Fiyat:
Genellikle sona atılan fiyat kısmından, ilk başta bahsetmek istiyorum.
Şu anda piyasada, 160 TL civarında bulabiliyorsunuz bu seti. Oyuncu ekipmanlarına baktığımız zaman, fiyatının cok yuksek olmadığını gorebilirsiniz. Yani bu set, giriş seviyesinde yer alıyor. Diğer ust seviyede ki modeller ile karşılaştırma yapmak, pek doğru olmaz o yuzden. Bunun da altını cizeyim dedim.
Kutu:
Urunun kutu tasarımı hoşuma gitti ancak kocaman bir kutusu var gercekten. Hem klavye hem de fare olacağı icin icinde, baya bir buyuk olmuş. Kutunun icinden ekipmanlar haric pek bir şey cıkmıyor. Ufak bir tane kılavuz cıkıyor o kadar. Ozelliklerinden falan bahsediyor. İlk başta bir kenara atmıştım ancak klavyenin aydınlatmasının ilk başta nereden acacağımı cozemediğim icin, kılavuza bakmak zorunda kaldım. Aydınlatmanın nereden acıldığını, klavyeden bahsettiğim zaman soyleyeceğim.
Klavye:
Cooler Master Devastator 2 setinin one cıkardığı asıl ekipman, klavye aslında. Yani bu seti alırken onceliğiniz klavyede. Birazcık teknik ozelliklerden bahsedeyim. USB bağlantısı ile tak-calıştır şeklinde calışıyor bu klavye. Yani herhangi bir yazılımı bulunmuyor. Aynı zamanda klavyenin ustunde herhangi bir makro tuşu yok. Eğer klavyenin ustunde makro tuşu isteyenler varsa, başka bir urune yonelmeleri gerekir.
Klavyenin ağırlığı 980 gram. Neredeyse 1 kilo diyebiliriz ancak ağırlığını pek hissettirmiyor. Zaten masanın ustunde duracağı icin cok da sorun değil. Klavye, biraz buyukce bir klavye. Eskiden kullanmış olduğum Logitech K345 setinin klavyesinden daha buyuk en azından. Klavyenin sağ tarafında numerik tuş takımı bulunuyor. Ben bu kısmı pek kullanmasam da, bu tuş takımını isteyen kullanıcılar da oluyor.
Klavyenin kablosu gayet yeterli bir uzunluğa sahip. Orgulu kablo değil, plastik yapı kullanılmış kabloda. Orgulu olmamasına rağmen, gayet kaliteli ve hoş bir his uyandırıyor. Kablo konusunda sıkıntı yaşayacağınızı duşunmuyorum. Klavyenin ust kısmında multimedya tuşları mevcut. Gunluk kullanım da ben pek kullanmasam da, gayet duzgun bir şekilde calışıyor. Cihazda teknik anlamda herhangi bir sorun yok kısacası.
Klavyenin tek renkli bir aydınlatması var. Mavi, yeşil ve kırmızı olarak değişiyor. Ulkemizde sadece kırmızı aydnlatmaya sahip modeli bulunuyor. Yani başka renge sahip bir aydınlatma yok klavyede. Klavyenin aydınlatmasını aktif etmek icin, sağ ust tarafta bulunan, "SCR LK" tuşuna basmanız gerekiyor. Yalnız bir konuda umduğumu bulamadım. Eğer aydınlatmayı acmazsanız, tuşların harfleri cok silik duruyor, hangi harfin hangi tuş olduğunu secemeyebiliyorsunuz. Klavyenin tuşları hem biraz sessiz hem de sesli. Yani ortalama bir ses cıkarıyor.
Klavyeyi kullanırken en cok hoşuma giden olay, klavyenin tuşlarının cok guzel bir his vermesi idi. Zaten klavyede Mem-Chanical anahtar ceşidi kullanılmış. "Bir dakika? Mem-Chancial? O da ne?" dediğinizi duyar gibiyim. Cooler Master bu klavyede farklı bir yola başvurmuş. Mem-Chanical, Membrane ve Mechanical kelimelerinden oluşuyor. Membrane zarlı, Mechanical da mekanik demek. Mem-Chanical hem zarlı hem de mekanik klavye demek oluyor o zaman. Ayrıca mekanik klavyeler icin de yazmış olduğum bir makale mevcut zaten. Oradan daha detaylı bakabilirsiniz.
Peki bu "Mem-Chanical" dediğimiz olay nasıl oluşuyor?
Klavyede kullanılan tuşların altında gene plastik ve zarlı bir yapı var ancak tuşların kendisi mekanik anahtarlardan esinlenerek yapılmış.
Peki bu bize ne kazandırıyor?
Klavyede ki tuşlar, mekanik klavyelerde ki gibi bir hissiyat verebiliyor. Eğer mekanik klavyelerin adını az cok duymuşsanız, verdiği o guzel hissiyatı da biliyorsunuzdur. Bu klavye de tamamı ile aynı olmasa da, mekanik klavyelere benzer ve cok hoş bir hissiyat sunuyor. Ayrıca Mem-Chanical anahtarların başka bir avantajı da var. Standart zarlı klavyelere gore daha uzun omurlere sahip. Yani daha dayanıklı. Bu konuda da oldukca beni oldukca sevindirdiğini soyleyebilirim.
Fare:
Gelelim fareye. Dediğim gibi bu Cooler Master Devastator 2 setinin en cok one cıkardığı nokta klavyesi ancak faresi de iş gorur seviyede. Cok yuksek bir performans beklemeyin tabii ki fareden. Giriş seviyesi icin iş gorur bir fare. 100 TL altında aldığınız, adı sanı belli olmayan markalardan, cok daha kaliteli ve iyi bir fare.
Farenin de aynı klavyede olduğu gibi, sadece kırmızı aydınlatması var. Renk değiştiremiyorsunuz. Fareyi taktığınız zaman hep yanıyor. Hic sonmuyor. Klavyede istediğiniz zaman kapatıp, istediğiniz zaman acabiliyordunuz. Gece yatarken farenin kırmızı kırmızı yanması hoş oluyordu gercekten.
Farenin de kablosu gayet yeterli bir uzunluğa sahip. Fare de orgulu kablo değil, plastik yapı kullanılmış. Orgulu olmamasına rağmen bu farede gayet kaliteli ve hoş bir his uyandırıyor. Kablo konusunda sıkıntı yaşayacağınızı duşunmuyorum. Fare optik bir sensor kullanıyor. Sensorun ne olduğunu bilmiyorum. Sitede de, kılavuzda da ne olduğu yazmıyor. Ben normalde Steelseries Rival 300 faresini kullanıyordum. Sensor olarak gunluk kullanımda pek fark hissetmedim. İlk başta alışamadım ancak zaman gectikce alıştım fareye. Tabii ki de kalkıp Rival 300 ile kıyaslayacak halim yok. Birisinin fiyatı ne kadar diğerinin fiyatı ne kadar.
Farede 3 tane DPI seceneği mevcut. Farenin orta kısmında bulunan, DPI değiştirme butonu ile rahatca 1000-1600-2000 DPI arasında geciş yapabiliyorsunuz. Ozellikle bir farenin farkını ortaya cıkardığı ve farklı ceşitten olan oyunları denedim. Kullanım suresince daha cok Battlefield 1, Overwatch, Rainbow Six Siege, Dead By Daylight ve Metro 2033 Redux gibi oyunları oynadım. Ozellikle DPI değiştirme butonu Battlefield 1'de cok işime yaradı. Sniper aldığım zaman 1000 DPI ile, taramalı bir silah aldığım zamanda 2000 DPI'da kullandım ve geciş yaparken cok daha rahat ettim bu tuş sayesinde. Farede de makro tuşu yok. Baş parmağınızın geldiği yerde iki tane medya tuşu var. Birisi onceki sayfa, diğeri de sonraki sayfa. Farenin boyutu biraz kucuk ve hafif. G300S'den az daha buyuk ancak daha rahat. Rival 300 gibi buyuk bir fareden buna gecince, alışma surecim cok kolay olmadı. Rival 300 kocaman bir fare cunku. Ayrıca Rival 300 ile boyut olarak da karşılaştırma icin fotoğraflar mevcut. Aşağı kısımda bulabilirsiniz. Farenin biraz terlettiğini soyleyebilirim. Genel olarak zaten elim cabuk nemlenir ve terler ama yuzuk ve baş parmağımı koyduğum noktalarda farklı bir yapı var. Silikon tarzında bir yapı bu. O kısımlar biraz fazla terledi. Tabii odamın ici de baya sıcak. Bunun de etkisi buyuk tabii.
Artı ve eksi yonlerinden kısaca bahsetmek gerekirse:
+Klavyesi fiyatını sonuna kadar karşılıyor. +Hoş ve şık bir aydınlatmaya sahip +Fiyatına gore oldukca kaliteli. +Klavyenin tuşları cok hoş bir hissiyat veriyor. +Mem-Chanical anahtar yapısı kullanılmış. +Rakiplerine kıyasla ekstradan bir fare mevcut. +Farenin DPI değiştirme tuşu oyunlarda onemli bir yer katıyor.
-Fare biraz ter yapıyor. -Sadece fare almak istiyorsanız, bu fiyata daha iyi fareler mevcut. -Aydınlatma acık olmadığı zaman klavye de ki tuşlar pek gozukmuyor. -Benim icin onemli olmasa da, herhangi bir yazılımı ya da makro tuşu yok.
Ozetlemek gerekirse, fiyatının sonuna kadar hak eden, giriş seviyesi bir set var karşımızda. Umarım bahsetmediğim yerler yoktur. Varsa, şimdiden sizden ozur diliyorum. Cooler Master Devastator 2 setine benim puanım, 10 uzerinden 7. Faresi bir tık daha iyi olsaymış 8 olabilirdi. Başka bir zamanda, başka bir inceleme de tekrardan buluşmak dileği ile. Esen kalın.
Not: Fotoğraflar gec yuklendiği icin onları hemen yukleyemeyeceğim. Merak etmeyin fotoğraflar da olacak konuda.
Not 2: Anlayamadığım bir şekilde fotoğrafları yuklerken hata veriyor. Fotoğrafların boyutları 1MB'dan az olmasına rağmen hata alıyorum. Umarım fotoğrafları yukleyebilirim.
Fotoğraflar:
Kutusu
Kutu İci
Klavyenin İlk Hali
Klavyenin Aydınlatması (Işık Acık)
Klavyenin Masada Duruşu
Steelseries Rival 300 ve Setin İcinden Cıkan Fare