Merhaba Sosyal ailesi. Gecen gun yaptığım Corsair set incelemesinde kısa sure sonra yeni sistem incelemesi geleceğini soylemiştim fakat Core P3 ile gelen riser kablosu, RTX 2080 Ti ile sorun yarattığı icin şimdilik sadece işlemciyle ilgili birkac testimi sizinle paylaşacağım. Şu anda bu testleri yaparken de eski sistemimden yedeğe cıkmış olan GTX 980 Ti'lardan birini kullandım. Sistem bellekleri GSkill'in TridentZ RGB 4 x 8 GB 3200 MHz CL16 olam modulleri, anakart ise MSI MEG Z390 Ace modeli.
Intel Core i9 9900K işlemcisi ile birlikte yanında ona yeterli bir soğutma sağlayacağını ve guzel gorunduğunu duşunduğum icin Thermaltake Floe Riing RGB 360 TT Premium model sıvı soğutmayı tercih ettim. Bunun yanında hem 5.0 GHz hızına yukseltilmiş 9900K ile birlikte gene yuksek seviyede hız aşırtması yapılacak 8 + 8 + 6 pin RTX 2080 Ti'ı beslemek, hem de yeterli sayıda 8 pin cıkışa sahip olması icin Thermaltake Toughpower Grand RGB 850 Watt 80+ Platinum guc kaynağını aldım. Aslında 850 Watt PSU'ya gerek yoktu ancak işlemci icin 2 adet guc beslemesi ve ekran kartı icin de 2 adet 8 pin cıkışı gerektiğinden oturu almak zorunda kaldım diyebilirim.
BIOS uzerinde hız aşırtma işlemine ilk once expert mod'a gecip, Turbo frekansı devre dışı bırakarak tum cekirdekleri "base clock" olarak stabil 4.7 GHz'e cıkararak yaptım. Bunu yaparken anakart uzerinden hicbir voltaj oynaması yapmam gerekmedi. Daha sonra sırasıyla 4.8 ve 4.9 GHz'e cıkararak benzer stabilite ve ısınma testlerini yaptım, yalnız 4.9 GHz hızdayken ısınma seviyesini gormek icin işlemciyi ozellikle el ile 1.320 volt vererek (gereğinden cok fazla) test ettim ve gordum ki 5.0 GHz hızına cıkmak istiyorsam mumkun olduğu kadar az voltaj kullanıp, adaptif olarak bir duzeye kadar voltaj yukseltmesi yapacak bir şekilde ayar yapmam gerekiyordu.
Onceden denediğim birkac voltaj, offset + override/adaptive, BCLK + carpan kombinasyonlarında sistem cokmeleri ve BIOS sıfırlamaları yaşadıktan sonra en son BCLK 100 değerinde 50 carpan olarak, standart voltaj (1.120 Volt) ve adaptif voltaj ile (1.320 Volt) arasında DDR4 3200 MHz bellek kullanımıyla beraber stabiliteyi yakaladım. Onceden belirlediğim 1.285 Volt değeri normal kullanım ve oyunlarda hicbir sıkıntı yaratmasa da Aida64 stabilite testinde mavi ekrana neden olduğu icin yavaş yavaş yukselttim. Başlangıc voltajını ise anakart'ın kendi denemesine gore belirlediği ama başarısız olduğu 1.075 Volt değerinden yavaş yavaş cıkararak test ettim. Sonuc olarak birkac kucuk an haric 1.120 Volt besleme ile stabil olarak 5.00 GHz hızında hız aşırtma profilini sabitleyip kaydettim.
Stabil testlerle ilgili sizlere CPU-Z bilgileri ve performans testi, Cinebench R15 skoru, Aida64 Extreme (lisanslı) bilgi ekranı, ısınma değerleri ve stabilite testi ile birlikte her 10 saniyede 1 Steam uzerinden gorsellerini aldığım Shadow of War ve AC Odyssey kayıtlarımı gostereceğim.
CPU-Z: Bu gorsellerde de gorebileceğiniz gibi benzer saat hızındaki Intel Core i7 8700K işlemcisine gore tek cekirdek performansında cok cok az bir farkla geride kalsa da fazladan cekirdek ve thread sayısıyla genel puan olarak cok daha performanslı bir işlemci. Buradaki voltaj değeri sistem boştayken gorseller alındığından dolayı duşuk gorunuyor. Daha sonra stabilite testinde hem Aida64 hem de CPU-Z bilgilerinden o testteki değerleri birlikte gorebilirsiniz.
Cinebench R15: Bu testte şu anda gecici olarak RTX 2080 Ti yerine GTX 980 Ti kullandığım icin OpenGL testi yapmadım. Riser kablo sorununu ya yeni bir kabloyla ya da her ihtimale karşı şimdiden siparişini gectiğim Thermaltake Core P5 kasasında direkt PCI slotuna takarak cozduğumde daha detaylı son testler o sistemin incelemesinde gelecek. Bu testi 2 defa tekrarladım, bunlar arasında sadece 2 puanlık fark oluştu. Bellek calışma hızı 3200 MHz.
Aida64 Kararlılık Testi: Aslında bu testi stok hızlarla yaptığım zaman Turbo frekans ile 4.70 GHz hızındayken paket sıcaklığı maksimum 69 dereceye cıkıyordu; ancak hem voltaj hem de hız aşırtması sonrasında bu sıcaklıklar fazla miktarda arttı. Bu değerlere bakarak korkulacak bir durum yok cunku bu testin senaryosu ve sıcaklık değerleri normal kullanımın cok otesinde oluyor. Ayrıca gorulduğu gibi işlemci 5 GHz hızındayken guc tuketim değeri 180 Watt'ı bulabildiği icin, hız aşırtması yapacak arkadaşların Z390 serisi anakartlardan biri ile ve fazladan 4 veya 8 pin ile ek besleme yapması daha iyi olur. Bunun dışında gorsellerde yakalamaya calışsam da 1.290 Volt'luk ani değeleri yakalayamadım cunku hem cok az sayıda bu durum gercekleşti hem de saniyelik bir yukseliş olarak kendini gosterdi.
AC Odyssey Testi: Bu test aslında Aida64 ile yapılan stres testindeki kullanım ve ısı değerlerinin normal kullanımdan ne kadar uzak olduğunu gosteriyor. Test 2K cozunurlukte ve Ultra ayarlarla yapıldı, bu arada 2 ve 4K cozunurluk icin Intel alınmaz diyen arkadaşlar da cekirdek kullanım yuzdelerine baksınlar, parayla test yapan sitelerdeki değerlere gore konuşmaya gerek yok... Bu dediğim Intel fanları icin de gecerli, Intel'in de yaptırdığı 9900K - Ryzen karşılaştırma testindeki Ryzen'ın fazla cekirdekleri ve teknolojileri kapattırma rezilliğini de hatırlatayım.
Middle Earth: Shadow of War Testi: Bu test de onceki gibi 2K cozunurluk ve Ultra ayarlar ile yapıldı. Bu sefer onceki oyundan farklı olarak işlemci sıcaklığı 2 defa 57-60 derece arasına kadar cıktı ancak her 10 saniyede 1 aldığım gorsellerdeki verilere ortalama olarak bakabilirsiniz. Hatta bu oyunun testinde sıcaklık yukseldiği zaman gormeniz acısından 2-3 defa birkac saniye onceden gorsel aldım.
Bu değerler sizin anakartınıza, soğutucunuza, belleklerinize ve guc kaynağınıza gore bazı farklılıklar gosterebilir, hatta diyebilirim ki RTX 2080 Ti'ı bu sistemde kullanıp ekran kartını besleme ihtiyacı arttığı zaman işlemci sıcaklıkları da biraz daha yukselecektir. Fakat her ne kadar fiyatını hak etmese bile i9 9900K işlemcisini alıp 5 GHz hızına cıkardığınız zaman goreceğiniz senaryolar da buna yakın olacaktır. Intel'in X platformu dışında piyasaya surduğu en yusek coklu performansa sahip işlemcisinin rahatlıkla ve stabil olarak bu hızda duşuk voltajda calışması icin cift CPU beslemeli bir anakarta ihtiyac duyacağını tahmin ediyorum. Sizlerden Z370 cipseti ve tek 8 pin besleme ile hız aşırtma yapacak arkadaşlar olursa sonuclarını da gormeyi istiyorum. Hepinize iyi forumlar.
Dosya Ekleri
