Meyan şerbeti, serinletici ozellikleri ve sağlığa yararıyla biliniyor.
COLANIN ANA MADDESİ
Turkiye'de Ege, Akdeniz, Guneydoğu ve Doğu Anadolu bolgelerinde yaygın olarak, ozellikle akarsu kıyılarında yetişen meyan bitkisinin koklerinden yapılan meyan şerbeti, Osmanlı doneminden bu yana bilinen ve tuketilen bir icecek. Tum dunyada populer olan kolalı iceceklerin ana maddelerinden birini de meyan koku oluşturuyor.
CAY GİBİ DEMLENİYOR
Meyan koku bitkisi son donemde beslenme uzmanlarının onerileri doğrultusunda yeniden populerliğini kazanmaya başladı.
Yaklaşık bir avuc meyan kokunun, bir surahi suya konulup, ara sıra calkalanarak 2-3 saat bekletildikten sonra icime hazır hale geldiğini kaydeden uzmanlar, "Cay gibi demlenen meyan koku, suzulup buzdolabına kaldırıldıktan sonra, akşama kadar 3-5 kez 1 su bardağı icilir.
Bir kilogram meyan koku ile surahiler dolusu sağlıklı icecek hazırlanabilir" diyor.
KUMU, TAŞI ERİTİYOR
Beslenme uzmanları, meyan kokunun, serinletmekle kalmayıp idrar yollarındaki kum ve taşı eriterek attığını, bobreklere, karaciğere iyi geldiğini, farenjitin iyileşmesine ve ses kısıklığının giderilmesine yardımcı olduğunu ve kanı temizlediği, mide mukoza iltihabına ve mide ulserine ve kabızlığa karşı iyi geldiği, kramp cozucu etkisi de olduğu ayrıca,SARS hastalığı tedavisinde de kullanıldığını belirtiyorlar.
Uyarı: Onerilen dozajlara uymak kaydıyla, tedavi kurleri 4-5 haftayı aşmamalıdır. Aksi halde, eklemlerde ve yuzde odemler oluşabilir; dışkılanan sodyum miktarı azalır ve potasyum miktarı artar. Uygulanan tedavi suresince, orneğin muz ve kuru kayısı gibi potasyum acısından zengin olan besinlerin tuketilmesi doğru olur.

