Merhaba.
Sistemim icin birkac gun once Tuncmatik Lite II 850VA model UPS'i aldım.

Uzun uzun yazmadan once UPS'e neden ihtiyacınız olduğunu yazayım, sonra da anlatıma gecerim. UPS Uninterrupted Power Supply ya da kesintisiz guc kaynağıdır. Kesinlikle jenerator değildir, yine de oldukca karıştırılırlar. Jenerator guc uretir, UPS guc saklar.

Bilgisayarlar da elektrik kesintisini pek sevmezler bildiğiniz uzere. Duzensiz elektriği de sevdiklerini soyleyemeyiz. Yani elektrik kesintisinde bilgisayarı duzgun kapatmak icin olanak sağlaması zaten UPS'in alınması icin yeterli bence. Ayrıca, onemli bir iş yapıyorsunuz, yazı yazıyorsunuz, projede calışıyorsunuz diyelim. Elektrik kesildiğinde kaydetmediyseniz butun işiniz gitti, ama UPS kullanan biri iseniz kaydedip kapatma hatta yuksek VA değerinde kaliteli bir model alırsanız işinizi bitirip kapatma şansına sahipsiniz.

Sıradan bir i3-i5-R3-R5 ve giriş- orta sınıf kartlı bir sisteme 850-1000VA yeterli gelecektir ama.

Şimdi UPS'imin incelemesine gecelim;

Oncelikle, UPS'in hafif olduğunu soyleyemesem de gorunuş ve boyut olarak vaatlerini karşılıyorlar. Ağırlık olarak da UPS'e gore hafif kacıyor olabilir ama ele hafif gelmiyor.

Oldukca basitleştirilmiş bir kullanıma sahip. Kutudan cıkar, cihaz bağlamadan 4-6 saat sarj et. Cihazları tak, UPS'i gozden uzak bir yere koy ve unut.

Duvardan gucu cekerken yeşil, gucu kendi bataryasından karşılarken turuncu ve bir sıkıntısı olduğunda kırmızı yanan bir ledi var ana duğmesinin etrafında. Aynı zamanda duvardan guc alamadığında kendi bataryasından karşılamaya başladığında seni bir bip sesi ile uyarıyor. Uyarılmak istemiyorsan ana duğmeye bir kere basman yeterli. Sonra tekrar basarak acıyorsun.

Ben şarj etme olayını sonradan kitapcığı okuyarak oğrendiğim icin bana geldiğinde fişe takarım, bilgisayar calışırken o da şarj olur sanıyordum. Fişten cektim, 12dk bilgisayarı besledi, sonra korktum ve kapattım. Ama şarjı bitmeye yaklaştığında da bip sesi ile uyarıyormuş, o yuzden sıkıntı yapmaya gerek yok.

Oldukca sade bir tasarım yapmışlar, onde bir duğme, led arkada ise 2 priz ve reset tuş var.

Reset tuşunda hic guc yok, sanki bozuk gibi. Bunu benimle aynı UPS'i kullandığını sandığım @ProBurak 'a sormak istedim. Cunku reset tuşunda ne bir direnc ne de basma hissi var. Bastığımda da hicbir şey olmuyor.

Bataryası bitmeye yaklaştığında cızırtı sesi duydum, endişe verici bir ses. Aynı şekilde şarj olurken de biraz daha yuksek bir cızırtı sesi geliyor. Yine endişe verici. Ama butun gece şarj oldu ve bir şeyi yok.

Şarj etmek icin once butun takılı cihazların cıkması gerekiyor. Sonra UPS'i kapatıyorsunuz ve tekrar acıyorsunuz. Şarj olurken yeşil led yanıp sonuyor şarj olduğu surece. Tekrar kullanmak icin de yine kapatıyorsunuz, cihazları takıp tekrar acıyorsunuz.

Bu UPS line interactive yani cihazlara gucu surekli kendi bataryasından sağlamıyor. Sadece yuksek ve duşuk voltaj durumunda mudahale ediyor. Ama elektrik kesintisi durumunda siz bir şey hissetmeden devreye giriyor. Ve bilgisayarı kapatmak icin yeteri kadar zamanı fazlasıyla sağlıyor.

NOT: UPS'i ters koyup cekmişim arka tarafını, farkındayım.