Aldım, ve inceleme yapmaya karar verdim.
Ozellikle @gcN nin faydalı bir suru yazısını okudum ve genellikler @nazım Paşa ile beraber CFG70 onerdiklerini gordum. @gcN 'nin ısrarla "TN panel, gece sizi uykunuzdayken yastıkla boğar." postları nedeniyle kararımı verdim.
Daha once kullandığım monitor, ACER X233H, 23 inch 1920x1080 2009 yılında almıştım, DVI kullanıyor 5ms GtG değeri ve dinamikte bile 50.000 kontrast sunuyordu.
Butun kıyasımı bu monitor uzerinden yapacağım.
Aldığım model LC24FG73, CFG70 değil 24 inc ekran (CFG70'ın revizyonlu modeli olsa gerek)
Sistemim;
AMD RX480 ve Ryzen 5 1600x, 10 senedir FHD cozunurlukte takılıp kalmış olmaktan dolayı, 2K duşunmuştum (DELL-S2417DG) ama sistemim yeterli olmayacağından FHD'de devam etmeye karar verdim.

Ozellikler:
CFG70 ile CFG73 arasındaki genel farklar aşağıda.
Stand yapısı değişikliği de var tabi, bu sayede duvara daha yakın durabiliyor.

Kutu:

Kutudan cıkanlar; HDMI ve DP kablosu, ve benim beklemediğim bir şey, power supply.
Power supply gayet kucuk, sanırım yerden ve ısıdan tasarruf icin artık monitorlerin icerisine konulmuyor.
Turkiyeye uygun bir priz başlığı da icinden cıkmakta.
Kurulum / Ergonomi:
Onceki monitorumun duvara uzaklığı 14-15 cm iken, CFG73 20cm civarında uzaklığı var.

Ayak yapısı değişmiş olsa da masada dikkat cekiyor. Neredeyse monitorun iz genişliğine yakın ayak genişliği var. Monitor kendisine masa uzerinde cok fazla alan istiyor.
Karşılaştırma (imaj kalitesi):
Parlaklık ve kontrast olarak iki monitoru birbirlerine yakın tutmaya calıştım.
Dual Screen uzatılmış modda, beyaz bir sayfa uzerinde farklar gorunmekte. (Acer X233H solda, Samsung CFG73 Sağda)
Acer, sarımtrak renk verirken Samsung ikili arasında en beyaz olan. (9 senelik monitor?)
Masaustu gol manzarasında da mavinin sarımtraklığı belli olmakta. (Acer tarafında)
Renkler soz konusu olduğunda da, Samsung'un rengi daha homojen verdiğini soyleyebilirim.
Acı olarak ta zaten kendini belli ediyor.

Full HD film izlerken de aynı fark gorulmekte,

Arka ışık sızması var, internetteki mor olayı yok.
Arka ışıkta şoyle bir şey var, monitore bakış acınıza gore (kavisli yapısından dolayı da aynı zamanda) sızma fazla rahatsız edici değil en azından benim icin.
Sanırım ekran sadece tamamen siyah iken belli olmakta, ekranda başka bir renk varsa o kadar belli değil.

Başka bir konu daha var,
(Acer solda, Samsung sağda) Sanırım Acer'in uzerindeki plastik katman piksellerde bulanıklığa yol acmış olabilir. Keskinlik iyi mi, kotu mu karar veremedim.

Samsung tarafındaki bu keskinliği, kontrastla biraz azaltabildim.
Soldan sağa sırası ile; Kontrast 0 - 50 - 100

Performans (Karşılaştırmalı 60Hz):
Bu aşamada onceki monitoru kullandım, dolayısı ile testler bu aşamada 60Hz.
(Yine solda yer alan goruntuler Acer ve sağda yer alan goruntuler Samsung'a ait)
Yazı kaydırmadaki performansı farkedilir derecede iyi.

3 farklı arka plana gore piksel tepki sureleri.

Performans (144Hz):
144Hz nasıl anlatılır yazı ile bilmiyorum.
Burası işin karıştığı nokta.
Oncelikle monitor almaya karar vermeden once, varlığından haberdar olmadığım hic bir artifakt rahatsızlık vermiyordu.
Sonra neyin ne olduğunu anlamaya başladıkca belirli bir farkındalığa ulaşıyorsunuz.

Bu surecte anlamaya calıştığım / anladığım bazı şeylerden bahsedip, Samsung ile beraber duyduğumuz MPRT'yi anlatmaya calışacağım.
ve hatalı olduğum kısımlarda kesinlikle bilenlerden duzeltme bekliyorum @gcN , @nazım Paşa ve diğer arkadaşlardan)
1. Resim, GtG değerinin ne olduğunu gostermekte, 1Ms diye tutturduğumuz değer grinin %10 luk diliminden %90'lık doygunluğa ulaşma suresi, diğer renklerde durum ne bilmiyoruz.

2. Resim, MPRT (moving pictures response time - hareketli resimlerde tepki suresi)
Gri değil, herhangi bir statik renk değil, hareketli resim. Resmin hareket ederkenki arkasında bıraktığı bulanıklık olcusu.

3. Resim, geleneksel CRT tuplu monitorler ile LCD'leri karşılaştırmakta.

Yine bu surecte anladığım kadarı ile, bulanıklık tamamen gozumuzle alakalı, CRT'de goruntuler ışın demeti ile cama (fosfora) yansıyıp renk cıkarmakta, sonra ışın sırası ile butun pikselleri sol ustten sağ alta kadar taramakta, bu yuzden terkettiği pikselin ışığı sonmekte, ama LCD'lerde ise piksel ekranda yanık olarak kalmakta. Ta ki yeni goruntu tekrar ekrana gonderilene kadar.
Resimden anlaşılan CRT'nin net olduğu, bu da tamamen piksellerin boşaltılması işle alakalı.
LCD geliştiricileri ise 4. resimde bunu simule etmişler.
4.Resim, Ekran arka plan ışığını kapatıp acarak, gozde yer alan gecici etkiyi sıfırlamakta, sonra hemen yeni resmi ekrana koymakta.

5. resim, burada ise Samsung aynı teknolojiyi 1 adım ileri goturmuş ve iyileştirdiğini anlatmakta.
Yine ekran taramasının sol ustten başlamasından dolayı, arka plan ışığını da 4 aşamalı ustten alta yakarak sistemi iyileştirdiğini iddia ediyor.

144Hz de dahi kullanırken monitorlerde bulanıklık olmakta, olay tamamen goz ile alakalı,
1000 ms/ 144Hz = 7ms. Yani ekrana yansıyan bir resim 7ms ekranda durup yenisi onun ustune gelmekte
ULMB (ultra low motion blur) nvidia nın kullandığı motion blur azaltma (bulanıklık azaltma yontemi)
Yukarda anlattığım gibi Samsung'un da kendi sistemi var.
1MPRT saniyede 1000 piksellik bir hareket'te 1 piksellik bulanıklık oluşacağı anlamına geliyor.
Mobiton blur azaltma sistemleri kullanıldığında arka plan ışığı hızlı bir şekilde acılıp kapanmakta bu da ekran ışlığının azalması anlamına gelmekte. Benzerlerine oranla ortalama ustu ışık azalmasına sahip olması da secimlerim arasındaydı.

144 hz motion blur modsuz ve modlu.

Sonuc:
Peki, Samsung'un kendi teknolojisi diğerleri karşısında ne kadar etkili.
Bu soruya maalesef cevap veremiyorum, hayatımda gorduğum ve kullandığım ilk 144Hz monitor bu.
Evet 144Hz masa ustunde dahi farkedilir bi etki yaratmakta.
Oyunlarda (ki genellikle CS:GO ve PUBG oynuyorum) performansımı %10 arttırmıştır.
Renkler guzel, modlar var, 3 değişik profilde kayıt altına alınıyor, ve monitorun sağ altında yer alan 3 tuşla hızla geciş yapabiliyorsunuz.
Rakip olarak gosterilen monitorlerden bazılarını alıp gececektim or.VG248Q, Zowie 2411 vs.
Ama 6 bit olduğundan vazgectim.
10 senedir aynı monitoru kullanıp, değiştirince uzay cağına gececeğimi duşunmuştum, ama cok fazla farkeden bir şey olmadı benim acımdan.
Bir fark var doğru ama sanırım beklentim cok yuksekti, herhangi bir hayal kırıklığım yok, değiştirmeyi veya satmayı duşunmuyorum.
Rakipleri ile beraber bir mağazada incelemenizi oneririm. Belki ben de aynısını yapsam yine bu modeli secerdim orasını bilemem.
Ama rakiplerinin bundan 3-5 kat daha iyi olacağını sanmıyorum. Başka bir tercihle en fazla buna nazaran %5 daha zevk alabilirdim sanırım.
CS:GO videosu cekmiştim ama hem foto hemde videoyu iPhone 5 ile cektim pek bir şey anlaşılmıyor, sanırım siteye de yuklenmiyor. ama cok isteyen olursa cloud'ların birine atarım.
İlk defa bir inceleme yayınladım, bazı noktaları atlamış olabilirim, o konularda soru sorabilir veya oneride bulunabilirsiniz.
Kaynaklar:
Samsung C24FG70 Review | PC Monitors (İnceleme)
Samsung CFG70 Review - 144Hz Quantum Dot (İnceleme)
http://www.electis.co.il/fckfiles/file/Brochure PDF ENG Monitors/2016 CFG70 White Paper_Web.ver.pdf (Samsung MPRT Dokumanı)
Blur Busters | Everything Better Than 60Hz (Monitorlerde bulanıklık konusu.)
Dosya Ekleri