Arkadaşlar merhaba, uzun araştırmalarım sonucu butcemin kısıtlı olması sebebiyle bu monitoru almaya karar verdim.

Oncelikle monitorun genel gorunumu şu şekilde;

İcerik ve Malzeme Kalitesi

Monitorun kutusundan;
Kullanma Kılavuzu Kurulum Kılavuzu HDMI Kablo VGA(D-Sub) Kablo Guc Adaptoru ve Kablosu cıkmakta. Malzeme olarak ise;
Mat, Anti-Glare ekran Sert plastik (Kasa ve Kablo Sabitleme aparatı)
Metal (Monitor Ayağı) kullanılmış. Bazı markaların kutu iceriğinde HDMI kablosu bile vermemesi durumunu da değerlendirerek icerik olarak yeterli olduğunu duşunuyorum.

Malzeme kalitesine gelecek olursak, monitorun on kısmında ekrandan başka malzeme yok bile denebilir, arka ve yan kısımlar ise sert plastikten uretilmiş ve cok sağlam olmasa da sıkıntı yaşatacak turden değil. Metal ayak kalitesini cok beğendim, ayak ekranı yeterince sabitliyor ama cok fazla sallanan bir masanız varsa sıkıntı yaşama ihtimaliniz de bulunmakta. Goruntu olarak rahatsızlık vermiyor, ekran kaplaması goruntu kalitesini duşurecek kadar kalın değil, parlama yapacak kadar parlak da değil.

Teknik Ozellikler

Daha cok merak edilen teknik ozellikleri yazacağım, fazlasına burdan ulaşabilirsiniz -> Teknik Ozellikler
Kendi internet sayfasında bir sıkıntı olduğu icin burdan vermek durumunda kaldım.

Monitorun 7ms bir tepki suresi var ve 75hz değerinde calışıyor. 8-Bit (R, G or B) renk desteğine sahip.
IPS panel tipi ile calışan monitor 250cd/m^2 bir parlaklık değerini bize sunuyor.

Performans

Gelelim performansa, piyasada bulunan 60Hz monitorlerin aksine 75hz frekansta calışması ve fiyatının da uygun olması bu monitoru cazip yapan şeylerden biri.

7ms tepkime suresinin sıkıntı yaşatabilme ihtimali duşunulebilir ama ben oynadığım fps oyunlarda Ghosting(Hayaletlenme) ya da Input-Lag(Giriş Gecikmesi) değerinin cok fazla olması gibi sıkıntılar yaşamadım aksine denediğim 1ms ve 2ms 60hz monitorlere kıyasla 75hz frekans ve 7ms tepkime suresinin cok daha iyi olduğunu soyleyebilirim.

60Hz ile 75Hz arasında cok bir fark olmadığını soyleyen bazı arkadaşlar var, kendim icin şoyle soylemem gerekirse 75Hz monitore alışkanlığım olduğundan yeni aldığım 60Hz 1ms monitorumu iade edip 75Hz 7ms monitore gecme kararı aldım ve cok doğru bir karar verdiğimi aldıktan sonra farkettim.

75Hz olması cok bir ekstra gibi gorunmeyebilir ama urunlere bakıldığında 75Hz değere sahip TN panel monitorler var tabi tepki surelerinin daha duşuk olması gibi avantajlara sahip fakat IPS panel ve 75Hz bir monitoru duşuk fiyatlara(650-700TL) bulamazsınız ki ben cok uzun sure arayıp cok ucuk fiyatlar (1900TL ve uzeri) dışında 60Hz ustunde IPS panel monitor bulamadım.

Ayrıca Lenovo markasına tepkiyle bakacak olan arkadaşlar da olabilir cunku coğu kişinin evinde hic kullanmadığı bir markadır kendisi. Lenovo dunyanın en buyuk bilgisayar şirketlerinden biri olan IBM ile ortak calışmakta ve oldukca da kaliteli urunler ortaya koymaktadır. Kendim 4 senedir Lenovo y510p Laptop kullanıyorum ve markanın kendisinden, kalitesinden ve desteğinden oldukca memnunum.

Hep iyi taraflarından bahsetmeyeceğim tabi, monitor ayarlanabilme acısından cok kotu bir konumda. Menusunde yapabileceğiniz şeyler kısıtlı ve şu şekilde.

Parlaklık ve Kontrast Dinamik Kontrast (On/Off) Oyun Modu (FPS1, FPS2, RTS, GAME 1, GAME 2) Low Blue Light (On/Off) Color OverDrive Hareket kabiliyetine gelecek olursak kendi fiyat skalasındaki diğer monitorler gibi sadece 20 Derecelik bir hareket kabiliyetine sahip, one ve arkaya yatıyor başka bir hareket kabiliyetine sahip değil.

Sonuc

Sonuc olarak şu tarihlerde 650-710TL fiyat aralığında bulabileceğiniz bir monitor. En buyuk ekstrası IPS panel olup 75Hz yenileme değerine sahip olması ve bu ozelliklere sahip olup fiyatının da cok yuksek olmaması. Bu monitoru kimler almalı diye soracak olursanız, 75hz yenile hızının yanında 7ms yerine 1ms tepki suresi olsun diye IPS panel yerine TN paneli tercih etmeyecek herkesin alabileceği bir monitor. Bunun dışında normal gunluk kullanım ve orta derecede oyun oynayan herkesin de kullanabileceği bir monitordur.