Merhabalar, 2. kulaklık incelememe hoş geldiniz. İlk incelediğim kulaklık Sony MDR-XB550APB model kulaklıktı. İncelediğimde daha yaklaşık 2 aydır kullanıyordum ancak şu an incelemekte olduğum kulaklığı yaklaşık 9 aydır kullanıyorum. Bu detayları da verdiğimize gore başlayalım madem.

Kişisel İzlenimim
Sony MDR-XB50 modelli kulaklık, Sony'nin MDR modeliyle kendini sevdirdiği aileden cıkış yaptı ve diğer XB (Extra Bass) modellerde olduğu gibi bass ağırlıklı bir model. Ben bu urunu 150TL gibi bir fiyata almıştım, ancak şu an 250TL civarında satılıyor. Oncelikle şunu soyleyeyim, 250TL vermeye değer bir kulaklık değil. Aslında olabilitesi var, ancak yapmamayı tercih etmişler. Bunu yuksek bir guvenle soyluyorum, belki biliyorsunuzdur; Android platformunda 'viper4android' isimli bir program var ve root yetkisi gerektiriyor. Bu uygulamayı derin bir şekilde inceledim, kurcaladım, nasıl kendi DDC'mi yapabileceğimi oğrendim ve yaptım. Arkadaşımda Sennheiser Momentum model kulaklık var ve test ettim. Kendi yaptığım ayarlarla XB50, Momentum kadar iyi ses veriyordu. Tizler daha detaylı, basslar daha derindi. Tek sıkıntısı, Momentum midlerde daha iyiydi, vokaller daha temiz, sibililanssızdı. Ancak şunu soylemeliyim, bu yaptığım inceleme kesinlikle kendi yaptığım ayarlara gore değil, kulaklığın kutudan cıktığı haliyle.

Konfor Nasıl? Kulaktan Duşuyor Mu?
Konfor dendiği zaman, aklıma gelen ilk kulaklık bu değil ve olabilecek bir kulaklık da değil. Gorunuş olarak gercekten cok guzel ve kulağa tam oturan bir kulaklık, burası doğru. Kulaktan kesinlikle duşmediğini soylemek isterim, internette kulak kanalı Marmaray Tuneli kadar geniş olup en kucuk silikonu kullandıklarından dolayı, duşuyor tabiki. Kendi kulağınıza uygun olan silikonu taktığınızda kulaklık spor yaparken bile koşmuyor, en fazla duzeltmenizi gerektiriyor.
Surprizbozan: Kulaklık Goruntusu

Malzeme Kalitesi Ne Durumda?
Malzeme kalitesi, beni bu kulaklıkta gercekten şaşırttı. Bu fiyat aralığında bu kadar iyi bir kalite beklemiyordum cunku. Kulaklığı elime ilk aldığımda sanki kablolar hemen kopabilecekmiş gibi geliyordu ancak 9 aydır minik bir aşınma bile olmadı fotoğraflarda gorduğunuz gibi. Sadece kulaklığın arkasındaki metal gorunumlu plastiğimsi yerde cizikler oluştu ve Sony yazısı hafiften silindi o kadar. Kablolar resmen dolanmıyorlar, 10 saniyede en karmaşık dolanıklığını bile acabiliyorsunuz zaten.
Surprizbozan: 3.5mm L-tipi Jak Girişi

Surprizbozan: Aşınma

Ses Kalitesi Nasıl? Dinlerken Eğleniyor Muyuz?
Ses kalitesine geldiğimiz zaman, işin karmaşık kısmı başlıyor. Kulaklıkta bir sacmalık var, frekans ve ekolayzır tepkisi cidden mukemmel, en ufak ayarlara bile direkt doğru tepki veriyor, ancak kulaklığın kendi hali sadece Elektro ve Hip-hop muzik icin. Tizler cok geride kalıyor, en yuksek seste vokallerde sibilans yuksek. Kulaklığın basslarının yerine oturması icin 2 saatlik burn-in yetti. Bassları gercekten doyurucu, ataklar cok iyi ve derinden geliyor. Midlere gelindiğinde, sıkıntı hafiften başlıyor. Cunku 'Mid-Bass Bleed' denilen olay bu kulaklıkta aşırı fazla. Gercekten isminin hakkını veriyor kulaklık, basslar o kadar fazla ki midleri ve tizleri boğuyor. Ancak bunu soyleyişim sizi aldatmasın, eğer şu zamana kadar bu sınıf ve ustunde kulaklık kullanmadıysanız zaten bu kulaklık size mukemmel gelecektir. Eğer metal dinliyorsanız, altını cizerek soyluyorum bu kulaklık SAF HALİYLE sizler icin uygun değil. Kulaklığı aldığımda arka plandaki zilleri imkanı yok duyamıyordum ben. Sibilans kadın vokallerde daha cok var, erkek vokallerde pek yok gibi. Ses benim icin bile yeterli yukseklikte, bu yuzden buyuk ihtimalle sizin icin de yeterli olacaktır. Ancak bu kadar gommeye rağmen soylemeliyim ki, kulaklığın kendi halinde bile şarkı dinlemek keyifli. Eğlenceli bir ses profili var kulaklığın.

Dinlerken Herkes Bizi Duyar Mı? Dışarıdaki Olaylardan Haberim Olacak Mı?
Bu konuda, eskiden başka markaların bu sınıftaki kulaklıklarını da kullandım ve genellikle sabahın korunde otobuste en yuksek seste metal muzik dinlediğim icin insanlardan uyarı aldığım oluyordu. Bu kulaklığı kullanmaya başladığımdan beri oyle bir uyarı almadım; ne onlar benim muziğimi duydu ne de ben onların sesini. Kulaklığın hem izolasyonu iyi hem de sesi dışarı kacırmıyor.

Kendi Değerlendirmem
Konfor: 7.5/10
Malzeme Kalitesi: 9/10
Bass: 8/10
Mid: 6.5/10
High: 6/10
İzolasyon: 9/10
Frekans Tepkisi: 10/10
Ses Yuksekliği: Yeterli
Anlık fiyatına: Değmez, indirim kovalayın.

Kendi Ayarlarımda Değerlendirmem:
Bass: 8.5/10 (Bassları ortalama 2 desibel duşurdum, basslardaki boomy ses kalktı ve mid bass bleed yok)
Mid: 8/10 ( Basslar azalınca midler one cıktı, muziğe renk geldi)
High: 9/10 (Tizlerde sibilansa sebep olan frekansları azalttım, parlaklığı yeterli kıvama getirmek icin belli frekansları yukselttim. Ziller tamamen duyulabiliyor, sibilans neredeyse tamamen gitti ve basslardan kaynaklanan tizlerdeki detaysızlık yok oldu, tizlerdeki neredeyse butun detayları duyabiliyorsunuz.

Teknik Detaylar:
Driver - 12mm closed dynamic
Power Handling - 100 mW
Impedence - 16 ohms at 1kHz
Sensitivity - 110db/mW
Frequency Response - 4 Hz to 24,000 Hz

İsteyen olursa, kullandığım viper4android profilini atabilirim. Umarım inceleme hoşunuza gitmiştir, aklınızda sorular varsa cevaplayabilirim, okumaya zaman ayırdığınız icin teşekkur ederim, goruşmek uzere.

Dosya Ekleri 2.jpg 859,5 KB · Goruntuleme: 168

1.jpg 776 KB · Goruntuleme: 158