Sigarayı en cok 8 nedenden iciyoruz

Sinirlenince, heyecanlanınca, keyiflenince, kahvenin ya da ickinin yanında. İşte sigara icmek icin yarattığımız 8 bahane ve bırakmak icin 9 oneri...

Toplu alanlarda sigara kullanımının kanunen zorlaştırılması, sigarayı bırakma surecinde sanıldığı kadar da etkili olamıyor. Klinik Psikolog Reyan Kanyas, “Hangi cozum yontemiyle olursa olsun, hem icenlerin hem de icmeyenlerin sigara kullanımını azaltmak amacıyla bilinclenmeye ve daha fazla aktifleşmeye ihtiyacımız var. Bu, hem kişinin kendisi cabasıyla hem de yakınların desteğiyle kazanılabilecek bir savaştır. Herkes sigarayı bırakabilir” diyor.

Zaman icerisinde fiziki nikotin ihtiyacı ve el-ağız alışkanlıklarına, davranışsal şartlanmalar da ekleniyor.

Klinig Psikolog Reyan Kanyas, en fazla sigara icmeye neden olan 8 nedeni şoyle sıralıyor:

[*]Kahve veya alkol tuketirken
[*]Yemekten sonra
[*]İşe mola verildiğinde
[*]Sinirlenince
[*]Heyecanlanınca
[*]Keyiflenince
[*]Direksiyonda
[*]Kul tablası, sigara, cakmak gorunce

SİGARA İCEN, İCMEYENLE CATIŞIYOR
Sigara icen kişi yakın cevresinde icmeyenler ile sorunlar yaşıyor. Sigara icmenin yasak olduğu iş ve sosyal ortamlarda da sorunlar olabiliyor. Sigara icen kişilerin zararlarını bilseler de bu bağımlılıktan kurtulamayacaklarını varsayarak bu sorunları beyinlerinin gerisine ittiklerini soyleyen Reyan Kanyas, şoyle konuştu:
“Sigara icen kişi bir sure icin sigara icemeyeceği toplantı ucak-otobus yolculuğu, sinema gibi durumlarda huzursuz ve sinirlidir. Bu ruh hali etrafına yansır. Ayrıca etrafındaki sigara icmeyen kişiler tarafından, etrafa yaydığı kotu koku ve dumandan dolayı olumsuz algılanıyor. Yanına yaklaşmak istemeyen ve kalabalık ortamlarda tanımadığı kişilerle bile catışma yaşayabiliyor” dedi.

BIRAKIRKEN AİLENİN DESTEĞİ COK GEREKLİ Sigarayı herkesin bırakabileceğini belirten Kanyas, bircok kişinin kendi başına bırakabildiği gibi, bazı kişilerin de ilac tedavileri, grup psikoterapileri, nikotin sakız ve bantları gibi tedaviler yardımıyla bırakabildiklerine değindi.

Sigara bırakmaya yardımcı bazı davranışsal yontemler:
Tarih belirlemek yararlı: Sigara bırakma tarihinin doğum gunu gibi onemli bir tarih olması, bunun ilan edilmesi buyuk yarar sağlar.
Sigara icme alışkanlıkları incelenmeli: Bırakmadan evvel sigaranın icildiği durumlar ve saatlerin not edilmesi gereklidir.
Sigarayı bırakma nedenleri belirlenmeli: Kişilerin sigarayı bırakma nedenleri farklılık gosterse de en one cıkan iki neden sağlıklı yaşamak ve cocuklarına iyi ornek olma isteğidir.

BIRAKMA EVRESİNDE İŞE YARAYACAK 9 ONERİ!
1- Sigara bırakıldığında ilk gunler cok onemlidir. Eğer sigara bir hekimin supervizorluğunde bırakılıyorsa ilk iki hafta duzenli goruşme ve sonra 1, 3, 6 ve 12 aylarda goruşme faydalıdır.
2- Goruşmelerde sigarayı bırakmış kalma durumu, motivasyonun surekliliği, yeniden başlama (relaps) eğilimi değerlendirilir.
3- Sigaraya yeniden başlama eğilimleri, sigara icmenin bırakıldığı ilk haftalar icinde olmaktadır. Bırakan kişi ilk iki kontrolune kadar sigara icmemişse bırakmış kalma olasılığı yuksektir.
4- Ancak yeniden başlamalar başarısızlık olarak değerlendirilmemeli ve yeniden bırakma yonunde kişi motive edilmelidir.
5- Sigarayı azaltarak bırakanların yeniden başlama ihtimali bir anda keserek bırakanlara gore daha coktur.
6- Sigara bırakıldığında ilk gunler 3-5 dakika suren sigara isteği dalgaları sıklıkla gelecektir. Bu dalgaların kişinin sigara icme alışkanlıklarına gore, onceden de farkedilebilecek zaman ve durumlarda gelmesi, bırakma acısından kolaylık sağlar. Sigaranın zararlarına yoğunlaşarak veya bir arkadaşı ile sohbet ederek bu dalgayı atlatabilir.
7- Aynı zamanda sigarayı bırakan kişi icin el alışkanlığının yerini alacak başka el ve ağız alışkanlıkları oluşturulur. İlk gunler sigara icilen sosyal ortamlardan uzak kalarak 3-5 dakikalık dalgaların gelme sıklığının azaltılmasına calışılır.
8- Bol sıvı gıda ve meyve tuketilerek hemen ağız alışkanlıkları değiştirilir hem de sağlıklı beslenilerek kilo alınmasının onune gecilir.
9- Egzersize başlamak sigara bırakma sırasında gorulen fazla yemenin getireceği fazla kilolar ve motivasyon acısından faydalıdır.