310 serisini uzun zamandır merak ettiğimi soyleyebilirim. Bir Rocket Jump Ninja olmasam da boş vakitlerimde cebimiz uygun oldukca, yeni model mouseları alır, dener, satar, takaslar, yenilerini denerim. Her neyse gecen hafta elime hem Razer Basilisk, hem de Steelseries Rival310 birden gecti.

Yaklaşık 4 gun boyunca cok guzel duygularla oynadım, gercekten de bu sefer guzel boyutlarda ve cok hafif cok guzel bir tasarım olmuş. Ancak gel gelelim, 4. gunun sonunda, farenin yan tarafındaki kaucuk tutamac, alt koşeden cıkmaya başladı. Hemen fatura ve soruna ilişkin fotoğrafları cekip, Steelseries'e RMA isteğinde bulundum.

İşin ilginc tarafı, RMA talebim kabul edildi. Ancak gelen yazıda, urunu Danimarka'daki depolarına 30 gun icinde yollamam gerektiği, depoya ulaştığında sitelerinden kargo bedava olarak kullanabileceğim şekilde mouse'un değeri olan 60$ değerinde bakiye verileceği soylendi. Fakat gel gelelim, Steelseries, kargo masrafını karşılamıyormuş(!)

Ben yine iyimser davranıp, UPS'in web sitesinden kutunun olculerini ve ağırlığını girip, Danimarka'ya fiyat hesaplaması yaptım. Sonuc, en duşuk fiyatlı tarifesinde 66 kusur $ fiyat cıktı. E zaten benim aldığım mouse 60$ ? Bunu gorunce, oncelikle Reddit'te ve diğer yabancı teknoloji sitelerinde kucuk bir araştırma yaptım. Gorduğum sonuc beni şoke etti.

Anyone else's Rival 310 rubber grips starting to peel off? • r/MouseReview
Rival 310 - Rubber on right side peeling off by itself • r/steelseries
I'm not happy with rival 310 • r/steelseries

Bunun gibi bir suru başlık daha bulabilirsiniz. Kısacası her mouseda olduğu gibi Rival310'daki kronik problem de kaucukların cıkmasıymış. Olabilir, hatırlarsanız G403'ler ilk cıktığında da hepsinin kaydırma tekerinde problem vardı, ama Logitech hicbir zaman boyle bir yaklaşımda bulunmadı, hep sıkıntılı urun sahiplerine direkt bedava kargo ile yeni urun yolladı, elinizdeki urun de sizde kalabilir bize gondermenize gerek yok demişti. Yani koskoca steelseries'in insanlara bu tarz bir yaklaşımda bulunması bana cok sacma geldi. Hele ki Rival310 dediğiniz mouse, Steelseries'in yeni serilerinde sanıyorum en pahalı 2. modeli. Ve muhtemelen en cok satacak modeli de bu. Duşunun ki, daha mutevazi bir model aldım diyelim, 60 dolarlık değil de 20 dolarlık bir mouse. E bunda da bir sorun cıkabilir, ne yapacağım yine garantiye yollamak icin 60 dolar kargo mu odeyeceğim 20 dolarlık eşya icin ? Diyelim yolladım ben bunu, 1 ay bekledim, gittisi geldisi, yeni farede aynı problemin tekrar olmayacağı ne malum ? Sacma olan da bu zaten.

O yuzden, eğer steelseries alacaksanız, garantili urun almanıza filan gerek yok. Alabildiğiniz en ucuz neredeyse oradan alın, cunku garanti hicbir şekilde ilgilenmeyecek. Anca Turkiye Distributorunun insafına kalırsınız, ellerinde stok fazlası varsa ve size acırlarsa, değişim yaptık deyip yenisini yollarlar. Onun dışında emin olun kimse cebinden 50-60 dolar masraf edip size garantiden bedavaya urun yollamaz.

Razer'ı bilmiyorum fakat Logitech'de işler bu şekilde yurumuyor. Bir urunde arıza varsa, arıyorsunuz, size mail gonderiyorlar, fatura, urun resimleri ve adres vs. gibi bilgiler alındıktan sonra inceleniyor, eğer problem varsa size Avrupadaki depolarından yenisini yolluyorlar. Eskisini de coğu zaman geri istemiyorlar. Olması gereken de bu zaten. Yani şimdi bir duşunun, 60 dolara satılan bir gaming mouse'un ar-gesini hesaba katmazsan, seri uretimdeki maliyeti ne kadar olabilir allah aşkına ? 3 dolarlık bir plastik kasa ve 10 dolarlık bir optikli PCB. Kısaca her urun alan kişi RMA isteği acsa ve hepsine tekrar sıfır mouse yollansa dahi, firma batmaz. Cunku bu mouseların maliyeti satış fiyatı olan 60 doları gectim yarısı 30 dolar'dan bile daha ucuz. Ama niye boyle davranıyorlar anlamış değilim.

Konuşmaların SS'lerini aşağıya ekliyorum.

Butun bunlar yetmezmiş gibi, en son olarak ticket'ı kapattıklarına dair bir bilgilendirme mail'i atmışlar. Muhtemelen, copy-paste bir cevap fakat, kırmızıyla işaretlediğim yerler, sanki yuzune bakarak dalga gecercesine atılmış hissiyatı uyandırdı bende, bu mail'den sonra da "cok positive" bir rating verdim onlara