Telefon: Samsung Galaxy S8 64 GB Midnight Black
Tasarım ve kullanılabilirlik;
Samsung Galaxy Note 4'ten gecmiş biri icin, tahmin edebileceğiniz gibi ciddi duzeyde farklar mevcut. A serisi, S6 ve S7 ailesinden gecmiş birinin bu kadar fark hissedeceğini duşunmuyorum. Note ailesi veya 5.5 inc sınırını gecen bir telefondan gecen her kullanıcı icin oldukca farklar mevcut.
Telefonun koşelerinin ve kenarlarının kavisli yapısı ile, 5.8 inc ekran buyukluğu olmasına rağmen normal el buyukluğune sahip biri cok rahat tek el ile kullanabiliyor. Daha kucuk el buyukluğune sahip biri ise, yine aynı şekilde kullanabilir fakat hareketli bir durumdayken kullanılması, narin yapısından dolayı tereddut ettiriyor.
Kucuk ele sahip kullanıcılar icin bir ozellik mevcut, parmak izi okuyucusunda parmağınızı yukarıdan aşağıya doğru bir hareketle kaydırdığınızda, bildirim paneli acılıyor. Sık kullanmasam da hoşuma giden bir ozellik olduğunu soyleyebilirim. Bu ozelliği kullanmak icin telefon ayarlarından Gelişmiş Ozellikler sekmesi altında Parmak sensoru hareketlerini acmanız gerekiyor.
Samsung, parmak izi teknolojisini ilk kullandığı gunden itibaren hep fiziksel home butonuna entegre olarak sundu. Galaxy S8'de parmak izi okuyucusu, ana kameranın sağ tarafında dikdortgen ve dik bir yapıda duruyor.
Parmak izi ile telefonu acmak istediğinizde, her seferinde telefonu elinize almanız gerekiyor. Bu durumda alternatif kilit acma cozumleri daha mantıklı olabiliyor.
Galaxy S8 Plus'ta bunun daha zor olduğunu belirteyim.
Bilindiği uzere artık fiziksel butonlar yerine yazılımsal butonlar var. Ayrıca bu yazılımsal butonları gizleyebiliyorsunuz. Yeniden ortaya cıkmaları icin, ekranın en altından parmağınızı yukarıya doğru cekmeniz gerekiyor. Home butonu her ne kadar yazılımsal olsa da aslında altında bir donanım yatıyor; 3D Touch teknolojisi.
Kullanımı kolaylaştıran en buyuk yeniliklerden biri olduğunu soyleyebilirim. Bu teknoloji, bulunduğu noktaya uygulanan basıncı algılayarak sanal bir buton gorevi goruyor. Yazılımsal butonları gizleme ayarınız acıksa, her seferinde alttan cekip home butonuna basmanız gerekmiyor. Home butonunun olduğu kısma hafif bastırdığınızda telefon ana ekrana donuyor.
Telefon kilit ekranındayken guc tuşu yerine yine home butonuna bastırarak ya da iki kere dokunarak ekranı acabiliyorsunuz. Telefon kilidini acmadan bildirimleri okumak isterseniz, ciddi kolaylık sağlıyor.
Benim, guvenlik sistemlerinden en cok kullandığım ise Yuz Tanıma teknolojisi. İris tarayıcı, parmak izi okuyucu ve pin girmek bana biraz daha zor geliyor acıkcası. Yuz Tanıma teknolojisini secmemin sebebi, her ışık koşulunda ve esnek uzaklıklarda hızlı bir şekilde yuzu tanıyıp acması. İris tarayıcı da cok hızlı bir şekilde tepki veriyor fakat dışarıda iken telefonu dimdik yuzunuze yakın bir şekilde tutmanız biraz garip gozukuyor.
Parmak izi okuyucusunun zorluğunu daha once bahsettiğim gibi, kullanımı uğraştırıcı ve zahmetli.
Pin ise, yuzunuzu karanlıkta tanıyamadığı durumda veya elinizi parmak izine değdiremeyeceğiniz durumda imdadınıza yetişiyor.
Kullanılabilirlik adına bir gelişme de şarj soketinin değişmesi ile olmuş. Eski tip micro USB Type-B soketten yeni nesil Type-C soketine gecilmiş. Bunun getirdiği kolaylık ise, şarj soketinin koşesiz olması yani şarj fişinin sokete her iki yonde de takılması. Bu sayede gece telefonu şarja takmaya calışırken, telefonun altını cizerek haritaya cevirmiyorsunuz.
Hoparlor ve kulaklık;
Samsung'un bu telefon ile birlikte stereo yani cift kanal hoparlor sistemine gecmesini bekliyordum fakat ne yazık ki hayal kırıklığına uğradım. Buna rağmen sanal 7.1 desteği ve performanslı bir ses yongası ile desteklenen hoparlor, stereo olmasa da premium hissi veriyor. Ses seviyesinin de tatmin edici duzeyde olduğunu belirteyim.
Konumu ise alt kısım. Type-C soketinin sağında kalıyor. Telefon dik konumdayken bir sorun yok fakat yan kullanımlarda hoparloru elinizle kapatabilirsiniz.
Kulaklık, Samsung'un stereo hoparlor eksiğini tamamlar nitelikte bir urun olmuş. Diğer markalar Type-C soketi kullanmasına rağmen, Samsung halen 3.5 mm soket ile yola devam ediyor. Yakın zamanda satın aldığı AKG firmasının bir urunu cıkıyor kutudan. Kablosu kumaş kaplı ve elde tutuş hissi gayet iyi. Eski karışmayan kablo tipine gore daha karışan bir yapıda olduğunu soyleyebilirim. Bu biraz can sıkıcı.
Ek olarak, siyah bir telefonda, nihayet siyah bir kulaklık cıkıyor!
Kulaklığın performansına değinecek olursam, tiz sesler oldukca başarılı. Halihazırda gecerli olan ayarlarda tiz oranı biraz fazla gelebiliyor, SoundAlive uzerinden 1-2 kademe Bass tarafına kaydırıldığında bu sorun da aşılmış oluyor. Bass demişken, kulaklığın bass performansının iyi olmadığını belirtmek istiyorum.
Ekran ve ekran oranı;
Geldik can alıcı noktaya; ekran. Samsung'un en gelişmiş SuperAMOLED ve kavisli ekranı kullanılıyor. Diğer Edge ekranlara gore daha zarif bir kıvrım var diyebilirim. Bu ekranı ise Gorilla Glass 5 koruyor. Her ne kadar Gorilla Glass 5 olsa da, telefon en ufak bir hatada cizilecek gibi bir his veriyor. Elde tuttuktan sonra anlayabilirsiniz.
Onceki SuperAMOLED nesillerine bakıldığında, Galaxy S8'in renkleri artık mukemmeliyete ulaşmış durumda. Tamamen gercekci diyemesem de, goz kamaştırıyor.
Ekranın her iki tarafı da kavisli olmasına rağmen, telefon elinizdeyken kenarlarına alıştıktan sonra değmiyorsunuz.
Ekran oranı da alışmış olduğumuz bir oran değil. Alıştığımız ve en sık kullanılan 16:9'luk ekran oranı artık rafa kalkmış durumda. 18.5:9 ekran oranı mevcut. Bu şu demek oluyor. Genişlikte herhangi bir değişiklik yok fakat yukseklikte 2.5 puan bir artış var. Telefonu yan kullandığınızda ise bu oran tamamen şaşıyor.
18.5:9 oranın eksileri yok değil. Telefonun kendi kamerası dahil bircok telefon ve kamera 16:9 formatında video cekiyor ve icerikler de aynı şekilde 16:9 formatında. Tabi bunun getirdiği bir eksiklik var.
16:9 formatındaki videoları izlerken, fotoğrafta gorulen şekilde sanki ekran kucukmuş gibi bir goruntu mevcut. Aslında olması gereken bu fakat telefonun ekran oranı 18.5:9. Yani biraz daha uzun.
Videoyu ekrana sığdırmak istediğinizde ise, ekranda beliren "ekrana sığdır" butonuna tıklamanız gerekiyor.
Bu ozellik her uygulamada bulunmuyor. YouTube'da videoyu actıktan sonra bir kere ekrana dokununca sağ ustte butonu gorebiliyorsunuz. Bu HTML5 ozelliği mi, YouTube'un ozelliği mi bilmiyorum.
Orneğin PuhuTV'de bu ozellik bulunmuyor. Fi'de S8'i gozlerimize sokarak "sonsuz ekran" vurgusu yapmalarına rağmen bu ozellik yok. Bu konuda geri bildirim yaptım fakat donuş olmadı.
Video dışında, Instagram ve WhatsApp gibi hikaye bolumu bulunan uygulamalarda, alt ve ust kısımda boşluk bırakmamak icin otomatik sığdırma yapılıyor ve icerik yanlardan biraz kırpılmış oluyor. Buna da Facebook'un bir cozum bulması gerekiyor. Zira sadece Galaxy S8 değil, LG G6 ve gelecek telefonlarda da aynı ekran oranı olacağından, ayak uydurulması gerekiyor.
18.5:9 ekranın avantajları da yok değil. İnternet kullanımında oldukca işlevli. Daha uzun web sayfaları gormenize yarıyor.
Telefon 3 farklı cozunurluk modunda calışabiliyor. Bunlar tam değerler olmasa da HD, Full HD ve 2K cozunurlukler. Samsung'un bu cozunurluklere verdiği isimleri ise sırayla HD+, FHD+ ve WQHD+.
Ben FHD+ modunda kullanıyorum, WQHD+ modu ile arasında bir fark goremedim. Duşuk cozunurluğun tek eksi yonu, YouTube gibi video platformlarında video cozunurluk seceneklerinde 1080p ustu cozunurluk sunulmaması olmuş.
Bu PuhuTV'de gecerli değil.
Kamera;
Abartılı konuşmayacağım (ciddiyim). Gorduğum en iyi on kameraya sahip telefon diyebilirim. Otomatik odak ve ışık olmayan ortamlardaki performansı muazzam. Acı olarak Note serisinin cok gerisinde kalması dışında, kalitesi acısından daha iyi telefon gormedim.
Renkleri gayet doğal ve yerinde cekiyor, algoritması olması gereken duzeyde ve ışıksız ortamda bile cok hızlı odaklayıp yuz tanıyabiliyor.
Ornek fotoğraf: Instagram post by Asım Demir • Jul 19, 2017 at 6:03pm UTC
Ana kamera icin de aynı şeyleri soyleyebilirim. Gorduğum en iyi arka kamera. Cekilen videolarda gimbal vari performans sergiliyor. Yaptığım tum cekimler otomatik modda olmasına rağmen, her koşuldaki cekimlerde cok başarılıydı. Ters ışıkta bile hakkını veriyor.
Orijinalleri: S8 inceleme - Asım Demir
Cekilen nesneyi veya manzarayı tespit ederek, otomatik olarak hızlı bir şekilde ayar yapıyor ve cekimi cok hızlı gercekleştiriyor. Video cekerken, surekli odaklamaya calışmıyor, odağı bir kere tutturup devamını cok hızlı bir şekilde getiriyor.
Kamerada ek olarak urun tanıma modu mevcut.
Kameranın diğer modları, her zamanki Samsung modları, ek olarak bahsetmeyeceğim.
Bixby;
Bixby, Samsung'un sesli asistanı fakat ulkemizde henuz kullanılmıyor bu ozellik. Soylenene gore Turkce desteği olacakmış.
Bunun dışında pek kullanmıyorum. Uygulamasında Facebook bildirimleri, YouTube trend videoları, yaklaşan etkinlikler, hava durumu, Samsung Health değerleri gibi ozetler mevcut.
Aksesuarlar;
Samsung'un en başarılı kutu iceriği, S8 ailesi ile birlikte geliyor. Kutu icine dahil olan aksesuarlar bu şekilde;
Micro Type-B USB / Type-C cevirici OTG kablosu S8 ailesi ile birlikte ilk defa, aksesuarlar telefonun rengi ile uyumlu oluyor.
Performans;
Performansa cok değinmeyeceğim, S6'dan bu yana olan tum telefonları icin performansın tartışılmasına gerek yok. Hepsi cok performanslı ve yeterli telefonlar. Her oyunda, yuksek detaylarda gayet akıcı ve sorunsuz bir deneyim mevcut.
Turkiye'de olan modellerde sadece Exynos 8895 işlemci bulunuyor. Amerika ve Cin pazarında bulunan Snapdragon versiyonu ile benzer performansa sahip. Tek eksiği, LTE modeminin bir gomlek duşuk kalması.
Geekbench testi bu şekilde. Şarj durumuna ve oda sıcaklığı duruma gore değişiklik gosterebiliyor. Coklu cekirdekte en fazla 6700'lu değerleri gordum. Bu sayılar pek bir şey ifade etmese de, meraklıları icin belirtmekte fayda var.
Performans bolumune ekleyebileceğim bir diğer konu da; Cihaz Bakımı uygulaması.
Telefona entegre olarak gelen uygulamada, cihazın hafızasındaki gereksiz dosyaları silme, belleği temizleme gibi bircok işlev mevcut.
Uygulama Clean Master altyapısını kullanıyor.
Arayuz;
Samsung'un yeni nesil Experience arayuzunu kullanıyor telefon. Eski TouchWiz arayuzunden bircok farkı mevcut. Arayuz daha da sadeleştirilmiş ve animasyonlar daha hoş hale getirilmiş. Uygulama simgeleri de aynı şekilde daha şık.
Telefonun aldığı ilk guncelleme ile birlikte, ana ekrandan menu ekranına parmağınızı aşağıya veya yukarıya doğru kaydırdığınızda hafif bir kasma oluyordu. Bu kasma da temmuz ayı guvenlik guncellemesi dahilinde cozuldu. Bunun dışında Samsung'un en stabil arayuzu.
Batarya;
Batarya 3000 mAh değerine sahip ve 1.5 saatte %100 konuma geliyor.
Normal kullanım senaryosunda cok rahat gunu cıkarıyor.
Note serisi ile benzer sureler. Fazla detaya inmeyeceğim.
Telefon ile ilgili soyleyebileceklerim bu kadar. Kacırdığım veya hatalı olduğum kısımlar olabilir, yorum yapabilirsiniz.
Ufak caplı sorulara cevap verebilirim, teşekkurler