Uygun fiyatlı klavye ve Mouse arayanlar size sesleniyorum, bugun ki inceleme urunum tam sizlere gore bir klavye ve Mouse seti olan Cooler Master Devastator 2.

Hem klavye hem de Mouse aynı kutuda olunca hayliyle urunun kutu da biraz buyuk oluyor. Kutunun bize bakan yuzunde Klavye ve farenin gorselleri ve onların ustunde Cooler Master logosu ve altında ise "Devastator 2 Gaming Keyboard and Mouse Combo" yazına yer verilmiş. Ek olarak klavyemiz Turkce Tuş Duzenine sahip bunu da kutunun oz yuzeyinde belirtmişler.




Kutunun arkasında 8 dilde klavye ve Mouseun ozelliklerine yer verilmiş. Ayrıca detaylı inceleme sırasında bahsedeceğim klavyenin sahip olduğu Mem-Chanical mekanik aksanla alakalı bir cizime yer verilmiş.
Kutunun icinden klavye ve mouse guzel bir paketlemeyle ve korunaklı bir şekilde bizleri karşılıyor. Kutudan ek olarak birde kullanım kılavuzu cıkıyor.




Klasik bir klavyeden farklı olarak 6 tane multimedya tuşu bulunan klavyenin, 456mm uzunluğa x 185mm genişliğe x 37mm yuksekliğe ve 980 gr ağırlığıyla bir mekanik klavyeyi andırıyor. Kaucuk kablomuzun boyu ise standart olarak 1,8m. Devastator 2 dikdortgen tasarımını koşelerinden kırıklı yapısıyla hareket kazandırmayı başarmış. Piano black ve daha dokulu mat 2 tip plastik kullanılmış. Acıkcası Cooler Master malzeme kalitesi olarak guzel iş cıkartmış. Tasarım konusunda ise benlik bir klavye olmasa da hic fena sayılmaz. Ozellikle girintili cıkıntılı ve agresif yapısıyla oyuncu ekipmanı olduğunu ilk bakışta vurguluyor.




Devastator 2 ’de Kırmızı, Mavi ve Yeşil olmak uzere 3 farklı renk seceneği buluyor. Her set ayrı bir renge sahip yani alırken buna dikkat edin, sonra “bunda niye başka renk yok” gibi triplere girmeyin. Bendeki modeli mavi arka aydınlatmaya sahip. Klavye ve fare de renkler icin herhangi bir renk modu bulunmuyor. Klavyenin ışığını “Scroll Lock” tuşu ile acıp kapatırken, mouseda oyle bir seceneğimiz yok.




Cooler Master Devastator 2 ’yi ilk gorduğum zaman aklıma ilk olarak, bu urun 2 ’yse bunun birde ilki de olmalı ve aralarında ne gibi farklılıklar var sorusu oldu. Bildiğimiz uzere Cooler Master daha once oyuncu ekipmanları icin CM Storm ismini kullanıyordu ve Devastator ’ın ilk modeli olan kombo set CM Storm Devastator ismiyle piyasaya cıkartılmıştı. Peki iki urun arasında bir guncelleme soz konusu mu? Tasarım olarak, CM Storm yazısı dışında hicbir değişiklik yokken, teknoloji olarak klavyeye Cooler Master ’ın Mem-Chanical diye nitelendirdiği membran Mekanik Anahtar teknolojisi eklenmiş. İsmi kadar kendisi de havalı aslına bakarsanız. Klasik bir membran alt zemine her tuş icin bir plastik bir anahtar duzeneği kurulmuş ve bu sayede normal bir membran klavyeye oranla 2 kat daha uzun omurlu ve basım hissi olarak daha tok ve hissiyatlı. Mem-Chanical ’ı bir mekanik anahtara benzetmek gerekirse Red Switch ile Black Switchli mekanik klavyelerin arasında bir kullanım deneyimi sunuyor. Keycaplar cıkabiliyor ve isterseniz de Cherry MX uyumlu keycaplarla da değiştirebilirsiniz. Cok alakasız olabilir belki ama tuşlarda kullanılan yazı fontu oldukca hoşuma gitti.




Mem-Chanical ’ın gercek bir mekanik klavyeyle ne farkı var diye merak ediyorsanız şoyle acıklayayım. Oncelikle mekanik klavyelerin en buyuk ozelliği, tuşun yarına kadarlık bolumune basıldığında algılaması ve bilgisayara iletmesidir. Bu sayede rekabetci oyunlarda ufak da olsa size avantaj sağlar. Ayrıca basım omurleri 50 milyon civarında ve duzgun kullanıldığında omurluk urunler olabiliyorlar. Cooler Master Mem-Chanical teknolojisiyle mekanik hissiyatlı bir klavye oluşturmuş. Tabi ki de bir mekanik klavye iddiaları yok en azından Devastrator 2 modelinde ama basımı daha mekanik hissiyatlı olsun, uzun omurlu olsun ve uygun fiyatlı bir klavye arayanlara yanında faresiyle birlikte guzel bir secenek olmaya aday.




Her combo settin klasikleşmiş ozelliklerindendir, farenin klavyeye oranla daha alt sınıf olması. Peki Devastator 2 ’de durum değişmiş mi? Aslına bakarsanız klavyeyi sevmeme rağmen mousedan pek hoşlanamadım. Kullanılan plastik beklediğimden kaliteli, tasarım hatları klavyeyi destekler nitelikte. Ust yuzeyde kullanılan ABS plastik dışında başparmak ve serce parmağımızın denk geldiği bolgelere kaucuk kaydırmazlar kullanmışlar ve bu sayede elin yuzeyde tutunması kolaylaşmış.




On kısmında bulunan ızgarayı andıran bolgeden, scroll tuşundan ve avuc icine gelen kısımda ki cizgili yuzeylerden arka aydınlatma fareyi bilgisayara bağladığımızdan itibaren sabit bir şekilde yanıyor ve kapatmak gibi bir secenek bulunmuyor. Tasarım olarak Mouselarda hic karşılaşmadığım dikdortgeni andıran bir şekle sahip ve ergonomik acıdan pek başarılı bulmadım. Simetrik yapısından dolayı sol ve sağ el kullanımına da uygun. Tutuş olarak benim klasik pence tutuşuna yatkın ama siz farklı şekilde tutuyorsanız da pek bir sorun cıkaracağını duşunmuyorum.




Klasik oyuncu Mouselarında olduğu gibi 6 adet tuşa sahip. Sol, sağ ve orta tekerlek dışında sol yanda 2 ve birde ekstra DPI tuşu bulunuyor. DPI tuşunda hangi DPI kademesinde olduğumuzu gosteren ufak bir aydınlatması mevcut. 1000 DPI ’da ışık yanmazken 1600DPI ’da hafif 2000DPI ’da daha parlak mavi ışık yanıyor. Mouseda 10 milyon klik omurlu OMRON anahtarlar kullanılmış ve sensor olarak Cooler Master MasterMouse Lite S modelinde de kullanılan duşuk profilli PixArt PAN3509DH optik sensor tercihinde bulunmuşlar. Performans acısından bakıldığında maksimum izleme hızı 64 IPS civarında ve bu değer bu fiyat aralığında bir setten cıkan Mouse icin kabul edilebilir seviyede olsa bile yetersiz kalıyor. Alt kısımda ki skatezlerde yuzey alanı genişliği anlamında beni pek tatmin etmedi. Kablomuz tıpkı klavyede ki gibi kaucuk plastik malzemeden yapılmış ve 1.8m de uzunluğu var. Bu arada merak edenler icin klavyenin de farenin de herhangi bir yazılımı veya makro desteği bulunmuyor.




Cooler Master Devastator 2 ’yi ozellikle internette 2 yıl Turkiye garantili 140TL ile 160TL civarında uygun bir fiyata bulmanız mumkun. Turkiye ’de satılan modellerinde Yeşil renkli modeline rastlamadım, kısacası zevkinize gore kırmızı ya da mavi olan setlerden birini tercih etmeniz gerekecek.




Şimdi Cooler Master Devastator 2 klavye ve mouse setinin oznel olarak hazırladığım artı ve eksilerine bir goz atalım;

Artıları

· Hibrit Mem-Chanical Tuş Teknolojisi
· Klasik bir membran klavyeye oranla 2 kat daha uzun omurlu olması
· Turkiye Şartlarında fiyatına gore alınabilecek en iyi combo setlerden biri olması
· Hem klavye hem de Mouse da kullanılan ust seviye Malzeme Kalitesi
· Oyunculara uygun tasarım hatları
· Keycapların ozelleştirilebiliyor yani değiştirilebiliyor olması
· Tek renk secenek olsa da arka aydınlatması

Eksileri

· N-Key Rollover ve Anti Ghosting gibi oyuncuların onemsediği teknolojileri barındırmaması
· Her ne kadar arka aydınlatmaların daha etkileyici ve her tuşdan ışığın gorunebilmesi icin istenilerek yapılmış olsa da ışıklar kapalıyken tuşların okunmaması ışıksız kullanımının onune geciyor.
· Ayrıca arka aydınlatma ışık seviyesinin arttırılıp azaltılamaması ve ışık seviyesinin gene olarak az olması.
· Kırmızı, Mavi ve Yeşil renkli modeller ayrı ayrı olacağına tek bir sete 3 renkte olsaymış hic fena olmazmış hani.
· Mouse performansını pek beğenmedim.




Sonuc olarak Cooler Master Devastator 2 giriş seviyesi bir set ve beklentiyi o seviyede tutmak gerekiyor. Bir mekanik klavye kullanıcısını tatmin etmeyeceği kesin ama membran klavyeden gececekler icin memnuniyet garantisi verebilirim. Her urunde olduğu kuvvetli olduğu ve zayıf kaldığı kısımlar var ama bardağın dolu tarafından bakıldığında Cooler Master Devastator 2 ’ye puanım 10 uzerinden 6.5 oldu. Benim kişisel tavsiyem ozellikle Mouse ihtiyacınız yoksa 30TL farkla Cooler Master MasterKeys Lite RGB klavye sizi daha tatmin edecek bir urun olacaktır.

Bir incelemenin daha sonuna geldik, bir sonraki incelemede goruşmek uzere kendinize iyi bakın hoşcakalın.

NOT:

İncelemeyle alakalı eksik veya yanlış gorduğunuz noktaları yorumlar kısmında benimle paylaşırsanız ilerde yapacağım incelemeler icin yararlı olur. Şimdiden teşekkurler.