Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bu yıl şeker pancarı alım fiyatının yuzde 245 artışla ton başına 1450 lira olduğunu bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kars Şeker Pancarı Alım Kampanyası Toreni'nde yaptığı konuşmada, şekerin stratejik urunler arasında yer alması sebebiyle şeker pancarı tarımının, ulke acısından daha da onem kazandığını belirtti.

Turkiye'nin, şeker pancarından yapılan şeker uretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık uretimi ile dunyada beşinci, Avrupa ’da ise dorduncu sırada yer aldığını ifade eden Kirişci, şoyle konuştu:

"Şeker uretiminde arz guvenliğimizi sağlayan bir seviyede duruyoruz. Şekerpancarı uretiminin en onemli unsuru olan tohum, ulkemizde uretilmekle birlikte, ebeveyn hatlar ithal edilmektedir. Sertifikalı kademede şeker pancarı tohumu uretim miktarı 2021 yılında 2 bin 122 tona ulaşmıştır. Uretilen bu miktar ulke ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. Şeker pancarı tohumu uretiminde yeterlilik oranımız yuzde 183'tur. Şeker pancarında arz guvenliği icin sertifikalı kademede uretilen tohumlarda kullanılan ebeveyn hatların yerli ve milli kaynaklardan karşılanması onem arz etmektedir."

YERLİ TOHUM MUJDESİ

Bakan Kirişci, son yıllarda şekerpancarı tohumuyla ilgili ceşit ıslahına yonelik calışmalardan olumlu sonuclar alındıklarını belirterek, "Turkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Şeker Enstitusu tarafından 'TURKŞEKER 2023' ve 'TURKŞEKER 2053' adlarında 2 ceşit geliştirilmiştir. Ulkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Geliştirilen bu ceşitlerin ticarete girmesi icin 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu cercevesinde 28.01.2022 tarihinde Milli Ceşit Listesi ’ne kayıtları yapılmış ve uretim izinleri alınmıştır. Turkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. adına uretim izni alınmış bu ceşitlerin, farklılık, yeknesaklık, durulmuşluk testleri surmektedir. Bu testlerin neticesine gore kesin kayıtları yapılacak olup tescil sureci devam etmektedir" diye konuştu.

ŞEKER PANCARI ALIM FİYATI

Bu yıl ki şeker pancarı alım fiyatlarını da acıklayan Kirişci, "Bu yıl ki şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1400 lira olarak acıklıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca, pancar uretim kotasını tamamlayan ureticilerimize ton başına 50 lira kota tamamlama primi de ilave olarak verilecektir. Boylece şeker pancarı alım fiyatı, yuzde 245 artış ile ton başına 1450 lira olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.
NTV ’yi sosyal medyadan takip edin