Oncelikle urunun dış gorunuşunden bahsedeyim. Muadillerine gore bir tık daha hafif ve ince bir urun diyebilirim. Monster Abra serisinden 200 gram daha hafif. Hem de optik okuyucu olmasına rağmen. Kullanılan malzeme fırcalanmış plastik. Hoş bir gorunumu var ve elde guzel bir his bırakıyor. Kullanılan malzeme olarak beni tatmin etti diyebilirim.
Kutu iceriği olarak iyi bir deneyim sunuyor. İcinden bir adet gaming fare ve sırt cantası cıkıyor. Urunler kalitesiz değil. Ozellikle canta son derece tok ve kaliteli. Farenin bir tık daha kaliteli olmasını beklerdim ne kadar hediye de verilse sonucta 6000 lira bandında bir cihaz alıyoruz.
Performans konusuna değineyim. Urunun soğutma performansı oldukca iyi. 3 saat aralıksız Far Cry Primal oynamama rağmen ellerimde en ufak rahatsızlık hissetmedim. Ki ben bu konuda baya sorunlu biriyimdir.
Isınma konusunda en ufak olumsuzluklarda rahatsız olurum. Ona rağmen cok başarılı buldum. Fanların calışma sesleri belki bir tık daha az olabilirdi. Rahatsız ediyor mu derseniz eğer, gece uyku vaktinde oynuyorsanız ve aynı odada biri uyumuyorsa kimse rahatsız olmayacaktır.
Urunun ses performansı şu ana kadar kullandığım en iyi ses sistemine sahip urun. Bunu rahatlıkla soyleyebiliyorum. Onceki bilgisayarım Lenovo idi ve JBL!nin 4 hoparlorlu sistemi vardı. Ona rağmen bunu soyluyorum. 3W değerinde 4 hoparlor + 3W değerinde bir Subwoofer var. Ses hem bir dizustu bilgisayara gore son derece yuksek ve cızırtı falan hic duymadım. Dynaudio'nun kalitesi bu cihazda algılanıyor.
Ekran kalitesine 10 uzerinden 9 veririm. Renk doygunluğu mukemmele yakın. Kusur olarak soylemek gerekirse bir tık daha parlak olmasını isterdim. Bu eksi diyebilirim ekran konusunda bir tek.
Touchpad ve klavye oldukca ergonomik ve hassas. Gayet memnun kaldım. Bu konuda da tek rahatsız olduğum nokta, num pad bolumu biraz cıtırtı yapıyor. Fabrikasyon hata mı yoksa normal bir durum mu henuz bilmiyorum. Sorun rahatsız eden boyuta gelirse gerekirse muşteri hizmetleri ile goruşurum. Şu an cok problem teşkil etmiyor.
Cihazın yanında gelen uygulamalar son derece işlevsel. MSI Dragon Center ile kolaylıkla ekran modunu film izlemeye, oyun oynamaya ve benzeri uygulamalara gore otomatik ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca CPU kullanımı, GPU kullanımı gibi sistemsel değerleri yuzde cinsinden belirtiyor. Klavye renginin ayarlanması da keza bu uygulama ile yapılıyor. Nahimic 2 uygulaması ile de ses ayarları en ince detaylarına kadar ayarlanabiliyor. Zaten MSI'nın uygulama zenginliği ve kalitesi tartışmasız.
Urunun eksilerine gelecek olursak, USB portları bence gunumuz icin yetersiz. 2 adet USB 3,0, 1 adet USB 2,0 ve 1 adet USB 3,1 portu var. Mini display, HDMI SD kart portları da mevcut ama gunumuzde bir cok cihaz USB 2,0 veya 3,0 ile bağlandığı icin en azından 4 adet USB portu olmasını ve bunların hepsinin de 3,0 desteklemesini acıkcası beklerdim. Cihazın SDD'si oldukca hızlı. Bir problem yaşamadım hic. 7200 RPM bir HDD mevcut. Sessiz calışıyor fakat ister istemez biraz yavaş kalıyor HDD. Bu anormal bir durum değil tabii ki. Tek dikkatimi ceken, cok nadir olarak 1 saniyeye yakın bir sure donma yapabiliyor. Bu film izlerken de oluyor oyun oynarken de eğer HDD'ye kurduysanız veya filmi attıysanız. SDD'de denediğimde en ufak donma veya takılma yok. Bu bir mekanik sorun da olabilir, yazılımsal sorun da olabilir veya normal bir durum da olabilir ben sadece değinmek istedim.
Cihazın ekranı tutan menteşeleri sağlam yapılmış gibi duruyor. Arada cok ince bir cıt sesi geliyor fakat henuz bir sorun yaşamadım. Bir onceki bilgisayarımı bu konudan 2 defa servise gondermiş biri olarak artık bu konuya da onem veriyorum.
Toplamda puanlayacak olursam cihazı;
Performans: 9/10
Malzeme kalitesi: 8/10
Fiyat/Performans: 7/10
Uygulama zenginliği: 9,5/10
Sessizlik: 8/10
Soğutma: 9,5/10