Yunanistan'da her zaman her yerde her mevsim soğuk şeyler icilen bu iceck Turkiye de bir turlu tutunamadı, en sıcak bolgelerde bile bir bardak demli cayın karşısında rakip olamadı. Turkiye nasıl caysız olamazsa, Yunanistan'ı da Frape'siz duşunmek imkansız! "Yunanistan'ın milli iceceği nedir?" diye sorsalar, ben hic duşunmeden "Frape!" derdim.
Cunku Frape, Yunanistan'ın -en turistiğinden dağ koyune kadar- her yerinde, -sabahın korunden geceye kadar- her zaman, her şekilde her ceşit bardağın icinde gormek mumkundur. Bankaya gidersiniz memurun Frape'si vardır, pazardaki pazarcının da. Otobuse binersiniz otobus şoforunun yanında icmediği zamanlarda Frape'sini koyması icin bir halkası vardır. Gencler icer, yaşlılar icer, papazlar icer

En ucuz yollu Frape icin, bir kucuk şişe soğuk su, bir de aynı poşet icinde plastik bardağı, kahvesi, şekeri ve pipeti olan pratik paketlerden biri yeter! Bu işin "en fakir usulu"; işcilerin tercihidir, ucuzdur.
Bir de şehrin havalı bir kafeteryasında oturup, upuzun cam bardaklarda, yarısına kadar kopuk dolu, bol buzlu, ister şekerli ister sade, ister kremalı ister dondurmalı olarak onunuze gelen ve aheste aheste icimi adeta bir keyif felsefesi yaratan "havalı" olanı vardır ki bu keyfin bedeli -nerede ictiğinize doğrudan bağlı olarak- 2€ dan başlayıp 4e hatta daha da fazlaya mal olabilir.

Frapeyi ilk defa 1993de Yunanistan'ı ilk ziyaretimde Girit'te icmiş ve o gece gozlerimi kırpmamış, sabaha karşı yatakta donup durmaktan yorgun halde uyuyakalmıştım Ben zaten oldum olası nescafeyi sevmem. Tadı da kokusu da bana kendimi aldatıyorum gibi gelir. Herhalde hayatımda en cok nescafeyi İzmir'de calıştığım gunlerde mecburiyetten icmiştim. Cunku biz "nes" kahveyle yetinirken kahve makinasındaki "has" kahve yalnızca mudurumuze aitti. (Ne adaletsizlik!) Dupduru sıcak suya attığım granul kahveyi suyun rengini bulandırsın diye karıştırırken, makinadan burnuma gelen mis gibi "gercek" kahve kokusunu icime ceker, bol da sut eklerdim ki, tadını bastırsın... Ama Frape oyle değil işte. Nescafeden yapılmış da olsa, o ustunde sonmek bilmeyen kopuğuyle bir başka havası var. Cırpılmakla ya da shaker ile calkalamakla oluşan kalın kopuğun icinde adeta ayakta duran genellikle renkli bir pipeti var. Soğuk kahvenin yanısıra muhabbet uzayıp gittikce uzun bardağın icinde dizili buzları bu pipetle aheste aheste karıştırması var. Herşeyden de onemlisi Frape'yi icmenin bir adabı bir de “suresi” var! Usulunu bilmeyenler hemen belli olur, “yabancı” olduğunuzun sinyalini verir etrafa Benim ilk yıllarda yaptığım gibi Frape'nizi hup diye 3-4 cekişte bitiriverdiniz mi, “ne cabuk ictiniz!” diye size hayretle bakakalırlar *8) Bazen de turistlere “ara sıra pipetle karıştırmanız gerekir” dersiniz ve bakarsınız ki hepsi birden aynı hareketi durmadan yaparlar; elleri pipette surekli karıştırırlar ama surekli
Gelelim işin ic yuzune... havalıdır, keyiflidir de, yine de nes'tendir, kimyasallıdır ve işlenmiştir (Kahvesi az koyulmuş olursa da fecidir!) Bu yuzden yıllardır giremez evimize, ne de dışarda sipariş listemize. Ozellikle carpıntılarımın cok sık olduğu donemde kalp doktorunun “kahveyi azalt, iceceksen de Turk kahvesi ya da filtre ic” tavsiyesi buyuk rol oynar. Kahveye “Turk kahvesi” demesi bile sozlerini ciddiye almamda etkendir
Uzun lafın kısası, kendisi bildik espresso kahvenin buzlusu ve uzun bardakta gelenidir Kahve kahve kokan, istendiği sertlikte yapılan, ister krema ister kremşanti eklenip lezzetine lezzet katılandır.

Bazen canınız oylesine kahve ister ama oturup icecek vaktiniz yoktur. O zaman Frape'nizi plastik bardakta alır gidersiniz

Espresso makinanızda her zaman yaptığınız gibi; her zaman kullandığınız kahveyle kişi sayısı kadar fincan espresso pişirin.


Mis gibi kokan, okkalı bir fincan espressonuz olunca, sıra blender'ınızda...

Blender'ınıza her kişi icin en azından 3 kup buz atın.

Espresso kahvenizi blender'daki buzların ustune boşaltın.

Blender'ınızı varsa "buz kırma" modunda, yoksa hızlı modunda calıştırın.

Buzlar kırılıp kahve-buz karışımı kopuk kopuk olduğunda durdurun.



Bardağınıza boşaltın.

Boşalttığınız anda kopuk kopuk ve bembeyaz iken...


Biraz beklediğinizde kopuğu yukarıda, kahvesi aşağıda kalacaktır. İsterseniz biraz sut veya sut kreması ekleyebilirsiniz. Bir pipet koyup tadını cıkartın!

# 1 su bardağı soğuk sut
# 1 corba kaşığı nescafe
# 1 yemek kaşığı toz şeker
# Kırılmış buz kupleri

Zaten anlattım sanırım tatlicadiarzu