Uzun saatler bilgisayar başında oturarak zaman geciriyorsanız. Konforlu, rahat, uzun omurlu bir koltuk alma fikri aklınızdan gecmiştir. Bu fikirden yola cıkarak yaklaşık 4 ay once teknobiyotik uzerinden satın aldığım, Aerocool AC120B "sozde" profesyonel oyuncu koltuğunu elimden geldiğince inceleyip deneyimlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Oyuncu koltuğu alma niyetinde olan, heveslenen insanlara fikir vermesini umuyorum.

Paketleme:
Urun de monte olarak oldukca buyuk bir kutuda geliyor. Guzel paketlenip kutulanmış diyebilirim. Kurulum kitapcığı ve garanti belgesi de kutu icerisinden cıkıyor. (Garanti belgesi bende işe yaramadı. Bu konuya daha sonra detaylı olarak değineceğim)

Kurulum:
Gercekten zor değil, kurulum da kullanmak icin gereken alet ve vidalar paketlenmiş bir şekilde kutudan cıkıyor. Tek başıma yaklaşık 30-40 dakikada kurulumunu bitirdim.

Kullanım rahatlığı:
Gunde ortalama 8-10 saat urunu aktif olarak kullanmaktayım. Size şoyle soyleyeyim koltuk sanki daha cok uzun boylu, yapılı insanlar icin uretilmiş. Acıkcası ben icinde biraz kayboluyorum. Boyum 1.72 ve 70 kg ağırlığa sahibim. Koltuğu calışma ya da bilgisayar masasına tam hizaladığım da ayak parmaklarım yere anca değiyor. Rahat edebilmek icin topuklarım ile beraber ayaklarımın yere tam olarak temas etmesi gerekiyor. Bunu sağlamak icin koltuğu alcaltarak en alt kademeye getiriyorum. Fakat bu sefer de masa ile olan hizam cok aşağıda kalmış oluyor. Yani insan, masanın karşısında yerde oturuyor gibi bir hisse kapılıyor. Sanırım boyum 1.85 ve uzeri olsa boyle bir dengesizlik ile karşılaşmayacaktım. Bu dengesizliği de 10-15 cm yuksekliğinde bir ayak desteği ile cozdum.

Ergonomi ve konfor:
İlk hayal kırıklığına uğradığım kısım burası diyebilirim. Cunku koltuğun ergonomisi iyi değil, sırt dayama kısmı dumduz ve dolgu malzemesi yetersiz. Mecburen yanında gelen bel desteğini kullanmak gerekiyor. Bel desteğini kullanmadığım zaman, yarım saat ya da bir saat sonra belim ağrımaya başlıyor. Oturma kısmındaki sunger bana biraz sert geldi ama oyle rahatsız edecek gibi bir durum yok. Buyuk ihtimal zamanla cokmesin diye bu tarz bir malzeme kullanılmış. Yanında gelen seyahat tipi boyun yastığı maalesef koltukta kullanılacak gibi değil, kafanızın arkasına ya da boynunuza koyduğunuzda aşırı rahatsız oluyorsunuz ve zaten kısa bir sure sonra boynunuz ağrımaya başlıyor.

Hidrolik, mekanizma ve kol desteği:
Her ofis koltuğunda bulunan yukseklik ayarı bunda da mevcut ve bu zamana kadar her hangi bir sorun cıkarmadı. Maksimum 150 kg kapasitesi olduğu belirtilmiş. Mekanizması, dikey eksende eğimlenebilen yapısı sayesinde koltuğu istediğiniz konuma getirebiliyorsunuz. Yani beşik sistemi az sesli calışsa da bu koltukta var. Ayrıca arac koltuklarında olduğu gibi sağ taraftaki kol sayesinde arka kısmını 180 derece yatırabiliyorsunuz. Acıkcası benim ihtiyacım olmadı bu kadar yatmasına coğu kullanıcının da ihtiyacı olacağını sanmıyorum.

2D Kol desteği, yanındaki kademeli mandal mekanizması sayesinde yukarı ve aşağı konumlandırabiliyor. İstediğiniz konuma getirdiğinizde kilitleyebiliyorsunuz. Boylelikle kol yukarı ve aşağı hareket etmemiş oluyor. Ayrıca yatay olarak 1 kademe sağ ve 1 kademe sola doğru hareket edebiliyor. Bu kısımda kitleme sistemi bulunmuyor. Bazı oyuncu koltuklarında kol desteği ileri geri de hareket ediyor fakat bunda bu ozellik yok. Yani kol desteğimizin yukarı, aşağı ve sağa sola hareket kabiliyeti var.

Kalite:
Urun yapay deri ile kaplı. Oturma ve arka kısmının belli yerlerinde hava alabilen gozenekli bir malzeme kullanılmış. Kışın terletmiyor ama yazın uzun saatler oturduktan sonra hafif terletme yapabiliyor. Koltuğun metal iskeleti oldukca sağlam, ayaklar metal ve boyalı. Tekerlekleri rulmanlı ve plastik. Yani koltuğun temeli dayanıklı ve uzun omurlu gibi duruyor. Hidroliği ve mekanizması şu ana kadar sorun cıkarmadı ama beşik ozelliğini kullandığınızda azcık ses cıkarabiliyor. Bu ses beni cok rahatsız etmedi. Koltuğun uzerinde kullanılan yapay deri uzun omurlu gibi durmuyor. Cunku 4. ayda oturma kısmının arka tarafında deformasyon ve yırtık meydana geldi. Bu da bana kalite standartlarının duşuk olduğu izlenimini verdi. Bu kadar kısa surede boyle bir şeyin gercekleşmesi gercekten cok uzucu. Koltuğu almadan once bayağı araştırma yaptım ve bazı memnuniyetsizlikler okumuştum. Her urunde olduğu gibi tek tuk memnuniyetsizlikler olabilir diye duşunup dikkate almamıştım. Kullanıp tecrube ettikten sonra şimdi daha iyi anlayabiliyorum. Acıkcası ilgili firma tarafından bu urunun kaliteli, sağlam ve konforlu olarak tanıtılmasını da doğru bulmuyorum. Uretim tesisleri ulkemizde olan daha iyi işler cıkaran daha kaliteli koltuklar ureten yerli firmalarımız varken yabancı firmaların urunlerinden uzak durmak gerektiğini duşunuyorum.

Satış sonrası destek ve hizmet:
Gelelim incelememin başındaki konuya ve surece... (Garanti belgesi bende işe yaramadı. Bu konuya daha sonra detaylı olarak değineceğim)

Yukarıda da bahsettiğim gibi oturma kısmının arkasında meydana gelen hasar ile ilgili teknobiyotiğin sitesinden destek talebinde bulundum. Zorlayacak herhangi bir şey yapmadığım halde boyle bir durum ile karşılaştığımı aktardım ve fotoğraflarını gonderdim. Bunun uzerine benden hasarlı olan kısmı istediler. Kargoda hasar gelmemesi icin paketleme ve kutulama ya dikkat ederek 29.05.2019 tarihinde Aerocool distributoru olan AKORTEK Bilişim firmasına gonderdim.

12.06.2019 tarihinde genc bir arkadaş firmadan aradı ve urunun kullanıcı hatasından dolayı garanti dışı olduğunu soyledi. "Bir kullanıcı buraya nasıl bir mudahale edebilir ki koltuk bu ya oturuyorsun, kalkıyorsun. Aklım almıyor." Bana onerdiği cozum 850 TL civarına oturma kısmını yenilemek(değişim) ya da 1350 TL(Doviz kuruna gore fiyat değişir.) civarı odeyerek yeni koltuk gondermek oldu. Yanlış okumuyorsunuz arkadaşlar adamlar kucuk bir yırtık icin bir koltuk parasına işinizi cozuyor. Gercekten inanılır gibi değil ve ikinci hayal kırıklığım. Hic ustelemedim, tartışmadım ve urunu olduğu gibi geri istedim.

13.06.2019 tarihinde kargodan hasarlı urunu geri aldım. Gelen kutuda icler acısı, paketleme yok direk kutuya atıp gondermişler. Neyse, sonrasında koltuk tamiri ve kılıf değişimi yapan 2-3 yer gezdim. Bu işin icinde olan insanlara ozellikle sordum bu hasar neden kaynaklandığını ve aldığım cevap net; İmalat HATASI! Yapay derinin montajı sırasında belli bir pay ile doğru katlanması gerekirken bu katlama işlemi doğru yapılmamış. Bunun sonucunda zamanla gerile gerile yapay deride hasar meydana gelmiş.

Aslında az(20-50 TL) bir miktar odeyerek tamir yaptırabileceğimi zaten biliyordum. Fakat yapmak istediğim şey satış sonrasında firma urunun arkasında duruyor mu? diye oğrenmekti. Maalesef durmadılar, kullanıcı hatası diye işin icinden cıktılar.

SONUC:

Gayet guzel, kaliteli işler ortaya koyan yerli firmalarımız varken koltuğu da gidip yabancı firmalara ait urunleri almak artık bana hic mantıklı gelmiyor. Oyuncu koltukları icin istenen rakamlar az buz değil bunun karşılığında yaşayacağınız her hangi bir sorunda kullanıcı hatası diyerek urunu garanti dışı bırakmaları kacınılmaz. Sonrasında onerilen cozumlerde uzecek cinsten.

Ulke icinde uretim yapan yerli firmalarımız garanti dışı olan durumlarda bile cok daha ekonomik cozumler ortaya koyduklarını goruyoruz. Dilerseniz koltuğunuzun kılıfını da istediğiniz gibi ucreti karşılığında değiştirme imkanınız da oluyor.

Evet arkadaşlar, zaman ayırıp urun incelememi okuduğunuz icin teşekkur ederim. Elimden geldiğince tecrubelerimi paylaşmaya calıştım. Umarım sizler icin de guzel ve faydalı bir rehber olmuştur.

5 uzerinden puanlamam
Kutu iceriği ve paketleme: 4
Kullanım rahatlığı: 3
Ergonomi ve konfor: 2
Kalite: 3
Satış sonrası destek ve hizmet: 1
Fiyat: 3
Toplam Puan: 2.7