Halk arasında sarılık olarak bilinen hepatit hastalığı hakkında detaylı bilgiler sunuyoruz bu yazımızda sizlere Melek'ler.


Hepatit genel anlamda halk arasında sarılık olarak bilinir. Karaciğer harabiyeti yapan ciddi bir sağlık problemidir.
Hepatit A virusu fekal ve oral yolla bulaşabilen bir hastalıktır. Kişiler arası temasla yada hastalık etkeni taşıyan dışkı ile kontamine olmuş sularla yada besinler ile bulaşır. Kontamine yani bulaşıma uğramış tum sular, hastalığın yayılması icin tehlike arz eder. Hepatit A Virusu'nun gol suyunda 4 haftaya kadar yaşayabildiği bilinir. Hastalığın kulucka donemi 14-15 gundur. Hastalığın teşhisi kan testleri ile anlaşılır va hastalıktan kurtulmak 3 ayı bulur. Hastalık daha cok sağlık koşulları uygun olmayan ortamlarda yaşayan insanlarda gorulur. Sağlık mensupları, gıda sektorunde calışanlar, cocuklar, askerler, seyahat edenler, yuvada okuyan cocuklar risk altındadır ve aşılanmaları gereklidir.
Hastalığın belli bir tedavisi yoktur. Belirtiler soğuk algınlığı belirtileri ile aynıdır. Bulantı, ateş, ishal en net belirtilerdir. Sarılık, ilk olarak gozlerin beyazında sararmalar olarak gozukeblir. Sarılık hastalığı esnasında idrar rengi koyulaşır, dışkının rengi acılır. Hasta, doktor gozetiminde yatak tedavisi ve uygun ilaclar ile tedavi edilir.
Safranın kana karışıp, butun dokuları hatta goz aklarını bile sarıya boyaması ile ortaya cıkan bir hastalık belirtisidir. Tıp dilinde ikter denilen sarılığın uc ceşidi vardır. - Hemolitik sarılık Kandaki alyuvarların tahrip olması sonucu safra, kana karışır. Hastanın idrar rengi normal, buyuk tuvaleti ise koyudur. - Hepatik sarılık : Bir virusun neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Karaciğer hucreleri şişer ve safra yolları tıkanır. Belirtileri, yavaş yavaş gorulur. Hastada ateş, iştahsızlık, ishal ve kusma vardır. En cok gorulen sarılık ceşidi budur. - Obstruktif sarılık : Nedeni, safra kanallarının tıkanmış olmasıdır. Ortak belirtileri ise şunlardır. Hastalığın neden olduğu sarı renk, once goz aklarında gorulur. Sonra yuz, boyun, govde, kol ve bacaklara kadar yayılır. İdrarın rengi sarı ile koyu kahverengi arasında değişir. Ciltte de kaşıntı vardır. Buyuk abdest, kil renginde ve fena kokuludur. Tedavinin ilk şartı, yatak istirahatidir. Sıkı bir perhiz uygulanır.
Yenidoğan bebeklerde sarılık neden olur, bu durumda ne yapmak gerekir?
Sarılıkla en cok diyabetik annelerin bebeklerinde, yapay sancıyla doğmuş bebeklerde, kilo kaybının fazla olduğu bebeklerle en sık da erkek bebeklerde karşılaşılır. Henuz bir kac gunluk bebeklerde sarılık gorulebilir ve bir iki hafta icinde de iyileşme gosterir. Ancak premature bebeklerde sarılıkla karşılaşılması diğerlerine oranla bir sure daha gec olur ve iyileşmesi de bununla birlikte daha uzun surer.