Mersingiller familyasındandır. Anayurdu Endonezya’daki, adı yerli dilinde baharat anlamına gelen Moluk takımadalarıdır. Ama, gunumuzde daha cok Afrika kıtasının doğusundaki Zengibar ile Hint Okyanusundaki diğer adalarda yetiştirilmektedir, iklimi uygun olmadığından ulkemizde yetişmeyen karanfil ağacı, 10-20 m’ye kadar boylanabilen ve kışın yapraklarını dokmeyen duyarlı bir bitkidir. Derimsi dokulu, parlak ve iri yaprakları dallarda karşılıklı ciftler halinde dizilmiş olup uzerlerinde salgı bezi benekleri bulunur.

Can bicimindeki pembe renkli ciceklerinin tomurcukları kurutulduğunda kırmızımsı kahverengine doner. Hoş kokulu olan bu tomurcuklara kısaca ‘karanfil’ adı verilir. Kısmen golgeli, soğuk ve ruzgÂra karşı korunmalı yerleri seven karanfil ağacı, suyu iyi akıntılı ve asitli toprakları yeğler. Tohumuyla ya da govde celikleriyle coğaltılır.

Karanfil tomurcuklarında ogenol (ojenol) adı verilen hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofıllin iceren bir ucucu yağ (esans) bulunur. Karanfılyağı da denilen bu esans, diş hekimliğinde sıkca yararlanılan antiseptik ve ağrı kesici ilacların yapımında kullanılır. Karanfil tomurcukları ise, bazı recel, yemek, turşu ve baharatlı şarapların yapımında ceşni olarak kullanılmaktadır.

Karanfil tomurcuklarının ve karanfilyağının sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yontemleri şoyle ozetlenebilir:

1. Karanfil tomurcukları uyarıcıdır. Ozellikle sindirim sistemi uzerinde uyarıcı etki yapar.
2. Gaz sokturucudur.
3. Mide bulantısını bastırır. Kusmaları onler.

Bu etkilerinden yararlanılmak uzere piyasada satılan karanfil tomurcuklarından bir tutam (7-8 tane) alınıp 1 bardak kaynar suya atılır. 10 dakika demlendirilerek hazırlanan infuzyon ılık olarak icilir.

1. Karanfil tomurcukları nefesin kotu kokusunu yok eder. Bunun icin tomurcuklar ağızda ciğnenip sert bakiye tukurukle atılır ya da yukarda tarifi verilen infuzyonla gargara yapılır.
2. Karanfil tomurcuğu ağrı kesici ve hafif uyuşturucudur. Bu etkilerinden yararlanılarak diş ağrısını kesmekte kullanılır. Bir adet karanfil tohumu ağıza alınır. Ağrıyan curuk dişin yakınına getirilir ve bir sure orada tutulur ya da gene piyasada satılan karanfilyağı biraz pamuğun uzerine damlatılır ve pamuk ağrıyan dişe bastırılır.
3. Karanfılyağı romatizma ve nevralji ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olur. Bunun icin karanfilyağı ağrılı yerlere dıştan ovuşturularak uygulanır.


kadininadi