Merhabalar. Birkac hafta once i7 8700K işlemcimi 5 GHz'de serin tutabilecek maksimum 250 TL'ye bir işlemci soğutucu arıyordum. Biraz gezintiyle Nanokatalog'da bu urune rast geldim. Yaklaşık 240 TL gibi bir fiyatı vardı. Araştırmalarım sonucunda ortalamada Noctua'nın NH-D15 urunuyle 1 ila 3 derece fark olduğunu gordum (Ne kadar doğrudur bilemem. Test etmek lazım.). Fazla beklemeden aldım. Nanokatalog'un 2 hafta icinde tedarik edeceğiz dediği urun ertesi gun geldi. Kutusu normalden biraz daha doluydu. Bir tek icinden sticker cıkmadı Kutu iceriğini sayacak olursam kısaca şoyle ozetleyebilirim:
Yıldız tornavida Tek sıkımlık termal macun 4 adet fanın tutunmasını sağlayan alet 120 mm fan 6 bakır borulu nikel kaplı soğutucu AM4 haric her sokete uygun aparat Resimler ve daha fazla teknik detay icin web sayfasına gidebilirsiniz. Takması normal soğutuculara gore biraz uğraşlı. Pulun kayması, vidaların tam oturmaması, fanı tutturamamak (Benim becerisizliğim de olabilir tabi .)... Soğutucunun icinden cıkan termal macunu bile kaliteli. Elimde bulunan Cooler Master Mastergel Maker ile arasında pek bi' sıcaklık farkı olmadı. Fanı gorduğum en iyi fanlardan biri. 1500 devirde 30 desibel ses duzeyine sahip ve yaklaşık 85 cfm hava akışına sahip. RAM ile soğutucunun fanı neredeyse ic ice giriyor. Normal bir DDR4 belleğin yuksekliği ile arasında maksimum 1-2 mm vardır. Fanın ayrıca 3 farklı modu var. Bunlar High, Medium ve Low. Low ve Medium seceneğini kullanan olacağını sanmıyorum da yine de eklemişler. Alan kişi icin sessizlik on plandaysa tabi işe yarayacaktır Soğutucu bloğuna gelirsek, tasarımı harika diyebilirim. Ayrıca bu sayede rakiplerine gore daha iyi hava akışı sağlıyormuş Scythe markasının dediğine gore (Sayısal değer vermek gerekirse, kutusunun uzerinde %7 yazıyor.). Soğutucu bloğunun yuksekliği 155 mm. Yani buyuk ya da geniş bir kasaya sahip olmak gerekiyor. Sıcaklık değerlerine gelirsek, eski kullandığım Cooler Master Hyper 212 Evo'ya gore yaklaşık 20-25 derece daha soğuk. Tabi bunda overclok yapmamın da bir etkisi olduğunu duşunuyorum. Hyper ile 5 GHz'de durmak neredeyse imkansızdı. Hatta 4.8 GHz'de bile Prime95 testinde birkac dakika sonra termal darboğaza uğratıyordu işlemcimi. Bu soğutucu ilac gibi geldi. Boştayken 30-35 derece arası sıcaklıkta tutuyor bilgisayarı. Tabi bunda fan devrinin de cok duşukte olmasının etkisi var. Birkac resimle desteklesem daha iyi olacak tabi .

Cinebench R15 Testi

*Processor neden %27 bilmiyorum.

Aida64 Testi:

Prime95 Testi:

*Bu test birkac dakikadan oteye gitmiyor. Eski konumda da belirttiğim gibi MSI Z370-A PRO'nun VRM soğutması vasat olduğundan uzun sure dayanamıyor. Dursa da 3.7 GHz'de test etmiş gibi oluyorum.

Daha farklı test programları vardır illaki. Ancak aklıma gelenler bunlar. Program onerisi verirseniz ekstradan resim ekleyebilirim. Kısaca 240 TL'nin hakkını veren bir soğutucu. Hatta 200-250 TL arasında bulabileceğiniz en iyi hava soğutma diyebilirim. Soru ve yorumlarınızı bekliyorum ayrıca. Okuyan herkese teşekkur ederim. İyi forumlar!

*Stokları tukenmiş urunun. Sanırım son urunu ben aldım. Şimdilik Turkiye'de bulunan herhangi bir satışı yok soğutucunun.