Uzun zamandır oyun kolu arıyordum. En son ergonomi, sağlamlık, tuş kalitesi gibi faktorleri eliye eliye F710 ile XBOX 360 kumandası arasında kaldım. Aslında aklımda F710 almak vardı, taki Xbox kumandasını deneyene kadar.
Oncelikle kumandayı Vatan bilgisayar'dan aldım. Urun orijinal. Ama dikkat edin, kırmızı kutuyu almalısınız. Zira aynı fiyatta 2 versiyonu var: Kablolu ve kablosuz.
Urunden Bahsedelim;
Urun kırmızı bir kutuda geliyor. Buyuk bir kutu, kol 2011'de cıktığından beri aynı kutuda satılıyor. Fakat şoyle bir sıkıntı var, bu kırmızı kutuların orijinalinin yanında replikaları da hayli fazla. Bu nedenle gormeden almayın.
Urunun orijinal olduğunu gosteren Microsoft etiketi. Herhangi ''X'' Xbox urununu aldığınızda orijinal olup olmadığını anlamak icin bu etikete bakmak yeterli.
Kutu iceriği olarak; Kol - Kurulum CD'si - Kullanma kılavuzu. (Windows 10 kullanıcılarının kurulum yapmasına gerek yok. Zira piyasada bulunan tum Xbox kolları Windows 10 ile tam uyumlu)
Urune yakından baktığımızda ust tarafının sert plastik, alt tarafının ise piano black olduğunu goruyoruz. Ergonomi veya kullanım acısından bir artısı veya eksisi olur mu bilmiyorum, lakin piyasadaki coğu urun boyle zaten.
Tetik tuşlarına bakıyoruz. Bu tuşlar tartışmasız piyasadaki en iyi konumlandırılmış tetik tuşları. Ayrıca kademeliler. Yani araba yarışı yada simulasyon oyunlarında gazı bu tuşa atarsanız ne kadar basarsanız araba o kadar gaz veriyor. LB ve RB butonlarının da hissiyatı tok ve yerinde.
Yandan gorunum;
Eveeet, işte en can alıcı nokta: D - Pad. BU urunun D - Pad kelimenin tam anlamı il ''cop''. F710'un buna gore iki artısından biri 4 yonlu D - Pad bulundurması. Bu D - Pad alışana kadar sizi kanser edebilir.
Analog tuşlarına yakından bakıyoruz. ustu elinizin kaymaması icin kaucuk bir malzemeden yapılmış. Ben sertliğini ve hissiyatını başarılı buldum.
Kablosu uzun ve kalın. Ucunda anlayamadığım bir cıkış var. Ve bir adaptorle (kutudan cıkıyor, merak etmeyin
Sonuc ve Değerlendirme
Xbox'ın guncel kolları 270 TL'den başlıyor. Bu kol ise 90 TL, cunku 6 sene once cıktı. Ama ONE kumandası ile birebir aynı. Tek farkı, ONE kumandasında D - Pad daha iyi. Birde kasası geliştirilmiş.
Tabii gonul ister ki kablosuz olsun. Ama yinede kalitesi ve konforu tatmin diyor.
Artı Yonleri
Ergonomisi yerinde. Avcunuza tam oturuyor. tetik tuşlarının konumu ve tasarımı cidden başarılı. Windows 10'da surucu kurmadan oyunlar algılıyor ve tuşlarını atıyor. Sol analoğun yukarıda olması benim icin bir artı.
D - Pad tuşu dandik. Kablosu biraz uzun. (keşke kablosuz olsa).
Genel itibariyle alınabilir bir kol. Tabii bu kişiden kişiye gore değişir. Zira herkesin el yapısı farklı. Bu nedenle Gamepad, mouse gibi urunler alırken tavsiyeye değil, gidip denemeye bakacaksınız.
İyi sosyaller.
İbrahim Ozdemir
ETS 2 deneme videosu;