Teknik ozelliklerinin en bilinmesi gerekenlerinden kısaca bahsetmek gerekirse:
Sensor: Steelseries, Truıemove 3+ adını verdiği ikili sensor sistemini kullanmış. Rival 310'da da bulunan Truemove 3 sensorunun yanına bir de derinlik algılayıcı sensor eklemiş.
Hassasiyet: 1-12000 CPI arası.
İvmelenme: 50 G.
Tuş sayısı: Uzerinde 7 adet programlanabilir tuş bulunuyor. (Rival 310'da bu sayı 6)
Kablo uzunluğu: 2 metre.
Ağırlık: 96-128 gram.
Genel Ozellikler
Steelseries Rival 600 icin markanın daha once uretmiş olduğu Rival 310'un uzerine bir kac yeni ozellik eklenerek yeniden yapılandırılmış hali diyebiliriz. Rival 600, genel hatları, buyukluğu ve ergonomik yapısı ile Rival 310'a cok benziyor olsa da uzerinde yapılan iyileştirmeler ile adeta sınıf atlamış.
Ana sensor olan Truemove 3'un yanına bir de derinlik algılayıcı sensor eklenmiş. Bu sensorun olayı farenizi yuzeyden kaldırıp tekrar yerleştirdiğinizde ortaya cıkıyor. Normalde bu tarz bir harekette fare işaretcisinde sapmalar olabilirken derinlik algılayıcı sensor bu sapmaların onune geciyor. Fareyi dar bir alanda kullanan ve surekli olarak fareyi yuzeyden kaldıran kullanıcıların işine yarayacak bir ozellik.
Son zamanlarda urettiği farelerde nispeten kısıtlı bir RGB aydınlatma kullanan Steelseries, bu fare ile geleneğini bozmuş. Fare uzerinde 8 farklı RGB LED bulunuyor. Goze cok hoş gelen renk gecişlerine sahip bu ledlerin her birine farklı renk de atayabiliyoruz.
Farenin sağ ve sol tarafında bulunan mıknatıslı kapakcıkları cıkardığımızda ekstra ağırlıkları takabileceğimiz bolmelere ulaşıyoruz. Her biri 4 gram olan ağırlıkları sağa ve sola yerleştirebileceğimiz 4'er adet oyuk mevcut. Kapakcıklar mıknatısla tutturulmuş olsa da bu ağırlıkları yerleştirirken mıknatıs kullanılmıyor. Kaucuk yapıda olan bu oyukların her birinin icinde bir centik, ağırlıkların uzerinde de bir tırnak bulunuyor. Tırnağı centiğe yerleştirerek ağırlıkları faremize ekleyebiliyoruz.
Tasarım, Ergonomi, Aydınlatma
Rival 600, tıpkı Rival 310 gibi sağ el icin uretilmiş bir fare. Ele guzel oturuyor. Boş ağırlığı hemen hemen Rival 310 ile aynı. Ağırlık ekledikce fare daha tok bir kıvama geliyor. Hissiyatına gore istediğiniz ağırlığı secebilirsiniz. Ben 16 gram ağırlık ekledim. Farenin yanında gelen kablo maalesef orgu yapıda değil ancak Rival 310'un kablosuna gore bir tık daha kalın. Ayrıca mikro USB olan herhangi bir kablo ile calışabiliyor. Ben iki farklı kablo denedim. İkisinde de sorunsuz calıştı. Fare yapı olarak orta ve buyuk elliler icin tasarlanmış imajı veriyor. Elleriniz kucukse kullanırken rahatsızlık verebilir. Benim ellerim buyuk olmasına rağmen sol tarafa eklenen ekstra tuşa ulaşmakta gucluk cektim. Farklı tutuş şekilleriyle cektiğim fotoğrafları ekledim. Tutuş şekillerinize gore izlenim oluşturması acısından faydalı olabilir.
İlk fotoğraftaki tutuş şeklinde(claw grip) rahatsız oldum. Farenin buyuk olmasından dolayı bileğim ile elimin birleştiği yer farenin arka tarafının uzerine cıktı.
Farenin en guzel detaylarından birisi de RGB aydınlatması. Aydınlatma icin toplamda 8 adet RGB LED kullanılmış. Aydınlatmayı Steelseries Engine 3 yazılımı uzerinden kolayca kontrol edebiliyoruz. Yazılım uzerinden kullanabileceğimiz aydınlatma efektlerinin yanı sıra discord gibi uygulamalarla ve CS:GO, DOTA 2 gibi oyunlarla senkronize bir şekilde calıştırabiliyoruz.
Neden Rival 600?
Rival 310'u 7 ay boyunca kullandım. Genel olarak cok memnundum fakat uzun soluklu kullanımlarda terletmesi en buyuk olumsuzluğu oldu. Rival 310'un sağında ve solunda bulunan tırtıklı kaucuk yuzey elimi terletiyordu. Zaten hızlı terleyen birisi olarak bu bende buyuk bir sorun oluşturdu. 5-10 dakikada bir elimi silmek durumunda kaldım. Rival 310'u şu an bile elime aldığımda o bolgeler sanki ıslakmış gibi geliyor
Sonuc
Rival 600, Steelseries'in Rival 310'da yakaladığı kaliteyi bir ust seviyeye taşıyor. Artılarına ve eksilerine kısaca değinmek gerekirse:
+ Cift sensorlu yapısı.
+ Kullanılan malzemenin kalite hissiyatı cok iyi.
+ Cıkarılabilir bir kabloya sahip olması.
+ Eklenebilir ağırlıklar.
- Kablo orgulu yapıda değil.
- Baş parmağımızın ucuna denk gelen tuşa ulaşabilmek cok guc.
- Fare buyuk. Kucuk elliler icin pek de uygun değil.
Şu an 400 TL gibi bir fiyata sahip. Hatta bazı sitelerde 365 TL fiyatını gordum. Bu fiyatlara alınabilecek ve pişman etmeyecek bir fare.
Konuyu yazarken atladığım ayrıntılar olmuş olabilir. Fare ile ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya calışırım.
Dosya Ekleri