İlk yardımın Tanımı, Onemi, Eğitimi

Bir kaza ya da hayatı tehlikeye duşuren bir durumda, sağlık gorevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kotuleşmesini onlemek icin, ilac kullanılmadan yapılan uygulamalara ilkyardım denir.

Belirli bir eğitim almış ve insan vucuduna mudahale etme alanında yasalarla yetkilendirilmiş kişilerce yapılan, ilaclı mudahalelere acil tedavi denir ve ilkyardım kavramı ile karıştırılmamalıdır. İlkyardım eğitimi almış olmak bir kişiyi sağlık personeli yapmaz.

İlkyardım bir kaza anında ya da hayatı tehlikeye duşuren durumlarda uygulanır. Bu durumlarda nasıl davranılması gerektiği sade vatandaşlar bir yana, ulkemizde itfaiye, sivil savunma, emniyet, eğitim, ulaşım, sanayi alanlarında profesyonel olarak calışan insanlarca dahi yeterince bilinmemektedir. Az sayıda insanımızın katıldığı ilkyardım kursları ise nitelik olarak coğu kez yetersiz kalmaktadır. Surucu kursları, gorsel ve yazılı basın aracılığıyla geniş kesimlere ulaşan ilkyardıma ilişkin ceşitli mesajlar ise anlamlı yararlar sağlamak bir yana pek cok traji-komik ornek olaylarla sonuclanmaktadır.

İlkyardım bilgisi acığımızın buyukluğune paralel bir ozelliğimiz de, ilkyardım gerektirecek olayların sıklığıdır. Yetersiz altyapı, eğitimsiz insan gucu, kurumsallaşma bozuklukları, idari ve kişisel sorumsuzluklar işyerlerinde, trafikte ve evlerde sık rastladığımız sakatlanma, yaralanma hatta olumle sonuclanan kazalara neden olmaktadır. Bireysel ve toplumsal zararları en aza indirmek dışında sosyal bir varlık olmanın bir gereği olarak, ilkyardım eğitimi almak ve uygulamak ozel bir anlam ve onem taşımaktadır.

Doğru ilkyardım eğitimi belli ozelliklere sahiptir:

1-Eğitim verecek kişiler ilkyardım bilgi ve becerisi dışında, eğiticilik yonunden de nitelikli olmalıdır.

2-Eğitilenler oncelikli olarak, ilkyardım bilgisinin gercekten gerekli olacağı ortamlarda calışanlardan secilmeli, bu ozelliklerinin farkında ve oğrenmeye istekli olmalıdır.

3-Eğitilen grupları 10-12 kişiyi gecmemeli, birbirine yakın eğitim duzeyinde olmalı, eğitim mekanı sağlıklı, yeterli olmalıdır.

4-Eğitimde erişkin eğitimi ilkeleri gozetilmeli, eğitilenin her aşamaya katılımı sağlanmalıdır.

5-Eğitim malzemeleri, manken, maketler, afişler, slayt, tepegoz, film kasetleri gibi desteklerle zenginleşen konu aktarımlarından sonra, tum beceriler tum eğitilenlerce doğru uygulanana dek tekrarlanmalıdır.

6-Eğitimden once bir on değerlendirme, kurs sonunda uygulamalar ve teorik test iceren bir son değerlendirme mutlaka yapılmalı, başarılı olanlar belgelendirilmelidir.

7-Eğitilenlerin calışma yaşamlarına donuşlerinden sonra eğiticileri ile bağı kopmamalı, bilgi ve becerileri belli aralarla tazelenmelidir.