Diyetisyen Lale Sağlık, AA muhabirine yaptığı acıklamada, vucutta ''toksin'' adı verilen zararlı bazı kimyasallar bulunduğunu ve bu maddelerin vucutta birikebildiğini soyledi.
İnsan vucudunun, gece ve sabah erken saatlerde kendisini temizlemek icin programlandığını anlatan Sağlık, terleme, solunum, idrar yapma, dışkılama ve safra oluşumu gibi doğal yollarla toksinlerden arınıldığını belirtti.
Sağlık, bazen vucudumuzdaki toksin miktarının cok fazla olduğunu; alkol, kafein iceren icecekler, ilaclar, besin katkı maddeleri (renklendirici, koku verici, suni tatlandırıcı gibi), tarımsal bocek ilacları, hava kirliliği, sigara ve egzoz dumanı, radyasyon gibi etkenlerin de bu yuku artırabildiğini kaydetti.
Sağlık, toksinlerin vucuttan yeterli atılamaması halinde, yorgunluk, gucsuzluk, bitkinlik, kendini iyi hissetmeme, aşırı uyku ya da uykusuzluk, kas ve eklemlerde gerginlik, ağrı ve gucsuzluk, sinirlilik, bunaltı hissi, değişken ruhsal yapı ve bağışıklılık sisteminin yavaşlaması gibi bircok fiziksel ve ruhsal sağlık sorununa neden olabildiğine dikkati cekti.
''DETOKS, KİLO VERDİRMEYE YONELİK PROGRAM DEĞİL''
Vucutta biriken toksinlerden arınarak, daha zinde olabilmek icin yeterli ve dengeli beslenme programında sebze ve meyvelere daha fazla yer verilmesinin ''detoks'' olarak tanımlandığını belirten Sağlık, detoksun diyetten ziyade bir paket program olarak duşunulmesi gerektiğini soyledi.
Sağlık, detoksun icinde, gıdaların doğru tuketimi dışında; fiziksel aktiviteyi artırma, ruhsal detoksa destek icin gune muzikle başlama, yoga, meditasyon gibi uygulamalardan yararlanma, olanaklar olcusunde SPA'lardan, masajdan, sauna, buhar banyosu ve termal banyolardan faydalanma gibi faaliyetlerin de bulunduğunu kaydetti.
Toksinlerin, egzersizle oluşan terleme ya da idrarla dokulardan uzaklaştırıldığını dile getiren Sağlık, bu uygulamaların detoksun etkisini artıracağını ifade etti.
Sağlık, detoksun kilo vermeye yonelik bir diyet olmadığını ancak bir miktar kilo kaybının soz konusu olduğunu kaydederek, ''Ancak bunun nedeni aşırı tuzlu, yağlı, şekerli besinlerin sınırlandırılması, fiziksel aktivitenin artması ve toksin yukunun azalmasına bağlı metabolizma hızında meydana gelen artıştır'' diye konuştu.
Gun boyu yalnızca taze sebze ve meyve sularının tuketildiği tek besin grubuna dayalı uygulamaların doğru bir detoks olmadığını belirten Sağlık, ''Bu tip detoks uygulamaları ile yeterli oranda protein, demir, cinko, fosfor ve B grubu vitaminleri alınamadığı icin bu vitamin ve minerallerin eksikliğine bağlı bircok sağlık problemiyle karşılaşmak mumkundur'' dedi. Sağlık, uzun sureli yanlış detoks uygulamalarının, ''aşırı oranda sıvı ve tuz kaybına bağlı zihinsel bulanıklık ve epilepsiye kadar gidebilen beyin hasarlarına'' yol acabileceği uyarısında bulundu.
Sağlık, detoks programına başlanmadan once kişinin programı kaldırıp kaldıramayacağının değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
DETOKS KİMLERE UYGULANABİLİR?
Sağlık, detoksun; bebekler, cocuklar ve ergenlik donemindeki cocuklar haric yetişkin bireylerde bazı kriterler goz onunde bulundurularak uygulanması gerektiğini belirterek, ayrıca kronik hastalıklardan diyabet, hipertansiyon, mide-bağırsak ile kanser hastalıkları ve yaşlılara uygulanmasının da olumsuz sonuclar doğurabildiğini kaydetti.
Hamilelik ve emzirme doneminde olan kadınların kesinlikle detoks yapmaması gerektiğini vurgulayan Sağlık, kişinin bu programa alınmadan once detoksu kaldırıp kaldıramayacağının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini soyledi.
Sağlık, detoks kurlerinin, bireysel ozelliklere gore değişmekle birlikte, genel olarak 2 haftada bir gun, ayda 2-3 gun, 3-6 ayda bir hafta surelerle uygulanabildiğini belirtti.
''MAYDANOZ VE SARIMSAK DETOKSA DESTEK OLUR''
Detoks programına başlanacak gunden bir onceki akşam itibarıyla alkolun bırakılması ya da sadece bir kadeh kırmızı şarapla sınırlandırılması gerektiğini belirten Sağlık, ''sigarayı tamamen bırakın, kafeinli iceceklerden, kafein iceren ilaclardan ve yiyeceklerden uzaklaşın'' dedi.
Sağlık, katkı maddesi iceren hazır besinlerden uzak durulması, etler, sakatatlar, rafine edilmiş gıdalar, konserveler ile doymuş yağların tuketilmemesi gerektiğini soyledi.
Mumkun olduğunca organik gıdaların tercih edilmesi, sebze ve meyvelerin aze olarak yenilmesini oneren Sağlık, icme suyunun da mineral değerleri acısından uygun olmasına ozen gosterilmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlık, yemeklerde sık sık maydanoz ve sarımsak kullanarak detoksa destek olunmasını onererek, ''Uyanır uyanmaz bir iki bardak ılık su icmeye calışın. ze limon ile tatlandırılmış su ise toksin atma hızınızı artıracaktır'' dedi.
Kızartma şeklinde pişirilen yiyecekler yerine haşlama, ızgara ya da buharda pişirme metotlarının tercih edilmesinin uygun olduğunu belirten Sağlık, pişirme kaplarının da paslanmaz celik, cam veya porselen olmasına ozen gosterilmesi gerektiğini kaydetti.
''TAZE SEBZE-MEYVE TUKETİN''
Sebze ve meyvelerin icerdikleri ozel bazı maddelerin cok guclu detoks etkisi olduğunu ifade eden Sağlık, havuc, kereviz, marul, lahana, kara lahana, bruksel lahanası, ıspanak, kabak, brokoli, domates, enginar, salatalık, sarımsak gibi sebzelerle birlikte bir miktar meyve (elma, kırmızı erik, portakal, kivi, siyah uzum, şeftali, kayısı, greyfurt, muz, vişne, boğurtlen, ananas) ve şifalı bitkiler (maydanoz, nane, dereotu, fesleğen vb.) yiyeceklerin mutlaka duzenli olarak tuketilmesi gerektiğini bildirdi.
Sağlık, ozellikle ara oğunlerde saf sebzelerden taze olarak hazırlanan sebze suyu karışımları ya da meyve suyu kokteyllerinin etkin bir detoks sağlayacağını soyledi.
Detoks sebze sularının tatlarını daha hoş hale getirmek icin tarcın, limon, portakal ya da greyfurttan yararlanılabileceğini anlatan Sağlık, sebzelerin taze hazırlanıp, bekletilmeden tuketilmesinin uygun olduğunu bildirdi.
Sağlık, hafif pişmiş mevsim sebzeleri, limon suyu, sirke ya da cok az sızma zeytinyağı ilave edilmiş salataların, ana oğunlerde yenilebileceğini belirterek, ''İsterseniz bu menuyu haşlanmış esmer pirinc ya da entegre makarna ile renklendirebilir, light ya da probiyotik yoğurtla da zenginleştirebilirsiniz'' dedi.
AA
Yanlış detoksla sağlığınızdan olmayın!
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Yanlış detoksla sağlığınızdan olmayın!