Cooler Master'ın cok unlu MasterPulse Bass-FX kulaklığın stoklardan eriyip bitmesi sonucunda Cooler Master, MH adlı yeni bir seri cıkardı. Bu seri MH320, MH530 ve MH750. Bugun serinin en guclu ve gelişmiş modeli olan MH750'yi inceliyoruz.

Cooler Master, Bass-FX kulaklığı ile benim gonlumde taht kurmayı başarmıştı. O aralar HypreX Cloud Stinger'ı kullandığım icin değiştirmeye pek ihtiyac duymamıştım. Birkac ay sonra Stinger tamamen benim yuzunden bozulmuştu. Ardından kendime yeni bir kulaklık arayışına girdim. Oyundan bir sure uzaklaşmam ve Stinger'ın verdiği vasat muzik performansı, beni biraz daha muzik kulaklığına kaydırttı. Cooler Master MH530 kullanan arkadaşım, bu kulaklığın muzikal performansının diğer "oyuncu" kulaklıklarından daha başarılı olduğunu duyunca, Cooler Master MH serisine kendi goruş alanıma odakladım. Sonuc itibariyle yaklaşık 1 ay once Adeksstore'dan 350 liraya Cooler Master MH750 aldım.
Kutu Tasarımı ve İceriği
Cooler Master'ın kutu dizaynı ve kutu iceriği sevdiğimi diğer CM urunlerini incelerken de belirtmiştim. Kutu iceriğinde bir teşekkur ve kullanım kılavuzu, Bass-FX kapaklar ve urunun ta' kendisi cıkıyor. Bu konu hakkında fazla durmamızın bir anlamı yok direkt gorselleri paylaşalım.




Tasarım
Tasarım sizi bir yerden tanıdık geldi mi Bass-FX ile MH750'nin dış kasaları cok ama cok benziyor. Sanırım sağ ve sol tarafında LED ışıklar yoktu. Mikrofonun yok gibi gozukmesi dışarıda kullanım icin cok onemli bir zemin hazırlıyor. Ve evet kulaklığın mikrofonu var. Sağ kısımda icine gomulu kucuk bir noktada mikrofonu bulunmakta. İlkten gercekten şaşırmış ve başarılı olmuştum. Kulaklık ve mikrofon kalitesini birazdan değiniriz, biz tasarımdan devam edelim. Tasarım da dikkat ceken bir unsur da kulaklık ayarlamanın olmaması. Evet yanlış okumadınız gercekten kulaklık ayarlama yeri yok. Kulaklığın hoparlorun ustunde kabloların hemen yanında bakır, metal karışımı bir madde var. Bu tel kafa bandını yardımı ile kafamızı cevrelediği gibi kafamıza yastık kıvamı kulaklığın uzunluğunu ayarlıyor. Bu gercekten oyuncuları buyuk bir zahmetten kurtarıyor.


Malzeme ve Kalitesi
Kulaklık Bass-FX gibi kaliteli ve ozenilmiş bir yapıya sahip. Coğu Cooler Master kulaklığının dış kasasında olduğu gibi fırcalanmış bir celik yapıya sahip. Kasanın ic kısmına doğru ise kaliteli bir plastik kullanılmış. Bass kapaklar mıknatıslı ve plastıklı olup, kulak ahizesi ince metal kullanılmış. Coğu markalarda olduğu gibi unlenmiş kafa bandı bu kulaklıkta da var. Bant biraz ağır olduğu kadar son derece de rahat. Kulaklık ağır diyebileceğim bir ağırlığa sahip. Biraz abartmak gerekirse, ilk kullandığımda kafam arkaya duşecek endişesi bile verdi. Ancak zaman icerisinde bunu kontrol edebilir hale geleceksiniz. Kulak padlerine gelecek olursak kafa bandı ile aynı malzeme sanırım. Deri ve kopuk kullanılarak yapılmış bir malzeme. Başarılı buldum.



Ergonomi ve Konfor
Tasarımla beraber Suprizbozan (Spolier) verdiğimiz ergonomi ve konfora gelelim. Kulaklık ergonomisi ile resmen meydan okuyor. Kafa bandı ile beraber ayarlamaya uğraşmıyoruz. Bunu yanında kafa bandının altında bulunan kare kare şekiller hem gorunuşe hem de rahatlık konusunda buyuk bir artı veriyor. Kulak padleri ise resmen insana zevk veriyor Evet kelimenin tam anlamıyla bu. Cok rahat olan bu pad gerek genişliği, gerek yumuşaklıyla coğu kişinin taktirini kazanmayı başarıyor.


Kablo, Kontrolcu ve Bass-FX Kapaklar
Kablo ile başlamak gerekirse kablo, hoş. Kırmızı renk, kulaklığa adeta hoş bir hava katmış. Sert plastikten yapılan guzel, kaliteli bir kablo. USB'ye gelirsek... Yine aynı USB tasarımı USB standart kucuk Cooler Master USB'si altın olması buyuk bir avantaj olup, gercekten hic ısınamadığım derecede kucuk olması beni kalite konusunda kuşkuya surukluyor. Ancak kimse USB kalitesinden mağdur olmamış. Ben de 1 yıldır bu USB şekline benzer CM Masterkeys Lite L kullanıyorum. Ve yine bir şey olmadı. Nedense kendi kendime kuruntu yaptığımı yavaş yavaş anlıyorum. Yanlış anlaşılmasın USB kotu değil. Sadece ben biraz yargılamışım. Ancak CM yine de USB'sini biraz geliştirebilir. USB'nın yaklaşık 5cm arkasında yer alan silindir şeklinde akım koruması da guzel bir ayrıntı.


Kontrolcusu ise bence son zamanlarda uretilmiş en kolaylaştırıcı eklenti. Bu kontrolcu sayesinde surucuye fazla uğramıyorum. Gerek 7.1 gerek EQ gerek aydınlatma gerek ses acma/kapama gerek mikrofon kapama/acma... Yazılımın sunduğu her şeyi bu kucuk kontrolcu sunuyor. Sevdim bu eklentiyi en başarılı bulduğum eklenti kesinlikle. Aydınlatma (guneş simgesi) bir kere bastığımızda sabit renk yanıyor. Sıra sıra istediğiniz her rengi ayarlayabilirsiniz. Basalı tutarsanız da LED'ler RGB dongusu ile yanıyor. Aydınlatma tuşunun altında bulunan beyaz ışık (resinde bu ışık acık) 7.1 ses seviyesinin acık olduğunu belirtiyor. Bu kapalı ise ışık da kapalı oluyor.


Equalizer ayarına gelirsek logonun sol tarafında verilen simge. Bize hazır Equalizer ayarları sunuyor. bunu sırasıyla kırmızı-mavi-pembe, mor arası bir renk. Mavi olan Bass'ları en leziz şekilde sunarken pembe tizlere ağırlık veriyor. Kırmızı ise biraz daha denge veriyor. Kendi Equalizer'ımızı ayarlamaya uğraşmaya gerek yok bence. Bu 3 mod istediklerimizi cok başarılı bir şekilde veriyor.

Bass-Fx bilindiği uzere Bass sesleri emen ve kulaklıktaki titreşimler -evet kapak takılı değilken ve yuksek Bass'lı yuksek muzik dinliyorsanız biraz titriyor.- bir kapak. Urunu one cıkartan bir eklenti, biraz da reklamı yapıldı. Bass-Fx'in diğer bir ozelliği de dışarıda kullanmak icin daha iyi bir ortam hazırlaması. Cunku bu Bass kapaklar, Bass sesleri emip diğer seslere daha netlik verdiği icin dışarıya cıkan sesleri azaltıyor. Dışarıda kullanım icin kapak takmak farz. Dışarıda ses vermeyip kabak gibi mikrofonu da olmayınca, bence dışarı icin kullanılan kulaklık kategorisine giren bir guzel bir oyuncu kulaklığı. Bass kapaklar takılı iken, LED'lerin gozukmesi ayrı bir hoş. LED'leri yuktumuyor. Yani bu guzel bir ayrıntı. İkisinin de fotoğraflarını koyuyorum.



Bass-Fx takılı değilken;



Performans
Performansını kısacası başarılı buluyorum. Dışarının senini cok rahatlıkla emen ve %30'da bile insanı sağar edebilecek kaliteli sese sahip. Muzikal performansını -ozellikle Bass'ta- cok başarılı bulduğum bir kulaklık. Oyun performansı insanı cezbediyor. Film-dizi gibi yerlerde ise o ortamda varmışcasına dalıp gidiyorsunuz. 7.1'ı cevresel seslerde -bunu daha cok filmlerde kullanıyorum, oyuna 7.1'i yakıştıramıyorum- en ince ayrıntısına kadar ses veriyor. 7.1'i diğer kulaklıklarda kullanmadığım icin cok ovmek istemem ama bence gayet başarılı.


Mikrofon ve Surucu
Mikrofon yine incelemede ağazımdan kacırdığım kısım. Kulaklığın sağ alt kısmında olan nokta kulaklığımızın ta' kendisi. Kucuk olması dışarıda, gunluk kullanım icin cok buyuk bir avantaj. Zira kimse kazık kadar mikrofon ile dışarıda kulaklık kullanmak istemez. Kulaklıktan bir eksi daha verelim. Sesleri net alıyor ama cok uzaktaki sesleri bile rahatlıkla duyulabiliyor. Mikrofon bir oyuncu icin vazgecilmez bir durum olunca da biraz ustunde durmak lazım. Yani 50m'deki sesi bile rahatlıkla işiten arkadaşlarım benden klavyeye basmamak icin yalvardıklarını bile hatırlıyorum 5 metredeki kapa tıklatma sesini bile rahatlıkla duyuyorlar. Hatta benim normal kulakla duymayacağım sesleri arkadaşım mikrofonla duyabiliyor, abartmıyorum


Suruculere gelirsek, Sade hoş guzel. Ama ben şu kucuk kısayol sayesinde surucude fazla takılmıyorum. MH serisinin surucusu "Masterpulse Pro" diye gecen programla yonlendiriyoruz. Acılışı EQ ayarı ile başlıyor. O da şoyle:


Burada EQ ayarı ile oynayabiliyoruz. Hatta hzır 4 profil oluşturabiliyoruz. Ancak dediğim gibi, şu kucuk kısayol sayesinde buraya pek uğramadım. İkinci perdesi Efekt bolumu ise

Hazır efekt bolumu veriyor. Sinema, banyo -artık ne anlatmak istiyorsa- oturma odası ve koridor modları mevcur. Ben bir ara sıra sadece sinemayı kullanıyorum. 3. perde de mikrofon:


Burada mikrofon ses seviyesi ve acıp kapama penceresi var. 5. perdesi ise 7.1 ses sistemi o da boyle:

Dedim ya pek anlamam. Heh o yuzden ne işe yarıyor burası pek bilmiyorum ancak sanırım 7.1 acıkken gelen sesleri daha iyi algılamaya ve yon değiştirmeyi ayarlayabiliyoruz.

Her şeyi soyledim mi diye kontrol ediyorum da biraz fiyat hakkında konuşalım.
Fiyat
Fiyat konusuna gelirsek, bence 400 lira bandında kolay kolay bulunacak bir kulaklık değil. Biraz emin konuşacağım ama bu fiyata alternatiflerinin daha başarısız olduğunu duşunuyorum. Piyasada 350-450 liraya bulabilirsiniz.

Şimdi kendime gore artı ve eksilere değinip yavaştan toparlayalım.
Fiyat dostu, alternatiflerine buyuk bir duşman. 7.1 Ses Sistemi olması. Surucunun olması. Kontrolcunun işe yarar ve sade olması. Kulaklara fazla ağırlık vermemesi. (kendisi ne kadar ağır olmasına rağmen) Kafa bandı sayesinde ek ayar yapmadan tak-kullan mantığı. Kulağı saran rahat, padler. Mikrofonun ice gocuk olması ve saklamaları. Kablonun uzun, sert ve renkli olması. Yazılımı olması ve sadelikten yana olması. EQ olması. Yuksek ses vermesi. 44mm surucusu olması. 109 dB ± 3 dB'a kadar cıkması 2m kablo uzunluğu Eksileri:
Bass-FX'in daha da geliştirilebilirdi. Mikrofonun cok cevre seslerini alması. Bunu dışında dışarıya uygun dedik ancak "elalem ne der" kaygısına kapılıyoruz ister istemez. Kulaklık Bass-FX kapakları ile dışarıya neredeyse hic ses vermiyor. Kapaksız biraz ses verip dışarıda duyulabilir. Ancak bir Cloud Stinger değil.

Urune puanlarımızı da verelim ve yavaştan incelemenin sonuna gelelim. (@UmuTzn'nın listesinin aynısı. Başarılı ve genelleyici bir liste olduğu icin direkt liste ve kategorileri aldım. Sadece puanları değiştirdim. Kendisine sormadım umarım bir sıkıntı olmaz )
Tasarım: 7/10 (Masterpulse Bass-FX'in ustune pek bir şey katamaması sebebiyle) Ozellik: 8.2/10 Konfor/Ergonomi: 8.5/10 Malzeme: 8.3/10 Performans: 9/10 Fiyat: 8.9/10 Urune genel puanım; 8.63/10

Eksik ya da hatalı şeyim varsa affola. Daima soru ve duşunceleriniz icin buradayım. Bir sonraki incelemeye kadar hoşca kalın

Arzu ederseniz Sosyal'de bulunan diğer MH serisinin incelemelerine de bakabilirsiniz.
Surprizbozan: Cooler Master MasterPulse MH320 Cooler Master MasterPulse MH320 Oyuncu Kulaklık İncelemesi



Surprizbozan: Cooler Master MasterPulse MH530 CM Masterpulse MH530 Oyuncu Kulaklığı İncelemesi