Merhaba dostlar,

Sizlere suikaste uğrayan bir gazetecimiz, daha doğrusu "fikirlerimizi aydınlatan kişi" uğur Mumcu'dan bahsedeceğim.
Baştan soyleyeyim ceşitli kaynaklardan alıntı yaptım eleştirebilirsiniz beni.

Ailesi:

Annesi Nadire Mumcu, babası tapu kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey idi. Uğur mumcu, 22 Ağustos 1942 tarihinde, Kırşehir'de, dort kardeşin ucuncusu olarak doğdu.

Eşi Şukran Guldal Mumcu (homan) ile olan evliliğinden bir oğlu (Ozgur) ve bir kızı (Ozge) olmuştur.

Uğur Mumcu anısına ailesi tarafından ekim 1994'te Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adında bir vakıf kurulmuştur.

Eşi Şukran Guldal Mumcu, 23. donem TBMM'ye İzmir milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM başkanvekilliği gorevini yurutmuştur.

Ağabeyi işci partisi genel başkan yardımcısı av. Ceyhan Mumcu'nun uğur mumcu ile ilgili roportajlarının bir kısmı kardeşim uğur mumcu adıyla bir kitapta toplanmıştır.

Ve bizi ilgilendiren asıl kısım gazetecilik donemi:

Onceden (yeni ortam gazetesindeyken) koşe yazarlığı yapan uğur mumcu,
1975'te: cumhuriyet'te "gozlem" başlıklı koşesinde duzenli olarak yazmaya başladı. O sırada Anka Ajansı'nda da calışıyordu.

Tarih: 1975 Mart'ta makalelerinden oluşan suclular ve gucluler adlı kitabını yayınladı (basım ne zaman olduğu kesin değil.). Aynı yıl, Altan Oymen'le birlikte hazırladıkları, Yahya Demirel'in "hayalî mobilya ihracatını" konu edinen, mobilya dosyası adlı kitabı yayınlandı.

1977'de "sakıncalı piyade"(bugune kadar uzanan ilk baskısı: 1997) ve "bir pulsuz dilekce" kitapları yayımlandı. Ertesi yıl, sakıncalı piyade adlı yapıtını Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyunu Ankara sanat tiyatrosunda tam 700 kere sahneledi.

1981'de terorun silah kacaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak icin yazdığı "silah kacakcılığı ve teror" yayımlandı.

1983 yılında m. Ali ağca ile cezaevinde roportaj yaptı (papa'yı oldurme girişimi). 1984 yılında kenan Evren'in imzalayanları "Vatan hainliği" ile suclayarak dava actığı aydınlar dilekcesi'nin hazırlanmasına katıldı; 12 Eylul doneminde aydınlara yapılan işkenceyi anlatan sakıncasız adlı oyunu yazdı; "papa-mafya-ağca" kitabını yayımladı.

1987'de araştırmacı gazetecilik acısından buyuk bir başarı kabul edilen "rabıta" ve "12 Eylul" adlı kitapları; 1991'de en onemli araştırmalarından biri olan "kurt-İslam ayaklanması 1919-1925" (bu kitabı okuma fırsatına sahip oldum oneririm.) Yayımlandı.

1991 yılında ilhan Selcuk ve yaklaşık seksen cumhuriyet gazetesi calışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir sure işsiz kaldı. 1 şubat - 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında milliyet gazetesinde yazan mumcu, cumhuriyet gazetesindeki yonetim değişikliği uzerine 7 Mayıs 1992'de cumhuriyet gazetesi'ne dondu.

Suikast:
Uğur mumcu, 24 Ocak 1993'te Ankara'da karlı Sokak'taki evinin onunde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi. Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hicbir delil bulamadığı, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin ise supurgeyle supurulduğu iddia edilmiştir.

Suikastı; İslam'i hareket, ibda-C, hizbullah gibi orgutler ustlendi. Suikastın arkasında Mossad'ın ve kontrgerillanın olduğu da iddia edilmiştir. Ergenekon davası sanıklarından umit oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde Mumcu'nun, seri numarası silinmiş ve kurdistan demokratik partisi lideri celal Talabani'ye goturulen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle oldurulduğunu iddia etti. Ayrıca suikasta uğramadan onceki surecte, uğur mumcu, kurt dosyası adlı kitabını yazmaktaydı. Bu kitabında PKK'nın oluşumunu, kurt ayaklanmalarını, Ocalan'ın aldığı dış desteği ve barzani-İsrail-ocalan ilişkisini incelemekteydi. Kitabını bitiremeden olmuştur.

Mumcu'nun eşi Guldal Mumcu'yu ziyaretleri sırasında donemin başbakanı Suleyman demirel, başbakan yardımcısı Erdal İnonu ve icişleri bakanı ismet sezgin, "cinayeti cozmenin, devletin namus borcu olduğu'nu belirterek adeta namus sozu verdiler (1993). Suikastın failleri yakalanamamıştır.

"Haklıdan yana değil, gucluden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Guc merkezi değiştikce donerler; fırıldak olurlar."
- Uğur mumcu.

Sadece bilgilendirme yapmak istedim, boyle onemli gazetecilerimiz olduğunu hatırlatmak istedim.
Saygılarımla, Emir.