Bugun gazetesi, uzakdoğu'dan gelen sut tozu, sutlu cikolata ve sutlu mama gibi gıda urunlerinde melamin maddesi olup olmadığını Tarım Bakanlığı’na inceletmek istedi. Bakanlık cevap verdi: Elimizde cihaz yok... Mevcut cihazlarla yalnızca ambalaj kontrolu yapılabiliyor.

Gunlerdir Turkiye'nin gundemini meşgul eden Cin'den gelen gıda maddelerinin icinde melamin bulunabileceği ve bunun olumlere yol acabileceği endişesi, bir gerceği daha ortaya cıkardı. Turkiye'de gıda maddelerinde melamin katkı maddesinin olup olmadığını tespit edecek bir cihaz yok. Cin'de ortaya cıkan 'melamin' olumleri dunyayı alarma gecirdi. Bircok ulke onlem aldı. BUGUN'un "Olduren Cikolata Raflarda" haberi uzerine Tarım Bakanlığı da, Cin'den gelen gıda urunlerini yasakladı. Ancak piyasada bulunan Cin mamullerinde melamin bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

Skandal ortaya cıktı
Bugun muhabirleri, sut tozu ve sutlu cikolata gibi urunlerde kullanılan melaminin Uzakdoğu'daki diğer ulkeler aracılığıyla ulkemize girip girmediğini kontrol etmek isteyince skandal ortaya cıktı. Muhabirlerimiz, Bakanlık yetkililerinin "Melamini tahlil edecek cihaz elimizde yok" cevabıyla şoke oldu. Teknolojik donanım, sadece plastik ambalajlar, su kapları ve diğer plastik urunlerinde melamin araştırmaya elverişli. Melamin krizinin ortaya cıkmasıyla birlikte ithalatı yasaklayan Tarım ve Koyişleri Bakanlığı mevcut cihaza gıda maddelerini de inceleyebilmek icin ek bir aparat istedi. Cihazlar ve aparat Turkiye'de hicbir yerde bulunmuyor.

Dolayısıyla melaminli gıdalar bu gune kadar tuketilmiş olabilir. Gıda maddelerinin analizi 2005 yılına kadar Hıfzıssıhha tarafından yapılırken, bu tarihten sonra analiz yetkisi Tarım Bakanlığı'na bağlı laboratuvarlara gecti. Daha once sadece ambalaj materyalleri, su kapları ve plastik kaplardaki melamin oranına bakan Tarım ve Koy İşleri Bakanlığı Ankara İl Kontrol Laboratuvarı, yurtdışından sipariş ettiği ozel aparatla gıda maddelerindeki melamin oranına da bakabilecek.

Lazer guc kaynağı
Ellerinde bulunan mevcut cihazın yetersiz olduğunu anlatan laboratuvar yetkilileri, "FT-IR cihazına takılacak olan ‘Lazer Guc Kaynağı' ile artık gıda maddelerinin icinde bulunan melamin oranlarına da bakabileceğiz. Boylece gorunmeyen alanlar gorulebilecek" dedi. Cin'deki melamin krizi patlak verir vermez calışmalara başladıklarını anlatan yetkililer, gıda maddelerindeki melaminin incelenmesi icin bir metot oluşturduklarını, soz konusu aparat gelir gelmez de bu metodu uygulayacaklarını soylediler.

OMURDEN CALIYORLAR
Ozel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doc. Dr. Alp Gurkan, yoksul kesimlerin bobrek rahatsızlığına yakalanma riskinin yuksek olduğunu kaydetti. Cin'den gelen urunlerin piyasaya cok ucuza surulduğunu anlatan Gurkan, "Maddi durumu iyi olmayan insanlar, piyasadaki ucuz urunlerle beslenmeyi tercih edebiliyor. İcerisinde hangi katkı maddelerin bulunduğu bilmediğimiz urunler, organlarımızın fonksiyonu yitirmesine ve bircok hastalığa yakalanmamıza neden olabilir" diye konuştu.

SLOVAKYA DA YAKALADI
Slovakya'da Cin'den ithal edilen cikolatalı biskuvi ve hafif yiyeceklerde normalden daha fazla seviyelerde melamin kimyasalına rastlandığı bildirildi. Devlet Veterinerlik ve Gıda Kurumu Başkanı Maria Kantikova, Cin urunlerinin 4'unde yasal sınırın 3 ya da 4 katı melamin bulunduğunu soyledi. Kantikova, Cin'den ithal edilen bu malların imha edileceğini vurguladı. Slovakya'da gecen hafta Cin'den kacak olarak ulkeye sokulan bir sut iceceğinde de yuksek seviyede melamin bulunmuştu.