt olarak muşterinin talebini onaylamazken (TT) bazı firmalar ise muşterinin talebini onaylasa bile harekete gecmiyor, aksiyon almıyor (SOL).
Dediğimiz gibi. Planlı calışmalar arttı. Şu oldu bu oldu yani karışık bir şey. Son zamanlarda ben de bu calışmalardan etkileniyorum.
Ve bir olay daha.
Mesut Cevik, son yaptığı videosunda Turk Telekom'un calışmalarına dikkat cekti.
*Zaman Ayarlı*
"Ozellikle 2020'de yaptığımız videolardan sonra cok fazla geri donuş aldım, sokaklarında fiber calışması başlayan, binasına kadar fiber kutusu getirilen kullanıcılardan."
Gercekten de Mesut Cevik'in dediği gibi oldu. Videolardan sonra belli bolgelerde calışmalar yapıldı. Bir arkadaşımın evinde TT'nin ADSL Altyapısı vardı. Birkac gun once VDSL Altyapıya kavuştu ve gayet de normal hızlar alabiliyor.
Gelelim bir diğer konuya o da Turk Telekom Teknoloji Genel Mudur Yardımcısı Yusuf Kırac'ın sozlerine.
"Turkiye'de internet yavaş değil. Kullanıcılar yavaş interneti tercih ediyor."
Kasım 2020'de yapılan bir basın toplantısında boyle bir cevap verilmiş ve daha anca gundem olmuş. Burada Yusuf Kırac'a hem katılıyorum hem de katılmıyorum.
Fiber altyapıya sahip olup da 16Mbps kullananlardan tutun VDSL Altyapıya sahip olup 12Mbps kullananlara kadar bircok bilincsiz internet kullanıcısı aramızda geziyor.
Lakin bunun kaynaklarından birisi de Telekom paketlerinin fiyatlarının normalden fazla olması. Bunun sebebi ise basit. TT Altyapısından hizmet sağlayan bazı firmalar kendi ara sunucularını kullanmak yerine Turk Telekom'un aktarmalarını kullanıyor. Bu yuzden de ilgili cihazların yurt dışından getirilmesi vb. butun bu işler Telekoma kalıyor. Fiber Patch, Fiber Switch, DSLAM, Fiber Router gibi. Ve tabi saha ekibi de Telekoma ait olduğu icin bakımlar da onlara kalıyor.
Aslına bakacak olursak Telekom fiyatlarının fazla olmadığını, aldığımız maaşların yurt dışında normal olan fiyatlara yetmediğini duşunuyorum.
Neden mi?
Turk Telekom'da erişim ucreti vb. dahil en uygun fiyatlı 100Mbps paket 160TL, Euro şu anda 9.02TL, 160/9 Yaparsak yaklaşık 17-18Euro oluyor. Ve yurt dışındaki Telekomun (Almanya) 100Mbps paketinin fiyatı ise 19Euro.
Yani aslında TT'nin fiyatları dunya genelinde gayet uygun ancak Turkiye şartlarına geldiğimizde bu fiyat bizlere cok pahalı geliyor.
İyi bir altyapı varsa ama kullanıcı Millenicom'dan 16Mbps kullanıyorsa bu durumda Yusuf Kırac'ın sozlerine katılıyorum.
Ama bolgede altyapı bile yoksa veya ADSL Varsa o zaman asla katılmıyorum.
Şu anda Telekomun pahalı olduğunu ben de biliyorum. Millenicom'a gecmek istiyorum ancak santralden bana ozel atanmış 100Mbps profili de gider diye korkuyorum. İlerleyen zamanlarda duşunurum.
Siz bu konularda ne duşunuyorsunuz?
Duşuncelerinizi almak isterim. İyi gunler
AYKOME İle yapılan goruşme ile Soru-Cevap metinleri birebir aynı değildir. Kısaltma ve anlaşılabilirlik acısından duzenlenmiştir.