Kan bağışı, laboratuvar ortamında sınırsız kırmızı kan hucrelerinin uretimiyle bir gun tarihe karışabilir.
Bir Amerikalı uzman grubu, yaptığı araştırmayla, insan embriyonu kok hucrelerini, fonksiyonel oksijen taşıyıcı kırmızı kan hucrelerine dondurmenin yolunu buldu.
Blood dergisinde yayımlanan araştırma, Worcester Massachussetts'teki Advanced Cell Technology (İleri Hucre Teknolojisi) ile Mayo Klinik ve Illionis Universitesi'nin işbirliğiyle yapıldı.
Bu araştırma ilk kez, oksijen taşıma kapasitesine sahip bu kan hucrelerinin, normal kan nakilleriyle mukayese edilebileceğini gosterdi ve bu yolla uretilen kandan hastalık bulaşma olasılığını ortadan kaldırmayı da kolaylaştırdı.
Advanced Cell Technology kurumundan araştırmayı yuruten doktor Robert Lanza, kan takviyelerindeki sınırlamaların, cok kan kaybeden hastaların hayatlarını tehlikeye atacak sonuclarının bulunduğunu hatırlattı. Embriyonik kok hucrelerinin, insan tedavisi icin gerekli kırmızı kan hucreleri sağlayacak şekilde sınırsız miktarda uretilebilecek yeni bir hucre kaynağını temsil ettiğini belirten doktor Lanza, şu anda tek bir kok hucresi grubuyla 10 ile 100 milyar kırmızı kan hucresi uretebildiklerini soyledi.
Doktor Lanza, bu yeni yolla, genel verici "0 RH negatif" kan grubunun toplu uretimi ihtimalinin de gundeme geldiğini bildirdi.
Araştırma grubunun ayrıca, hastaların kendilerinden kok hucre uretmek icin embriyon kullanılmayan yeni bir yontem uzerinde calıştıkları belirtildi.
Alıntı
Kan bağışı tarihe mi karışıyor?
Sağlık0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Kan bağışı tarihe mi karışıyor?