astım bronşit, astım bronşit nedir, astım bronşit tedavi astım bronşit başlangıcı, astım bronşit belirtileri nelerdir
Astım bronşit belirtilerini ve tedavi yontemlerini bilgilendiriyoruz bu yazımızda Melek'ler.

Astım bronşit (bronşiyal astma): Ozellikle başlangıc yıllarında solunum gucluğuyle seyreden bir hastalıktır. Solunumdaki gucluk soluk almada değil soluk vermededir. Nedeni de ince bronşların cok daralmasıdır. Hasta, gerektiği kadar hava cıkaramadığı halde normal hava alabildiği icin akciğerlerde şişme olur. Astım bronşite alerji, akciğer iltihabı neden olur. Fakat ruhsal olayların da etkili olduğu bugun icin kabul edilmektedir.
Belirtileri: Ozellikle geceleri solunum gucluğunden doğan nobetler gorulur. Hasta oturduğu ya da kurbağa gibi yattığı takdirde daha kolay soluk alır. Cocuklar bu nobet sırasında kusabilirler.
Tedavi: Astım nobetleri tedavi edilmeli, nobetler onlenmeli ve varsa kronik bronşit tedavisine gidilmelidir. Alerjik ya da psikolojik astımda nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Akut krizlerde akciğer solunum borularını genişletici ilaclar kullanılmalıdır. Cok şiddetli krizlerde adrenalin enjeksiyonu gerekebilir. Kronik vakaların tedavisi daha guctur. Eğer iltihap durumu varsa, antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Cok ileri vakalarda kortikosteroid tedavisine başvurulabilir, ancak bu tedavinin omur boyu surmesi gerekebilir.
Astım bronşit tedavisini şoylece ozetleyebiliriz:
Astım bronşite neden olan etkenin ortadan kaldırılması.
Akciğerlerdeki alerjik reaksiyonların onlenmesi.
Bronş kasılmasını ortadan kaldırıcı ilacların kullanılması.
İltihap durumunun onlenmesi.
Bronşları genişletici bir ilacın kullanılması.
Oksuruğun kesilmesi ve balgam cıkarılmasının sağlanması.
Gece gelen ve rahatsızlık veren krizlerin onlenmesi. Solunum hareketleriyle bronşların acılmasına yardım edilmesi.