AnandTech'in editoru Ian Cutress, cok ilginc bir sonuca imza attı. Yaptığı testlere gore, AMD'nin Zen+ mimarili yeni işlemcileri, oyunlarda cok daha başarılı performans vermekte. Ustelik tek sorun AMD'nin daha performanslı olması değil, Intel'in FPS sayacında bile hile yaptığı konuşuluyor! Oncelikle AnandTech'in test sonuclarıyla başlayalım.

İncelemeye buradan ulaşabilirsiniz: The AMD 2nd Gen Ryzen Deep Dive: The 2700X, 2700, 2600X, and 2600 Tested

İncelemede ozellikle dikkat cekilen detay şu ki, Ian beyciğimiz Intel'in geri kalmasının sebebinin, diğer yayınların aksine kendisinin Spectre/Meltdown namına butun yamaları yapmış olmasından kaynaklandığını belirtmekte. Diğer yayınların eski testlerinde yaptığı değerleri tablolara eklediğini savunuyor. Fakat guncel bir şekilde butun işlemcileri baştan test etmeye kalktığında, işler değişiyor. AMD'nin yeni serisi, Intel'in ovunduğu oyun performansına adeta tokat vuruyor. Makaleden birkac oyun testi sonucunu aktarayım. Diğer oyunlarda da tablo aşağı yukarı boyle. Hem ortalamada AMD onde, hem de cok daha stabil FPS veriyor, 60 FPS'in altına Intel'den cok daha az duşmekte.

Rise of the Tomb Raider

Civilization 6

Tabii ki bu testlerin nasıl boyle cıktığına ben de şaşırdım zira AnandTech genelde AMD'yi gomer. Ayrıca diğer yayınların aksine oyunlarda baştaki sahneleri veya oyun ici benchmark yazılımlarına ek olarak kendileri oyunun en ağır sahnelerinde testlerini yapıyorlar.

İşin garip kısmı burada da bitmiyor.

DonanımHaber'de nightsniffer adlı kullanıcının konusundan edindiğim bilgiye gore -kendisi de bir Bulgar sitesini kaynak gostermekte- HPET'i kapattığınızda, daha cok FPS alıyorsunuz. Daha doğrusu performans artmıyor, sadece programlar daha cok FPS gosteriyor.

Konuyu arkadaşımız şu şekilde anlatıyor. Ben cok bilgi sahibi olmadığım icin yorum yapamıyorum, buyrun ondan okuyun.

İşlemcinin saatiyle dunyadaki gercek saat arasında bir farklılık oluşabiliyor. Bu durumda işlemci 1000 puanlık gucu olmasına rağmen, gercekte 12 saniye icerisinde biten testi bilgisayar zamanıyla 9,8 saniyede bitirdiği icin işlem gucu 1200 puan gibi gozukuyor. Ya da oyun acısından orneklendirecek olursak; aslında işlemci saniyede 100 FPS cizmesine rağmen dunyadaki 20 saniyede işlemci icin 17 saniye gectiğinden; Sistem FPS'yi 100*20/17=118 FPS gibi gosteriyor. Bu durum uykudan uyanma vs. sonrası karşılaşılabilen bir şey olduğundan buna cozum olarak anakartlara bir saat eklenmiş ve HPET(High Performance Event Timer) adı verilen bir ozellik ile işlemcinin saatini değil bu saati sistem saati olarak kullanma ozelliği sunulmuş. Onceleri HPET acık veya kapalıyken herhangi bir performans farkı oluşmamış(Haswell doneminde Guru3d Forumlarında test eden arkadaşlar mevcut) ANCAK Spectre/Meltdown patchleri sonrasında yapılan Ryzen 2700X testinde Bulgar kokenli bir donanım sitesi 8.nesil işlemcilerde bu HPET ozelliğini acarak test etmeyi duşunmuş. Gercek zamanı kullanan testte Deus EX Mankind Divided oyununda %20 civarı bir FPS duşuşu yaşamış.

Kaynak: Intel İşlemcilerde HPET(Yuksek Performanslı Olay Zamanlayıcısı) Acılınca FPS'ler Cakılıyor! » Sayfa 1 - 3
Bulgar Site: AMD Ryzen 7 2700X и Ryzen 5 2600X
Genişletmek icin tıkla...

Siz ne duşunuyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum. Ayrıca Technopat'tan da bu kriterleri baz alarak bir test yapmasını bekliyorum zira aynı anda i7-8700K ve Ryzen 7 2700X'i test etme şansına sahipler diye biliyorum. @recep Baltaş