Bugun 2 aydır kullanmakta olduğum Lenovo P2'nin incelemesini yapacağım. Yalnız fotoğraf koymayacağım, zaten her yerden bulabilirsiniz. Telefonun tam kodu: Lenovo p2a42

Ekran

Ekrandan başlayalım. Telefonun 5,5 inc boyutunda Super AMOLED ve 1080p bir ekranı var. 16:9 da bir ekran oranı var. 1400 liralık bir telefonda Super AMOLED goze carpıyor tabii. Ekranı gercekten guzel ve parlaklığı yeterli. Malum bataryası sayesinde her zaman son parlaklıkta da kullanabiliyorsunuz zaten. Bu nedenle ekran konusunda rakiplerinden daha iyi olduğunu soyleyebilirim.

Batarya

Fazla soze gerek var mı? 5100 mAh bir bataryası var. Bu batarya SD 625 ve 1080p 5,5" ekran ile birleşince muazzam bir performans oluyor tabii ki. Telefonu normal kullanımda 2,5 gun oyun oynanan, cok aktif kullandığım zamanlarda 1,5 ya da 2 gun kadar dayandığını gordum. Zaten telefonun odak noktası da batarya. Bu konuda tek eksisi Micro USB olması. Keşke daha guncel ve daha pratik olan Type C tercih edilseydi. Telefon genelde 2 saat gibi bir surede şarj oluyor.

Performans

En cok merak edilen kısımlardan birisi sanırım. Evet kesinlikle herhangi bir oyunda telefonda kasma vs. gormedim. Asphalt 8 vb. denedim. Telefonda SD 625 işlemcisi ve Adreno 506 grafik işlemcisi bulunuyor. Bunun yanında 4 GB RAM'i olduğu icin gunluk kullanımda hic sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Depolama

Telefonda 32 GB dahili hafıza ve 128 GB'a kadar Micro SD kart desteği var. Bunun 8 GB'ı sistem tarafından kullanılıyor ve size 24 GB'lık yer kalıyor. Ben buna birkac oyun, 2 sezon dizi (HD değil tabii ki.) ve birkac muzik yukledim. Şu an 1 GB boş yerim var. Yani bunun yeterli olduğunu soyleyebilirim ama birkac bolum HD film veya dizi taşımak istiyorsanız yanınıza Micro SD kart almanız gerekecektir.

Kamera

Evet en sıkıntılı konu. Bu telefon ust duzey kamera arayan kullanıcılar icin değil. Ortalama bir kamerası olduğunu soyleyebilirim. Aydınlık ortamda zoom yapmadan cekimlerde gayet başarılı ve guzel. Karanlık ortamda yine iyi denilebilir bence. Ama zoom yapınca işler değişiyor. Evet, bulanıklaşıyor. Son seviyede ise iyi bir goruntu olmuyor. Zaten OİS de yok. Yani bol fotoğraf cekenler icin bir telefon değil. Bunun yanında 4K video kaydı ve fotoğraf cekimi yapabiliyor arka kamera. Ancak dediğim gibi bu kamera benim gibi cok fotoğraf cekmeyen, cektiğinde de cok cok iyi bir goruntu beklemeyen kullanıcılar icin yeterli. Boyle deyince kamerası iyi cekmiyor anlaşılmasın, zoom yapmayınca gayet iyi bir kamera.

Yazılım

Evet, telefon Android 6 ile geliyor ve 7'ye yukseltilebiliyor. Ancak sanırım 8 almayacak. Kesin bir bilgi yok ama benim tahminim bu yonde. Telefon Vibe UI kulanıyor ve bence ortalama ustu bir arayuz. Yani bir Emotion UI değil ama iyi. İsteyenler launcher kullanabilir. Ben Arrow Launcher ile kullanıyorum telefonu.

Kullanım

Telefonun boyutları iyi. Ekran govde oranı da rakipleriyle benzer ama tabii ki bir S8 beklemeyin. Evet, telefon diğer telefonlardan cok az daha ağır. Ama elinizde 5 dakika kullanınca direk alışıp unutuyorsunuz. Cok da ağır değil yani. Telefonun boyutları tek elle kullanımın sınırı gibi. Yani el boyutunuza gore değişir. Ama ayarlardan gorunen ekranı kucultebiliyorsunuz ki bu da tek elde yarar sağlıyor. Bunun dışında sanal tuşlar ile ilgili sorular var. Evet, sanal tuş kullanmanıza gerek yok. Doğrudur, telefonun iki yanında eski Samsung telefonlar gibi dokunmatik tuşlar yok ama ana ekran duğmesi var. Ayarlardan bir ozelliği acarak bunu kullanabiliyorsunuz. Yana kaydırdığınızda geriye gidiyor, parmağınızı ustunde tuttuğunuzda ise acık programların olduğu kısım acılıyor. Parmak izi okuyucusu gayet iyi. Bunun dışında kullanımda bir sorun gormedim.

Dayanıklılık

İşte bu! Zaten telefonun testleri ve incelemelerine bakarsanız gorursunuz. Kendisinden binlerce lira pahalı telefonlardan (Evet, sevgili Apple fanları, İphone dahil.) daha dayanıklı. Yani gercekten taş gibi bir telefon olduğunu soyleyebilirim.

Ses

Ya ben bir hoparlor sorunu varmış diye duydum doğru mu? Boyle sormuş olabilirsiniz. Ortalama bir hoparlor ve mikrofona sahip bir telefon. Yani cok iyi bass ve tizler beklemeyin. Cızırtı konusunda normal kullanımda kesinlikle boyle bir sorunla karşılaşmadım. Ancak denemek icin telefonun sesini sona alıp kulağımın dibine kadar soktuğumda cok hafif bir cızırtı duydum. Bunun dışında ses yuksekliği ve kalitesi gayet iyi.

Sonuc

Bu telefon daha cok telefonları gunluk kullanıp kameraya pek onem vermeyen ortalama kullanıcılar icin. Dediğim gibi ozellikle batarya ve dayanıklılık konusunda cok iyi olduğu icin bu kullanıcı kitlesinin gozdesi olacaktır.

Eksileri:
Kamera. Ama bu zaten telefonun one cıkan ozelliklerinden biri olmadığı icin eksi sayılır mı bilmem. Android 8 guncellemesi şaibesi. Lenovo bu konu hakkında henuz resmi bir acıklama yapmamış olsa da buyuk ihtimalle Android 8 almayacak. Kulaklık. İncelemede değinmedim ama kutudan cıkan kulaklığı yok gibi duşunebilirsiniz. Yan sanayi malı dandik kulaklıklar gibi.