MasterBox Lite 5 ATX, Micro-ATX ve Mini-ITX form faktorundeki anakartları destekliyor. Kasanın ic hacmi oldukca geniş. Ayrıca PSU'nun ve Harddisk yuvalarının olduğu bolmenin gizli olması cok buyuk bir artı.
MasterBox Lite 5 onde 3 adet ledli fan ile beraber geliyor, ayrıca arkada da bir adet egzoz fan bulunmakta. Bu fanların tumu 120mm. Kasanın on tarafına 240, 280 veya 360mm radyator rahatlıkla sığabiliyor, ote yandan kasanın ustu tamamen duz ve herhangi bir fan yuvası bulunmuyor. MasterBox Lite 5 kablolama acısından son derece zengin, kasanın coğu yerinde kablo acıklıkları ve centikler bulunmakta. Kasanın on tarafında ise guc tuşu, harddisk işlem ışığı, usb ve ses portları bulunuyor.
Kasa celik ve plastikten imal edilmiş ve oldukca kaliteli.
Kasanın bugun itibariyle ulkemizdeki yaklaşık fiyatı ise PSU ve fanlar dahil 110-120$ + KDV
Gelelim benim kullanım deneyimime, MasterBox Lite 5 kalite hissiyatını buyuk oranda tattırıyor. Sade cizgilere sahip olmasına rağmen son derece şık bir kasa. Kasayla beraber gelen fanlar oldukca iyi bir soğutma performansı sağlıyor. Burada kasanın bana gore buyuk bir eksisinden bahsedeceğim, benim anakartımda sadece bir adet fan girişi var; nitekim belli bir fiyata kadar olan coğu anakartta da tek bir fan girişi var. Bu girişe genellikle egzoz fan bağlanıyor ve bu fan anakart tarafından kontrol ediliyor, burada bir sorun yok. Ote yandan ondeki fanları PSU'ya bağlamak zorunda kaldım, bu uc fan birden maksimum devir hızında calıştığından oturu bir miktar ses yapıyor. Bu sesi kulaklıkla oyun oynarken pek duymadım. Monitorumde hoparlor yok fakat siz sesi hoparlorden alıyorsanız bu fanların sesi kulağınızı bir miktar rahatsız edebilir. Gerci bu fiyat aralığındaki bir kasada fan kontrolcusu olmaması gayet normal.
Biraz da MasterWatt Lite 600'den bahsedelim. Bu PSU adından da anlaşılabileceği uzere 600W bir guc sağlıyor. Ayrıca 80+ White sertifikasına sahip. Verimlilik ve guvenlik acısından oldukca kaliteli. Ben hep soylerim bana gore bir bilgisayarın en onemli parcası guc kaynağıdır. Cunku kalitesiz guc kaynağı yuzunden anakartı ve işlemcisi kullanılmaz hale gelen bircok kişi gordum. Yani guc kaynağı kesinlikle taviz verilmemesi gereken bir parcadır bana gore. Bu guc kaynağıda tek bir şey haric her konuda oldukca başarılı. O konu ise fan sesi. Evet konu yine fan sesine geldi, acıkcası bu PSU'da pek kaliteli bir fan kullanılmamış cunku dunya genelinde bu serinin fanının sesli olduğunu bircok yerde okudum. PC boşta iken pek bir ses yapmıyor fakat oyun oynarken yani yuk altında iken bir miktar ses cıkartıyor. MasterWatt Lite 600'un fanı haric butun detayları oldukca iyi.
Son olarak genel bir artı-eksi karşılaştırması yapacak olursak;
+ Yuksek malzeme kalitesi
+ Uygun fiyat
+ Verimli ve kaliteli PSU
+ 4 adet fan ile beraber gelmesi
+ Zengin kablolama secenekleri
+ Geniş ic hacim
+ Sıvı soğutma icin yeterince alan bulunması
+ Boydan boya şeffaf yan kapak
+ SLI ve CrossFire yapacaklar icin yeterli alan bulunmakta
+ PSU ve harddisk yuvalarının gizlenmiş olması
+ Fiyat/Performans
- Ust tarafta havalandırma acıklığı bulunmaması bazı kullanıcılar icin sorun teşkil edebilir
- PSU'nun ses sorunu
- Anakartınızda tek bir fan girişi varsa ve fan kontrolcunuz yoksa fanlar son devir hızında donuyor ve ses yapıyor.
Cooler Master MasterBox Lite 5 fiyatına gore oldukca iyi bir kasa. Ses sorunu olmasa dort dortluk bir fiyat-performans urunu olurmuş.