Anakart: GİGABYTE GA-AB350M-DS2 İşlemci : AMD Ryzen 1300 X CPU Soğutucu : Stok RAM : 2 x 8GB DDR4 2666MHz CORSAIR Vengeance RAM CL16 1x8GB (16-18-18-35) CMK8GX4M1A2666C16 AB753CRS080 SSD :Samsanug 850 EVO 250 GB Ekran kartı : Evga GTX 1060 SC ACX 2.0 3072 MB
Oncelikle Ryzen platformunun en buyuk avantajı olarak lanse edilen Overclock olayı benim acımdan cok ta verimli olmadı. Malum fırından cıkan mamulun neresi geldi bilemiyorum.
Diğer konu hicbir overclock işlemi yapılmadığında XFR ile 3.825 GHz CPU-Z'de gorulebiliyor zaten. Ancak xfr tum cekirdekleri boostlamıyor bunu belirtelim. Ben tum cekirdekleri 3.85 GHZ'e aldım.
Anakart konusunda şunu soyleyebilirim; chipset ve işlemci mosfetleri 45-55 °C arasında bunu elbette kendi anakartlarınızla kıyaslayabilirsiniz. Gigabyte Appcenter kullanımı oldukca kolay bir arabirim sunuyor. RGB efektlerinden sistemin hangi noktası kac derece olduğu bilgisine kadar , 5 ayrı fanı kontrol edebileceğiniz uygulamalarla verdiği bilgilerle kullanıcıya geniş imkanlar sunuyor. Anakart beni memnun bıraktı diyebilirim.
En buyuk avantajı fiziksel 4 cekirdeğe sahip olması ve multitasking avatajı. Oyun performansı olarak ekran kartı hiyerarşisinde GTX 1060, RX 480 ve altında bulunan ekran kartlarını işlemci kullanımı hicbir zaman %100 olmadan besleyebiliyor. GTX 1070 ve uzerine cıkarsanız ozellikle 1080p'de darboğaz yaşama ihtimaliniz oldukca yuksek.
Test edilen oyunlar:
GTA V Rise Of The Tomb Raider COD Black Ops 3 Forza Horizion 3 Far Cry Primal Yaptığım sentetik testlerde
Ryzen 5 1500 - 1500X arası single thread performansını yakaladım.
İntel Core I5 7400 ile 7500 arasına oturduğunu gordum. Bu da beni memnun etti.
Test edilen programlar;
PRIME 95, AIDA64 EXTREME Cinebench 15 CPU-Z BENCHMARK Furmark. Sonuclar;
Cinebench 15 single : 158 Cinebench 15 multi : 617 Cinebench 15 score : 6.98 CPU - Z : 1642
SONUC:
AM4 anakartların 2020 yılına kadar işlemci desteği sunması cok buyuk avantaj. Upgrade bakımından eliniz oldukca guclu. B350 chipset anakartla overclock desteği sunması ve tum işlemcilerin carpan kilitsiz olarak sunulması rakip Intel'e gore fiyat konusunda butceyi aşağı cekebilmeyi sağlıyor. Lutfen fanboyluk olarak gorulmesin bu yazdıklarım. Bir onceki sistemim Intel Skylake platformuydu. Biz tuketiciler olarak AMD' nin FX serisi işlemcileri urettiği yıllarda Intel'in her yıl %10 -15 performans artışıyla karşımıza cıktığını gorduk. Şuan rekabet ile I3 ler fiziksel 4 cekirdek, I5 ler 6 cekirdek olarak geliyor. Saat hızlarının yukselmesi ve fiziksel cekirdek sayısındaki bu artış %30-40 performans olarak tuketiciye donuyor.
Intel 'Z' yonga setli anakartlarda ve 'K' ibareli işlemcilerde carpan kilitsiz donanım sunuyor. Umarım yakında bu durum da değişir ve AMD'yi işlemci frekansındaki yetersizliğini geliştirmede zorlar. Malum oyunlar ve bircok uygulama hala 1-2 cekirdek kullanıyor.
İyi ki teknoloji var...
Boş durmadık ve silikonun suyunu sıktık.
Yaklaşık 6 saatlik uğraşla overclockun sihirli dunyasında volt-ghz dengesini tuturdum.
Umarım aynı işlemciye sahip ya da almayı duşunen arkadaşlara az da olsa katkısı olur.
İşlemci fiyatının hakkını fazlasıyla veriyor.