Bugun sizlere 3 haftadır kullanmış olduğum Cooler Master MasterPulse isimli kulaklığın incelemesini gercekleştireceğim. İlk baştan soyleyeyim, urunu satın almadım. İlk actığım kutu acılışı konusunda da soylemiştim zaten. Kuzenim bir Cooler Master set dizmek istiyordu. Daha once MasterMouse Pro L modelini satın almıştı. Şimdi de seti tamamladı ve kulaklık olarak MasterPulse, klavye olarak da MasterKeys Pro L RGB modelini aldı ancak 3 haftalığına tatile gitti. Ben de ona urunler bende dursun hem incelerim hem de guvende olur dedim. O da kabul etti. Şimdi tatilden dondu zaten. Birkac gun icinde buluşup ona geri vereceğim.
Bildiğiniz gibi Cooler Master "Master" serisi adı altında bircok model cıkarmaya başladı. MasterMouse, MasterKeys, MasterWatt, MasterBox...
Bugunde MasterPulse serisinin, kafa ustu kulaklıkları arasında ki giriş modelini inceleyeceğim. MasterPulse modelinin bir ust versiyonu, MasterPulse Pro ve MasterPulse Maker modelleri. Pro modeli ile normal modeli arasında ki farklar ise, Pro modelinde 7.1 dijital surround ses desteği ve kulaklığın dış tasarımında ki aydınlatma secenekleri. Maker modeli ise kablosuz yapıda bir kulaklık ancak piyasada satılan bir yer gormedim.
Şu anda kullanmış olduğum MasterPulse modelinin fiyat etiketi, 200-300 TL arasında indirimler ile birlikte gidip geliyor. İncelemeyi yazmış olduğum zamanda 200 TL'ye Hepsiburada gibi sitelerde mevcut. MasterPulse Pro modelinin fiyatı ise 400-450 TL arasında gidip geliyor.
Kısaca kutu tasarımından ve teknik detaylardan bahsedip, asıl onemli olan kullanıcı deneyimi kısmına değinmek istiyorum. Kulaklığın kutusu hoş duruyor. Gorunce zaten "iyi bir kulaklık cıkacak" izlenimini veriyor sizlere. Kutuyu actığımızda, ilk olarak kulaklığı goruyoruz zaten. Ardından icinden garanti belgesi ve kulaklık hakkında ufak bir kitapcık cıkıyor. Ekstradan da 3.5mm tek Jack girişini ayıracak olan kablo cıkıyor. Eğer masa ustu bilgisayarınızda kullanmak istiyorsanız, bu kablo onemli. Yoksa mikrofonu ile sesi ayıran kablo olmazsa, ya sesi ya da mikrofonu kullanabilirsiniz sadece.
Kulaklığın herhangi bir yazılımı yok. 44mm suruculere sahip. Frekans aralığı ise 20 ile 20.000Hz. Empedans değeri 50 ve ses şiddet ise 118 desibel. Kendi kablosu 1.2 metre, ekstradan da ayrıştırıcı kablo var. O baya kısa zaten. Mikrofonu da Omni-Directional. Turkce'ye cevirdiğimiz zaman "Cok Yonlu" demek oluyor. Bu da dışarıdan gelen seslerin de mikrofona yansıyacağı anlamına geliyor. Ki oyle gercekten.
Ben daha once HyperX Cloud Core modelini kullanıyordum biliyorsunuz. Keza hala onu kullanıyorum. Ondan gayet memnunum. MasterPulse modelini kullanmadan hemen once onu kullandığım icin ve ikisi de birbirine cok yakın fiyatlarda olduğu icin, karşılaştırma yapacağım elbette.
Tasarım ve Ergonomi:
Benim bir kulaklıkta en cok onem verdiğim kısım, ergonomik yapısıdır. Rahatlığa duşkun bir insanımdır ve kullandığım her şeyde rahat etmem, benim icin onemlidir. Deneyimlerimden bahsetmem gerekirse, biraz buyuk ve şık duran bir yapısı var kulaklığın. 3 hafta boyunca MasterPulse modelini kullanınca, bir an Cloud Core gozume kucuk geldi valla. Kulaklığın kafa bandı dediğimiz ust kısmında, suspansiyonlu bir yapı mevcut. Hicbir ayar yapmadan, rahatca yerleşiyor. Kafanız uzun ve geniş olsa da, kısa ve ince olsa da hemen kafa yapınıza uyuyor. Ust kısmında ki materyalde oldukca sağlam ve rahat zaten. Kullandığım sure boyunca kafamda hic ağrı hissetmedim hatta oyle soyleyeyim.
Kablosu standart modellerde ki gibi değil. Birbirine dolaşmayan, yassı bir yapısı var. Kablosunun ustunde sesi acıp kıstığınız ve mikrofonu acıp kapatabileceğiniz bir kumanda kısmı mevcut. Kablosu, yukarıda yazdığım gibi 1.2 metre. Cloud Core modeline gore baya kısa. Genel bir kulaklık olarak baktığımız zamanda bence kısa. Keşke ayrıştırıcı kablo uzun olsaymış biraz. Kendi dahili kablosu mobil ve konsollar icin uygun uygun yapılmış belli ki ama biraz uzakta ki masa ustu bilgisayarlar icin yetersiz kalabilir.
Kullanılan malzeme yapısı biraz metal biraz da kaliteli plastik. Cloud Core modeline cok benziyor bu konuda. O model de metal ve plastik malzemeden yapılma idi. MasterPulse modelin kulak yastıkları ise sentetik deriden yapılma. Kulağınız gayet iyi bir şekilde cevreleyip icine alıyor. Kulak yastıklarının icinde ki surucuyu orten, ismini tam olarak bilmediğim, ince, kotona benzeyen bir yapı var. Bu kısım cok ince gercekten ve kulağınızın bir kısmı surucuye temas ediyor. Bu belli bir sure sonra, surucuye değen kısımlarda ağrıya sebebiyet veriyor. Cloud Core modeline baktığımda ise biraz daha kalın bir yapı var bahsettiğim kısımda. Bu yuzden Cloud Core ile kullanırken kulağım hoparlore pek temas etmiyor. Cloud Core ile aralıkısız 3-4 saat kullanabilirken, bu modelde aralıksız 2 saat kullanabildim. Belki benim kulak yapımdan kaynaklı bir şeydir orasını bilmiyorum. Dışarıdan gelen sesleri yalıtma konusunda oldukca iyi. Son ses muzik dinlerken ya da video izlerken yanımda konuşan kişinin dediklerini anlayamadım coğu zaman. Tabii her kulaklıkta olduğu gibi az miktarda dışarıya ses veriyor ancak toplu taşımada ya da sessiz ortamlar olmadığı surece pek duyulmuyor.
Gelelim belki de Cooler Master MasterPulse modelinin tasarım olarak en one cıkan ve diğer modellerden farklı kılan ozelliğine. Bass FX teknolojisi! Bass FX teknolojisini ozetlemek gerekirse, normalde MasterPulse modelinin yan tarafında ki dış kısım, kapalı olarak geliyor ancak dış kısmı kapalı yapan kapak, mıknatıslı bir yapıda ve takıp cıkarılabiliyor. Bir kulaklık almak isteyen bir kullanıcı, kapalı yapılı da olsa, acık yapılı da olsa, bu modeli tercih etmesine imkan kılıyor. Ses tarafında ne gibi farklar doğurduğunu, Bass FX teknolojisinin ne kadar fark ettirdiğini ses performansı kısmında değineceğim.
Bu kapakları cıkararak, acık yapıda kullanıyorsunuz diyelim. Bir muddet sonra kapalı yapıda kullanmaya karar verdiniz. Kapakları nereye koyduğunuzu unutmuş veya kaybetmiş olabilirsiniz. Hic uzulmeyin cunku kapaklar 3D yazıcı ile yazılıp, kullanılabiliyor. En guzel yanı da, kapağın tasarımını istediğiniz şekilde basabilmeniz. Gercekten cok hoş olmuş bence. Cooler Master'ın sitesinde 3D yazıcı ile yazılmış, farklı tasarımda ki kapaklar mevcut. Bağlantısını buraya bırakayım.
10 Ways to Stylize Your Headsets Like No Other - Cooler Master MakerHub
Ses Performansı:
Cooler Master MasterPulse modelinin iddialı olduğu noktalardan biri de, ses performansı. İsminde ki Pulse kelimesi, İngilizce nabız demek. Burada da kulaklığın ses performansı konusunda ipucu verilmiş. MasterPulse modelinin, ozellikle muzik performansı oldukca başarılı. Adından da anlaşılacağı uzere Bass performansı fiyatına gore cok iyi. Gayet kuvvetli ve temiz cıkıyor. Burada da kulaklığın one cıkarılan "Bass FX" teknolojisi ne kadar efektif ondan bahsedelim. Kulaklığın dış tarafında ki kapaklar, kapalı olduğu zaman, sesler kulaklığa hapsediliyor ve dışarı ile olan bağlantıyı kesip, yalıtımı daha iyi hale getiriyor. Acık olduğu zaman sesler daha ozgur oluyor ve yalıtım daha aza indirgeniyor. Genellikle acık yapıda kullandığımı soyleyebilirim. Ki şahsi olarak kullandığım Cloud Core modeli ise kapalı yapıda.
Kapakların acık ya da kapalı olması, ozellikle Bass performansı konusunda gercekten etkili oluyor. Daha elektronik muziklerde, sesi kuvvetli rock parcalarda, ozellikle fark ettiriyor. Acık yapıda iken Bass'ların daha kuvvetli ve daha canlı olduğunu soyleyebilirim. Şunu da belirtmek istiyorum, ozellikle Bass'ların değil de vokal seslerin on plana cıktığı kulaklıkları tercih eden birisi olarak, bu kulaklığın ses dağılımından gayet memnunum. Bass seslerin vokal sesleri boğduğu ve bastırdığı kulaklıkları gercekten hic sevmem. Bu kulaklıkta Bass'lar cok kuvvetli olmasına rağmen, vokal sesler hicbir şekilde ezilmiyor ve gayet duzgun bir şekilde ses verebiliyor. Mid sesler ise standart bir seviyede kalıyor. Yani bu kulaklığın asıl yorumu, Bass ve tizleri onemsediğini gosteriyor. Kulaklığın ses şiddeti ise gercekten yuksek. Video izlerken son seste dinleyemiyorum hatta. Cloud Core modelinden daha yuksek bir seviyede olduğunu soyleyebilirim.
Tabii o kadar muzik performansından bahsettik ama bu kulaklık bir oyuncu kulaklığı. Oyun performansı haliyle daha onemli. Oncelikle şunu soylemeliyim ki, kulaklıkta 7.1 ozelliği olmamasına rağmen gayet cevreleyici ve iyi bir seviyede sonuc veriyor. Rainbow Six: Siege, Friday 13th Game, Metro 2033 Redux, Dishonored ve DOOM oyunlarında test ettim. Her oyunda da beklentilerimi karşıladı. Yalnız şunu soylemeliyim ki, PlayStation 4 modelinde denediğimde, aynı Cloud Core modelinde de olduğu gibi, duşuk ve standart diyebileceğim bir sonuc aldım. Bugune kadar konsolda kullandığım bir suru kulaklık var. Neredeyse hepi aynı sonucu verdi. Bunlar arasında telefonların icinden cıkan kulak ici kulaklık da var, Cloud Core, MasterPulse gibi modeller de var. Eğer onceliğiniz konsol ise, onun icin ozelleştirilmiş modellere yonelmeniz daha doğru olacaktır.
Mikrofon Performansı:
Kulaklığın mikrofonu ise, beklediğim gibi pek iyi değil. Mikrofon, kulaklığın sol tarafında, gizlenmiş bir şekilde konumlandırılmış. Yani alışık olduğumuz şekilde, dışarıya uzanan bir yapıda değil. Omni-directional yani "Cok Yonlu" bir mikrofon var. Yani etraftan gelen sesleri de alıyor.
Konsolda ve mobilde test ettiğimde iyi sonuclar aldım. Bilgisayarda ise Skype gibi goruşmelerde iş goruyor ancak şunu soylemeliyim ki Cloud Core'dan sonra MasterPulse modeline gecince, arkadaşlarım mikrofon kalitesi olarak bariz fark olduğunu soyledi. Yani mikrofon onemli ise, bu konuda Cloud Core daha one cıkıyor. Ne cok iyi ne de cok kotu kısacası. Vasatın ustune cıkamayan bir konumda diyebilirim yani. Buyuk bir beklentiniz yoksa işinizi gorecektir.
Artılar:
+Malzeme Kalitesi
+Ergonomik Tasarımı
+Kablo Yapısı
+Ses Performansı
+Bass FX teknolojisi
+3D Yazıcı ile Kapakların Yazılabilmesi
Eksiler:
-Mikrofon daha iyi olabilirdi
-Kablosu biraz daha uzun olabilirdi
Kulaklığa puanım ise, 10 uzerinden 8.
Bir incelemenin daha sonuna geldik. Umarım bilgi verici ve keyifli bir yazı olmuştur. Birkac gun icerisinde de Cooler Master MasterKeys Pro L RGB klavyesinin incelemesi gelecek.
İyi sosyaller dilerim...
Kutu Gorunumu
İlk acılış
Kullanım Kılavuzu ve Garanti Belgesi (Vektron Elektronik)
Tasarım:
Kapalı Yapıda
Kapağı Kaldırıyoruz
Acık Yapıda