Casper laptopumu ihtiyac gereği birisine devredince gunluk kullanım icin yeni bir cihaz arayışına girdim. Tek amacım Office programlarını calıştırmak ve standart kullanıcı işlevlerini yapmasıydı. Zed Note, bu yonde tercih edilebilir bir model. Urunu yaklaşık 1 ay once Hepsıburada'nın, Hepsiburada adlı satıcısından 1100 TL'ye aldım.

Kutu ve İceriği;
Kutu son derece sade ve şık. Urunun kutusu beyaz olup, teknik ozelliklerini -arka tarafında daha ayrıntılı olmak uzere- on ve arka tarafında urunun teknik bilgileri yer alıyor. İlk kutuyu yandan cekip acılınca siyah esas kutu cıkıyor. İlk kutu biraz daha reklam ve tanıtım amaclı yapılıyor daha cok, acıkcası cok mantıklı ve hoş. Siyah kutuyu acınca sağ koşede ekstra karton bolume şarj aleti ve kalan kısımda laptop ve garanti belgeleri var. Ancak kutudan aksesuar olarak sadece şarj aleti vermesi hoş değil. Kısacası kutu şık, sade ve iceriksiz. İceriği ise şoyle;
Zed Note laptop 1 Adet Şarj Adaptoru 1 Turkce ve İngilizce Kullanım Kılavuzu 1 Adet i-Life Warranty Kartı 1 Tane Arena Bilgisayar (Bu firmanın teknik destek dispiratoru)

Tasarım ve Dış Malzemesi;
Tasarım olarak sade ve basit bir yapısı var kısacası. Laptopun arkası fırcalanmış metal ve cizilmeye biraz musait acıkcası. Bu yuzden 11.6"'lik bir sticker almayı duşunuyorum. Bu yonden cok fazla hoşuma gitti diyemem. Touchpad ise yine standart tocuhpad yuzeyi var. El ile teması basit ve kaymaya cok musait. Touchpadin sağ ve sol tarafları da ve yazı yazmak icin bileğe koyulan ksım son derece rahat ve başarılı. Yine cizilmeye musait bir yapısı yok dersek yalan soylemiş oluruz.

Ayrıca menteşeleri -360 donuşe uygun icin mi bilmiyorum- kalın ve uzun, bu da can sıkıyor. Alt tarafta 4 tane yaklaşık 3 santim plastik ekleri var ve bu da kaymayı buyuk olcude onluyor. Ayrıca kamerayı koyan muhendise selam olsun Hem fazlasıyla aşağıda hem de yeterince ortalanmamış... Cok rezil desem yeridir.

Zed Note ve Ozellikleri;
2'si 1 Arada ve İşleyişi Zed Note ozellikle ikisi bir arada laptopları ve fiyatı bakımından iddialı bir urun. 2'si 1 arada kavramı alternatiflerine gore biraz daha işlese de, alışılması kolay ve basit, bir sistemi var. Coğu alternatifi genelde klavyenin ustu ve tabletin altında bir tuşa basılır ve yayın kuvveti ile tablet ayrılır tablet stabil calışır. i-Life Zed Note ise biraz daha farklı işliyor. Tablet 360 derece donup klavyeyi arkasına alıyor. Klavye arkaya gecince Windows otomatik Tablet Modu'na giriyor. Hal boyle olunca, laptopun klavye işleyişsiz kalıp, tablet imajına burunuyor. İkisi bir aradada USB'ler klavyeye gomulu olduğu icin tablet modunda USB kullanma şansımız yoktu. Tek sıkıntı sadece biraz kalın gozukmesi. Kısacası standart 2'si 1 aradadan farklı ve daha gelişmiş olduğu aşikar.

Şarj Aleti ve Pil Omru i-Life Zen Note, 10.000 mAh bataryasıyla 1 gunu bize cok rahat cıkartabiliyor. Standart kullanımda 12-32 yoğun kullanımda 7-8 saat giden bir batarya, bu tur laptoplar icin onemli ve başarılı değerler. Şarj aleti ise, alışıla gelmişin biraz dışında. Şarj diğer laptopların ilkel şarj aleti gibi değil. Daha cok standart tablet veya telefonların gibi bir şarj aleti mevcut. Ancak 2 sorunu mevcut, birincisi şarjın girişi 3.5mm jak girişleri ile hemen hemen aynı. Bu da demek oluyor ki laptopu şarja takmaya calıştığımda bazen kulaklık jakına takıp sozde şarja koyduğum bile oldu İkinci sorun ise cok hızlı şarj olmaması. Ortalama 4 saat 13 dakikada şarj olması cok kotu bir değer gibi gozukmese de cihazı şarjda kullandığımda bataryanın dolmasının aksine bazen şarjda olsa dahi boşalıyordu. Bu sorun kişiden kişiye gore sorun olmayabilirse, benim icin sorun.

Klavye, Touchpad Bu cihazın klavyesi standartların biraz daha ustunde olduğunu adım gibi eminim ve ictenlikle beyaz edebilirim. Gerek tuş basımındaki hissiyat gerek, herhangi bir tekleme olmadan benim gonlumde cok cok taht kurmayı başardı. Uzun yazılar ve makaleler icin ekstra klavye almanıza gerek yok, yine alışagelmişin dışında olduğunu soyleyebilirim. Eski lanet Casper notebookumdaki gibi ice cokme ya da basmama hissiyatı bu klavyede soz konusu dahi değil. Tabii eksiklikleri de yok değil. Yon tuşları cok işlevsiz ve kotu. Virgulun konumlandırıldığı yer de iyi gozukmuyor. Bunun dışında laptop ısındığında ozellikle sağ kısmında hafif bir sıcaklık hissediliyor. Bu benim ve coğu insanın dikkatini bozmaz ancak eksi mi, eksi. Klayede cokca fonksiyon tuşu bulunması, ozellikle de ses acma kapama, multimedya durdurup, acma gibi hayatta kolaylık sağlayacak fonksiyonlar mevcut. NumLock gibi fonksiyonlar mevcut. F fonksiyonlar sırayla şu şekildedir:
F1+FN, Uyku Modu'na giriş. F2+FN, Tarayıcıda hızlı erişim. F3+FN, Touchpad aktifleştirme ve pasifleştirme. F4+FN, ses kısma. F5+FN, ses acma. F6+FN, ses kapatma. F7+FN, multimedya acıp durdurma. F8+FN, geri sarma. F9+FN, ileri sarma. F10+FN, durdurma. Ayrıyetten klavyenin ustunde 3 tane ışık var. Bunlar soldan sağa doğru sırasıyla; guc, CapsLock ve duşuk bataryada yanın ışık. Mavi ve kucuk. Goz almıyor ve hoş bir ayrıntı.

Touchpad ise klavyenin verdiği konforu veremiyor son derece iceriksiz ve vasat. Siyah kucuk bir touchpadın alt kısımları dokunmatik olarak calışyor. Ancak bu alt kademeye daha da bastırdığımda sağ ve sol click olduğunu fark ettim. Clickleri boylesine gizlemeleri hoş. Ancak yazı yazarken touchpad ele carpıp sacma sapan bir yerlere girdiğini biliyorum. FN+F3 kombinesiyle cok rahatca kapatsam da touchpadin sınıfta kalması biraz hayal kırıklığına uğrattı. Ekstra kucuk bir kablosuz mouseu aratıyor.

Dokunmatik ve Ekran Dokunmatik ve ekrana gelirsek, dokunmatik neyse de ekran son derece kusursuz ve başarılı. Standart bir FHD IPS ekrandan ne beklerseniz aynısını bu cihaza uyarlamışlar. Renkler ve akıcılık son derece gercekci ve canlı. Ekran son derece olmuş ve başarılı. Ekran film ve calışma icin cok başarılı bir tercih olmuş. Ekran 11.6 inc, 60 Hz, Full HD, IPS panel bir ekran. Laptopun boyutu gayet yeterli ve sınırda. İki bir arada ozelliği ile ekran konumdan konuma gecebiliyor. Elde rahatca taşıma ya da masaya doğru diklemeler, film izleme keyifine keyif katar.

Dokunmatik ise son derece sığ, zaten dokunmatik ekrandan cok bir şey beklemiyorum zaten -dokunması dışında-.
Hoparlor ve Malzeme Kalitesi Cihazın alt kısmında sağ ve sol tarafta tarafta olmak uzere 2 tane hoparloru bulunuyor. Bu hoparlorler cok asgari seviyede kabul edilebilir, filmlere kadar yeter anca, muzik ve diğer şeyler icin cok yetersiz, bunun icin jak girişindeki kulaklık ozelliklerinden yararlanmak lazım.

Malzeme kalitesine geleceksek kısa ve oz bicimde cok kaliteli olduğunu soyleyemem, en asgari seviyede tutulmuş ancak yine de kabul edilebilir. On taraf cizilmeye cok musait bir metalle korunurken klavye ve cevresine doğru bu metal biraz daha kaliteli ve kalın oluyor.

Temel Ozellikler ve Sistem Urunun sağ tarafında sırasıyla; jak girişi, USB 2.0, Micro SD kart girişi, ve cihazı acma kapama icin bulunan guc tuşu var. Guc tuşu bilgisayar acıkken yanlışıkla basımlara karşı direkt uyku moduna geciyor. Basılı tutulduğunda PC kapanıyor. Jak girişi ise standart ve aynı, ekstra bir ozellik yok. USB 2.0 stabil calışıyor. Micro SD kart ise 32 GB alanımıza 64 GB'a kadar ek takviye uyguluyor.

Sol tarafta ise sırasıyla; şarj girişi, USB 3.0 ve Mini HDMI bulunuyor. 3.0 ve şarj guzel calışsa da elimde mini HDMI olan bir cihaz olmadığı icin test edemedim.

Gunluk Kullanım ve Donanım Ozellikleri İşlemci olarak Atom Z8350 kullanan cihaz, Office ve internette takılması cok cok nadir oluyor, ki bu da abartılı uzun kullanımlarda oluyor. 2 GB RAM'i standart kullanımda biraz duşuk kalsa da genel anlamda yettiğini soylemeliğim. 32 GB dahili depolaması ise Windows'la beraber kesinlikle yetersiz olduğunu soylemeliyim. Muhakkak SD Kart alınmalı ve daha rahat kullanılmalı. 32 GB yetersiz. Bunu dışında Bluetooth'u cok iyi calışmıyor. HD400 dahili ekran kartı en ilkel dahili grafik seti ancak gunluk kullanımda gunu kurtarabiliyor. Orijinal olarak Windows 10 32 Bit Home ile gelen cihaza 64 bit anlam veremediğim bir şekilde kurulmuyor. Bunun dışında gelen lisansta Office programlar gelmiyor.

i-Life Zed Note'un sistem ozellikleri;
Atom Z8350 İşlemci (Intel HD 500) 2 GB 1333 MHz DDR3 RAM 32 GB eMMC Disk 11.6" 1920x1080 IPS Ekran Windows 10 Home 32 Bit 10.000 mAh Batarya Ayrıca bu tur cihazlara temiz kurulum yapmanızı kesinlikle onermiyorum. Cunku bu Windows'lar ozelleştirilmiş ve ustunde baya oynanmış işlemlerdir. Temiz kurulumda her şeyi gidiyor ve cihaz tokezliyor. Ben temiz kurulum yaptıktan sonra bir hayli uğraştım ve en son servise gonderdim. Dokunmatiği ters calışması, Tablet Mod'una girmemesi vs.

Ayrıca Tablet Mod'unda iken cihazı dik ve yatay şeklinde istediğiniz gibi konumlandırabilirsiniz. Sanal kitap ya da makale okumak icin alternatif bir yol daha cıkıyor. Ancak sağ tarafa doğru diklediğimde ve masa koyduğumda laptop guc tuşunda basalı kalıyor ve kapanıyor. Bu biraz can sıkıcı.

Kısaca ozetlemek gerekirse, ara sıra teklese de coğu ev kullanımı diye tabir ettiğimiz kullanıcılar icin yeterli, fiyat da dahil olunca cok başarılı bir yapı olduğunu soylemeliyim.
Sıcaklık ve Testler Cihaz dediğim gibi biraz ısınıyor ancak anladığım kadarıyla herhangi bir fan da yok, farklı bir sistem soğutması var. Yukte -internette gezinsem dahi- aldığım değer 60-65 derece arasında. Zaten cihazla yapacağım en fazla şey internete girmek olduğu icin cok da rahatsız etmiyor. Ancak dediğim gibi klavyenin bir kısmı ısınıyor ve bunu hissediyorum.

AIDA 64 Boşta Değerler

AIDA 64 Stress Testi

Bunu dışında daha cok telefonlarda kullanılan eMMC disk bu laptopta mevcut ve teste soktuğumda standarların biraz daha gerisinde olduğunu fark ettim.

CrystalDiskMark 6 Disk Testi

Şimdi toplamak gerekirse cihazın artıları ve eksilerinden başlayayım;
Artılar; Uygun fiyat. Konfor ve işleyişi basit. Klavyesi başarılı. Bu incelemedeki gibi uzun yazılar icin gayet musait. Dokunmatik stabil ve başarılı. USB 3.0'ın olması. Şık kutu ve kullanma kılavuzu ayrıntılı. IPS FHD ekran. Silikonların kaymayı onlemesi. Malzemesi fena değil. 10.000 mAh Batarya. Eksiler; Tochpad iyi değil. Biraz ısınıyor. Klavye duzeninde biraz daha değişiklikler yapılabilir. Şarj girişi ile kulaklık jakın girişleri neredeyse aynı. Format ve surum değiştirme imkanının olmaması ve Windows 64 Bit'te calışmaması. Kutu ici yetersiz aksesuar olması. Hoparlor daha iyi olabilirdi. Kamera ve konumu. Arkasında cok vida var. Dış goruntusunu bozuyor. Genel Puanlama;
Tasarım: 5/10 Ozellik: 7/10 Konfor/Ergonomi: 8.7/10 Malzeme: 6.7/10 Performans: 8/10 Fiyat: 8.4/10 Ortalama Puan: 6.5/10.

Kısaca ozetlemek gerekirse istenilen dışına olumlu ve olumsuz anlamda pek cıkmıyor. 1100 liraya alternatiflerine gore daha pratik işediğini gonul rahatlıyla soyleyebilirim. Bir ayrıntıyı atlamamak dileğiyle incelemeyi yavaştan sonlandırayım.

Sağlıklı gunler.