mide fıtığı belirtileri mide fıtığı resmi fıtığının belirtileri
mide fıtığı, belirtileri, nedir, tedavisi, ameliyatı, neden olur,



Mide fıtığı belirtileri ve tedavi yontemleri hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz Melek'ler.





Mide Fıtığı Tedavisi ve Mide Fıtığı Nedir? Anatomik sebeplerden dolayı midenin ust kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin ust kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.

50 yaşın uzerindeki insanların dortte birinde, 65 in uzerindekilerin de yarısında mide fıtığı gorulebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde refluye sebeb olabilir.

Reflusu olanların yaklaşık olarak yuzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflu, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflu sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflu hastası olmadığını unutmamak gerekir.

Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflunun olması vede sorun yaratması durumunda ya da fıtığın cok buyuk olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir.

Goğus ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan acıklıktan midenin ust kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bolgeyi saran kasın gevşemesidir.
Mide Fıtığının Nedenleri

Karın ici basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın ici basınc kusma, oksurme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha cok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın icindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol acabilir.
Mide Fıtığı Belirtileri

Kucuk boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve buyuk cap fıtıklarda ise goğus kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran oksuruk, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en cok rastlanan belirtilerdir.
Mide Fıtığı Ameliyatı

Mide fıtığı bircok insanda hicbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kacmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra goğuste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.

Midenin girişini kontrol eden kasın gorev yapamadığı tespit edilirse, uzun sureli asit tahrişine bağlı yemek borusunda onemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık cok buyuk olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi mudahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp goğus boşluğuna taşan midenin eski yerine cekilmesi ve yeniden kacmayı onleyici bariyerlerin oluşturulması amaclanır.


Dr. Mustafa Eraslan