Uzun inceleme ve araştırmalarım sonucu G413 Carbon mu? Yoksa HyperX Alloy mu? Derken G413'de karar kıldım. Hyperx Alloy'u deneyimleme fırsatı buldum gaming urun satan bir dukkanda, blue switch versiyonu vardı ama zaten eski klavyemde blue switch idi.
bunun dışında TR layout yoktu o yuzden hyperx'i eledim. G413 alarak Doğru bir tercih yaptığımı duşunuyorum. G413'u yaklaşık olarak 1 gundur kullanıyorum.
Onceki klavyemde G710 blue switch idi ona kıyasla G413 cok sessiz ve sade bir klavye.
Mekanik hissiyat olarak da orta seviyede diyebilirim. Cercevesiz tasarım ve iskelet yapının zımparalanmış aluminyum magnezyum karışımı olması premium bir urun hissiyatını arttırıyor. Carbon modelinde iskelet yapısında kullanılan materyal gercekten muhteşem bunu bence gormelisiniz, sırf bu yuzden bile tercih edilebilir. Işıklandırma Carbon modelinde kırmızı renkte Silver modelinde ise beyaz renkte, cherry switchlerde ışık lambası switch'in ust kısmında yer alırken rommer G anahtarlarda tam merkezde yer alıyor buda karakter uzerinde daha iyi ışıklandırma sağlıyor. Onceki klavyemde bazı semboller ışıklandırma konumu kaynaklı tam aydınlanmıyordu Bunda oyle bir sorun yok. Turkce dizilim şeklinde geliyor. Bu konuda Logitech'ye teşekkur etmek gerek piyasada ki bazı onemli markalar TR'de satış yapmasına rağmen klavyeleri TR layout olarak getirmiyor.
Teknik birkac ozellik:
1) Romer G anahtar ve tuş Omru 70 milyon (Cherry Mx Brown, Blue ve Red switchlerde bu rakam 50 milyon)
2) 1.5 mm kısa aralıklı işlem mesafesi buda diğer mekanik anahtarlara oranla %25 daha hızlı yanıt suresi anlamına geliyor. Ozellikle Online FPS oyunlarında fark ettireceğini duşunuyorum.
3) 45 gram etkinleştirme (Cherry Brown ve Red 45g Blue 50g)
4) Işıklandırma efekti sadece 1 tane konulmuş LGS uzerinde sadece nefes alma efekti var. (Bir kac efekt daha konulabilirdi. Yada ne bileyim cok sık kullanılan tuşların aydınlatılması yada dalga efekti gibi benim acımdan cok da onemli değil gerci ama onemli diyenler icin belirteyim dedim.)
5)4 Farklı seviyede aydınlatma ayarı var Fn+F7 tuşu ile ayarlanıyor.
Kutu iceriğinde:
Ozel Kesim 12 adet Oyuncu Tuşu
Tuş Sokme Aparatı ile geliyor.
Garantisi 2 yıl
Bunların dışında 2 eksi yanı var.
1) Media Tuşları Ekstra olarak eklenmemiş Fn+F7 F8 F9 F10 vs. tuş kombinasyonuyla bu denetimler sağlanıyor. (-0.5)
2) Bileklik desteği yok. Bu konuda Logitech'i eleştirebilirim yani boyle bir urune konulması gerekirdi diye duşunuyorum.(-1.0)
Piyasa'da 390 ile 450 TL arası bulabilirsiniz. Bu fiyat aralığının gayet ideal olduğunu duşunuyorum. Daha fazlasını hak etmez.
Puanım 10 uzerinden 8,5