Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK) işitme cihazlarında odemeyi durdurunca sistem kilitlendi. Vatandaş mağdur, cihaz satanlar şaşkın. Yaklaşık 2.5 milyon kişiyi ilgilendiren işitme cihazları satışında buyuk bir belirsizlik yaşanıyor. 81 ilde 81 farklı uygulama mevcut. Doktor raporuyla medikal firmalarına giden SSK’lı ancak parasını oderse cihaza sahip oluyor. SGK’dan odeme alamayan şirketler vatandaşa, “Sen parasını bize ode, faturayla SGK’ya git, belki tahsil edersin” diyor. Piyasadaki işitme cihazlarının fiyatı ise 300 YTL ile 800 YTL arasında değişiyor. Ve 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Tabii mevcut uygulama nedeniyle sigorta karşılamadığı icin sadece parası olanlar sağlığına kavuşabiliyor.

EMEKLİ SANDIĞI DA ODEMİYOR
Sağlıkta yeni uygulamaya konulan tebliğler ve SGK’ya devir nedeniyle benzer sorunlar emekli sandıklarında da yaşanıyor.
Sistemde yaşanan karmaşa 2.5 yıl once uygulamaya konulan ihale sistemine dayanıyor. Devlet 2005 yılında daha ucuza cihaz almak icin ihaleye cıkıyor ve farklı farklı firmalardan 39 bin cihaz alarak işitme sorunu yaşayan vatandaşlara kendi eliyle dağıtıyor. Bu uygulama 2007 Haziran ayına kadar devam ediyor. Sorunlar da uygulamanın bitmesiyle başlıyor. SGK, cihazlar icin bir fiyat belirmediği gibi satış ve odeme sistemleriyle ilgili net bir uygulamayı da hayata geciremiyor. Odemeler aksıyor, şartnameye uygun olmadığı one surulerek bazı firmalara paraları odenmiyor. Tabii bu surecte uretici firmalar cihazları yeniliyor. Daha ucuz ve daha kapsamlı cihazlar uretiliyor. Ama SGK, eski cihazlarda ısrar ediyor, bu yuzden de sigortalılar daha modern dijital cihazlardan yararlanamıyor. Sosyal guvenlik kurumları ve illere gore değişen uygulama sorunlar yumağını cığ gibi buyutuyor.

COCUKLAR OKULA GİDEMEYECEK
Daha da ilginc olanı ise eğer kısa vadede sorunlar cozulmezse yakında okula başlayacak binlerce duyma ozurlu cocuğun eğitim hakkı engellenecek.
Diğer onemli bir nokta ise yeterli denetim yapılamaması! SGK’nın ucuz cihazları tercih etmesini fırsata cevirmek isteyen uyanık bazı satıcıların yurda cok sayıda kacak cihaz soktuğu belirtiliyor. Ozellikle Hindistan ve Pakistan gibi ulkelerde satılan ucuz cihazları kacak yollardan yurda sokan bircok satıcı milyonlarca liralık haksız kazanc elde ediyor.
BAKAN: FİYAT BELİRLEMESİ YAPILIYOR
Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Sacit Yıldız’ın ‘Neden işitme cihazı verilmiyor’ sorusuna Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanı Faruk Celik şu yanıtı verdi: “Fiyat duzenlemesi yapılıyor.”
Yaklaşık bir yıldır bu sorunla boğuşan vatandaşların onemli bir kısmının artık evden cıkamadığı, fiyat belirleme konusundaki sorunlar giderilmezse bu yıl da 100 binlerce duyma ozurlu vatandaşın mağdur olacağı belirtiliyor.
SGK, duyma ozurluler icin yapılan kulağa cihaz yerleştirilen koklear implant ameliyatı icin yaklaşık 25 bin YTL oduyor, ama 100 bin koklear hasta adayına 700-800 YTL icin sırtını donuyor.