Merhabalar herkese. 1,5 ay once risk alıp Cin'den aldığım SSD uzerine inceleme yapmaya karar verdim. Oncelikle kutusundan kendisi, SATA kablosu ve garantisiyle (ne kadar işe yarar tartışılır) birlikte cıkıyor. Kutunun fotoğrafını cekmeye gerek duymadım. Zaten sadece marka ismi ve 960 GB olduğu anlaşılıyor . Ama cok şahşahalı bi' kutusu var. Metal kasayla gelmesi ve sıcaklık sensorunun bulunması beni şaşırttı. Normalde Cin malı diye tabir ettiğimiz urunlerde bu tur ozellikler gormeyi acıkcası beklemiyordum. Ornek vermek gerekirse AliExpress'te en cok tercih edilen Goldenfir markasının SSD'leri plastik kutuya sahip ve sıcaklık sensoru bulunmuyor. İlk geldiğinde performans testi yapamadım. Cunku sistem kurabilecek bi' depolamam yoktu. Sistemi ve birkac onemli gorduğum programı (CS:GO ) kurduktan sonra testleri gercekleştirdim. Fiyatından da anlaşılacağı gibi DRAM-less bi' SSD. Testlerden sonra sıcaklığı cok hızlı bir şekilde 55 derecelerden 40 derecelere geriliyor. HDD'den gecen biri icin ciddi şekilde fark ettiriyor. Acılış 7 saniye, restart ise BIOS ekranı ile birlikte 30 saniye suruyor. Neden kaynaklandığını bilmesem de BIOS ekranı 8-10 saniye kadar surebiliyor (overclock ile alakası olduğunu duşunuyorum). Urun bana yaklaşık 415 TL'ye geldi. Urunun kutusunun uzerine duşuk miktar yazıldığından vergi veya herhangi bir ucret alınmadı benden. SSD'nin ne kadar uzun gideceği ise merak konusu. Yine de satıcı yaklaşık 10 yıl omrunun olduğunu ve 3 yıl garantili olduğunu soyledi. Daha once (sanırım) garanti işleriyle ilgili problem olduğunda ilgilenmiş. Mağazasında sadece kargo parasını isteyen bi' bolum var ve yapılan yorumlardan bunu anladım. Urunde kullanılan depolama cipleri hakkında fikrim yok. Yani random geldiğini soyleyebilirim ki urunun acıklamasında da bu belirtilmiş. James Donkey'de de belirtildiği gibi. Bu arada DRAM mevcut olan SSD'ler de eğer şanslıysanız denk gelebilir. Urunun yorumlarında birkac tane rastladım. Fazla uzatmadan sizinle performans testlerini paylaşmak isterim.

Oncelikle Crystal Disk Info'da bilgiler bu şekilde:

AS SSD bencmark sonucları:

Crystal Disk Mark sonucları cok değişkendi nedense. Genel olarak bu şekilde diyebilirim:

Benchmarklar sırasında maksimum ulaştığı sıcaklık:

SSD-Z uzerinde bilgileri:

SSD-Z uzerinden olculen IOPS değerleri:

Kısaca bu şekilde. Satıcının vadettiği kadar uzun sure olacağını sanmasam da umarım uzun sure kullanabilirim. Genel olarak fiyatını goz onune alırsak şahane bi' urun. İlerleyen zamanlarda SSD'nin ne durumda olduğunu konuyu guncelleyip paylaşacağım. Okuduğunuz icin teşekkurler.