Herkese selam. Dun elime gecen Corsair ’in K55 RGB klavye modeli icin ilk izlenimlerimi aktarmak ve kendi kullandığım klavyelerle karşılaştırmasını yapmak istiyorum. Normalde inceleme kabiliyetim veya daha once yapmışlığım yok fakat klavyeyi sipariş etmeden once detaylı bir inceleme bulamadığım icin belki birisinin işine yarar diye bu işe girişmiş bulundum.

Hissiyat kısmını cizgiler ile ayırdım isteyen direk o kısma gidebilir.

Once bir problemden bahsetmek istiyorum. Urun dun sabah elime gecti ve tak calıştır şekilde kullanmaya başladım. Daha sonra driver yuklediğimde ve klavye uzerinden FN + sayı kombinasyonu şeklinde LED'lere mudahale etmeye calıştığımda bağlantısı kesilip geri geliyordu. İlk başta urunde arıza olduğunu duşunup iade etmeyi duşundum hatta. Daha sonra internetten biraz araştırdığımda birkac kişinin daha bu sorunu yaşadığını gordum. Bir dostumuz driver silip yuklemenin işe yaradığını yazmış, Corsair Utility Engine 3.1.131 guncel surumunu kurunca sorun cozuldu. Urunu dunden beridir yoğun olarak kullanmaktayım.

Oncelikle daha once cok kaliteli klavyeler kullanma fırsatım olmadı. Yaklaşık 3 seneden beridir evimdeki masaustu bilgisayarda Microsoft Wireless Comfort Desktop 5000 modelini kullanıyorum ve cok da memnundum aslında. Kendisi standart membran bir multimedya klavye fakat ozelleştirilmiş tuş tasarımı, kaucuk bilek desteği ile alıştıktan sonra vazgecmesi zor bir urun diyebilirim. Urun kablosuz olmasına rağmen oyun, gundelik her şey ve yazı yazma işlerini kendisiyle gercekleştirdim. Pilinin cabuk bitmesi ve arada tepki vermeme gibi problemleri yuzunden de yeni klavye arayışına girdim. İlk başta Logitech K360 satın aldım kendisinin 90 lira gibi bir fiyatı ve 3 sene batarya omru gibi bir iddiası vardı, cok şık bir urun olmasına rağmen tuşlarının yapısı elimi cok yorduğu icin iade ettim. Daha sonra vatan ’da Everest Hydra R6 ’yı deneme şansım oldu aslında hoşuma da gitti fakat icerisinde outemu ve bazılarında da kailh switch olduğu icin ve forumda genel olarak hicbir Everest urunu tavsiye edilmediği icin vazgectim. Son olarak şansımı bir de Bloody B120 modelinden yana kullanayım dedim fakat onun da bilek desteği rahatsız etti ve multimedya tuşları fn kombinasyonu ile calıştığı icin tasarımı da hoşuma gitmeyince icime sinmedi ve onu da iade ettim ama artık aklımda nasıl bir şey istediğim yavaş yavaş oluşmuştu.

Klavye arayışına girerken benim icin vazgecilmez tek kriter bilek desteğiydi. Cunku uzun sureler yazı yazmakla haşır neşir olmam gerekiyor ve desteksiz klavyelerde bir sure sonra komple elimde bir ağrı oluyor. Bunun dışında tek renk de olsa bir aydınlatma ve ekstra multimedya tuşları da olsun istiyordum. Corsair K55 ilk başta amazonda dikkatimi cekmişti, fiyatı 50$ olmasına rağmen tasarımı, aydınlatması ve ekstra makro tuşları ile makul gorunmuştu. Gameekstra ’nın 189 liralık fiyatını gorunce de dayanamayıp sipariş gectim. Kargo ile birlikte toplamda 197 liraya gelmiş oldu. Urun geldi, kullanmaya başladım ve işte ilk izlenimlerim.

Urun mantar tuş membran klavyeler kadar olmasa da yuksek tuşları ile karşılıyor bizi. Tuşların fontları keskin, tuş yuzeylerinde mat bir kaplama bulunuyor. Turkce karakterler sonradan eklenme değil, aynı fontla yazılmış. Enter tuşu buyuk, silme tuşu buyuk, shift-ctrl-alt tuşları standart tuşlardan daha buyuk yapıda. Urunun tamamı plastik fakat zorlamama rağmen aman aman bir esneme, catırtı cuturtu yok. Urunun yanında gelen bilek desteği de kaliteli yapıda. Uzeri yumuşak bir plastik malzeme ile kaplanmış kullanırken bileğe hicbir rahatsızlık vermiyor, sabit değil aşağı yukarı oynar yapıda. Tuşlar daha once kullandığım Microsoft klavyeme gore daha kucuk fakat aralarında boşluk olması sebebiyle genel olarak bir problem yaratmıyor. Ses acma, kısma ve kapama tuşları sağ ust bolumde, muzik kontrol tuşları hemen onun altında numpad ’ın uzerinde konumlandırılmış. Erişimi kolay fakat LED aydınlatma buralara erişmiyor maalesef. Fakat yerlerine alıştıktan sonra sorun olmuyor. En ust kısmın orta tarafında uc adet yuvarlak tuş bulunuyor, bunlar sırasıyla makro atama tuşu, LED ışık seviyeleri tuşu ve Windows tuşunu kilitleme tuşu. Sol tarafta 6 adet makro tuşu mevcut ve yazılıma ihtiyac duymadan makro atama tuşu ile klavyeden komut girip atayabiliyoruz. Mesela bu ozellik sayesinde Excel ’de sık kullandığım formulleri atayıp hızlı bir şekilde tek tuşla girebiliyorum cok pratik olmuş.

Arka yuzey tamamen plastik ekstra bir olayı yok, dort koşede masaya tutunması icin kaucuk yuzey mevcut fakat yukseltme ayaklarında kaucuk yok o yuzden ittirirsek bir miktar oynayabiliyor masa uzerinde. Ben yukseltmesiz kullanmayı tercih ettiğim icin problem etmedim.

Aydınlatmaya gelecek olursak tuşların altında sağdan sola uc kısımda ayrı RGB LED aydınlatma mevcut. Maalesef tek tek her tuş aydınlatılmadığı icin ozel olarak belli başlı tuşların LED'lerini yakma gibi bir ozellik mevcut değil, cok fazla efekt de yok. Uc bolumu farklı şekilde renklerle yakabiliyoruz, bir gokkuşağı modu eklenmiş onun dışında cok fazla seceneğimiz yok. (Kendi yazılımında yağmur yağma şimşek cakma gibi enteresan efektler mevcut fakat 6-7 tane.) Bir de uc bolumden istediğimizi yakmamız mumkun mesela oyun oynarken genelde wsad tuşları ve cevresindeki tuşları kullandığımız icin sadece o tarafı yakarak tuşları gormemiz mumkun. Ben tek renk sabit olarak kullanmayı sevdiğim icin hic sorun etmedim, tuşlar LED ile cok guzel gorunuyor ve her tarafı eşit şekilde aydınlatıyor. Bu arada tuşlar aydınlatma kapalıyken de gorunuyor baskı tam olarak şeffaf bir yapıda değil. Uc kademe aydınlatma seviyesi mevcut. En duşuk ile en yuksek arasında cok aşırı bir fark yok ama en duşuk de gozumu yormadı en yuksek de. Klavyenin kablosu normal plastik bir yapıda, orgu olmasını isterdim acıkcası. Fakat kalınlık anlamında herhangi bir problemi yok gayet kalın. Boyutu 1.8 metre USB kısmı ile klavyeden cıkan kısmı sağlamlaştırılmış yapıda.
----------------
Şimdi hissiyat konusuna gelelim. Klavye gelene kadar aslında cok fazla tereddutteydim. Technopat.net ’de okuduğum yorumlardan sonra beklentimi cok yuksek tutmadım. Genelde bu klavye sorulduğunda bunun yerine CM Masterkeys Lite L modelinin alınmasının daha iyi olacağı ve K55 ’in hissiyat olarak sıradan membran klavyelerden farksız olduğu soyleniyordu. Masterkeys Lite L kendi fiyat skalasında marka + switch olarak rakipsiz olmasına rağmen hem tek başına bulunamaması hem de bilek desteği ve ayrı multimedya tuşları olmamasından oturu kafadan elediğim bir model olmuştu.
K55 ’in hissiyatına gelirsek urunun hoş bir hissiyatı olduğunu soyleyebilirim. Cok fazla mekanik klavye kullanmadığım icin onlarla kıyaslama yapamayacağım ama 50 100 liralık membran kullananlar bu urunden fazlasıyla memnun kalacaktır diye tahmin ediyorum. Tuşlar tabiri caizze keskin bir şekilde inip cıkıyor. Başka klavyelerde gorduğum bir tuşun sağa sola oynama durumu da yok. Ses + hissiyatın size verdiği genel hissiyat da tok bir hissiyat. Tuşlar biraz yuksek bir yapıda olduğu icin olabilir ama ben kaliteli ve konforlu buldum. Oyunları zaten kablosuz standart bir klavyede oynadığım icin bu klavye hic sorun olmadı fakat yazı yazarken verdiği hissiyat konusunda eski klavyemden birkac gomlek ustun olduğunu duşunuyorum. Genel olarak mekanik klavye kadar sesli değil fakat siz baskı şiddetinizi arttırdığınızda haliyle tuşların sesi de artıyor. Tam olarak hissiyatını tarif etmem mumkun değil, zaten klavye satın alırken en buyuk sorun buradan kaynaklanıyor. O yuzden bir klavyeye para vermeden once kesinlikle denenmesi gerektiğini duşunuyorum. Ben risk aldım fakat oldukca memnun kaldığım bir urun oldu. Artı ve eksilerle devam edelim.
----------------

Artılar;
+ Sabit yapıda oynama yapmayan tuşlar.
+ Her yere eşit dağılmış bir aydınlatma.
+ Derli toplu, multimedya ve makro tuşları bulunan bir klavye.
+ Kaliteli bir bilek desteği.
+ Genel anlamda tatmin edici bir kullanıcı deneyimi

Eksiler;
- RGB aydınlatma sadece 3 kısımdan oluşuyor.
- Multimedya tuşlarında aydınlatma mevcut değil.
- Orgusuz yapıdaki kablo.
- Su gecirmez bir klavye değil.

Doların ve ekonominin sıkıntılı olduğu şu gunlerde bu fiyata aldığım icin pişman olmadığım bir urun oldu. Birbirine yakın fiyat skalasında Logitech G213, Masterkeys Lite L gibi modeller mevcut olmasına rağmen burada kendine yer edinebilir diye duşunuyorum ve yine tekrarlıyorum, test etmeden klavye alırsanız pişman olabilirsiniz.

Son olarak standart kullanımda tuş sesleri ve birkac fotoğraf ekleyerek incelemenin sonuna geliyorum. Ses kayıtları 15 cm uzaktan telefon ile kaydedilmiştir. Umarım faydası dokunur.

Tuş sesleri: Vocaroo | Voice message