TUBİTAK'ın sitesinde yayımlanan bir araştırmaya gore, ilac ve kimyasallarla yetiştirilen gıdalara gore daha sağlıklı olduğu duşuncesiyle uc kat fazla para odenen organik gıdaların, diğer gıdalardan ustunluğunu ispatlayan bir veri bulunamadı.
TUBİTAK'ın internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya gore, "En iyisi organik" iddiasını ispatlayan bir veri bulunmuyor. Araştırmada, bircok insanın bocek ilacı ve kimyasallarla yetiştirilen gıdalara gore daha sağlıklı ve besleyici olduğu duşuncesiyle organik gıdalara, normal gıdaların uc katından fazla para odediği anımsatıldı.
Dr. Susanne Bugel ve Kopenhag Universitesi İnsan Beslenmesi Bolumu'nden calışma arkadaşlarının araştırması, "en iyisi organik gıda" bulgusunu destekleyen net bir verinin bulunmadığını gosteriyor.
Araştırmaya konu olan calışmada, denek hayvanlar iki mevsim boyunca uc farklı metotla yetiştirilen besinlerle beslenerek mineral ve eser miktarda bulunan elementlerin seviyesi incelendi. Calışma havuc, lahana, bezelye, elma ve patates gibi bircok ailenin alışveriş listesinde yer alan urunleri icerdi.
NASIL ARAŞTIRDILAR?
Birinci yetiştirme yonteminde sebzeler, lahana icin organikliği onaylanmış bocek ilacı haricinde bocek ilacı bulundurmayan ve duşuk miktarda yapı maddesi iceren hayvan gubresinde yetiştirildi.
İkinci yetiştirme yontemi, duşuk seviyede yapı maddesi iceren hayvan gubresi ve yasalarca izin verilen oranda bocek ilacı icerirken, ucuncu yontemde ise yuksek oranda yapı maddesi iceren gubre ve yasalarca izin verilen oranda bocek ilacı kullanıldı.
Yem olarak kullanılacak ekinlerin ise komşu alanlarda aynı ya da benzer topraklarda, aynı donemde yetiştirilerek aynı hava koşullarına maruz kalmaları sağlandı. Tum ekinler aynı zamanda hasat edildi ve işlendi. Organik olarak yetiştirilen sebzelerde ise organik toprak kullanıldı.
Hasat sonrası sonuclarda temel ve eser miktarda elementler bakımından uc farklı yontemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı goruldu.
TEMEL ELEMENTLERDE DEĞİŞİKLİK YOK
Daha sonra organik ve geleneksel metotla yetiştirilenler urunler iki yıl suresince hayvanlara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve cıkışları olculdu. Sonuclar, "urunler nasıl yetiştirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını" gosterdi.
Dr. Bugel konuyla ilgili olarak, "Beş ekin uzerinde calışılan organik ve geleneksel yetiştirilme metotları arasında hicbir sistematik farklılık tespit edilmedi. Başka bir deyişle calışma, organik gıdaların geleneksel yontemle yetiştirilen gıdalara gore daha yuksek seviyede temel element icerdiği goruşunu desteklemiyor" dedi.
Society of Chemical Industry (Kimya Endustrisi Derneği) Biyolojik Kaynaklar Grubu Fahri Sekreteri Dr. Alan Baylis de zararlı otları, bocekleri ve hastalıkları kontrol etmek icin kullanılan modern ekin koruma kimyasallarının detaylı testlere ve sıkı duzenlemelere tabi tutulduğunu belirterek, "Doğal ve suni gubre iceren topraklar arasında kimyasal olarak bir farklılık bulunmuyor. Organik ekinler genellikle verimliliği duşuruyor, bu gıdaları karşılayabilenler icin onları tuketmek bir yaşam tarzı tercihidir" diye konuştu.
Zaman