safra kesesi iltihabı, belirtileri, ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir, diyeti, ameliyatı, ne yenir



Safra kesesi iltihabı rahatsızlığı hakkında bu hastalık suresince yapılması gerekenler hakkında faydalı bilgiler sunuyoruz sizlere Melek'ler





Safra karaciğerin altında ve takriben 4 cm buyukluğunde ve armut şeklindedir. Safra kesesi karaciğer tarafından uretilen safra sıvısının depolanması işlevini gorur. Safra kesesi de her organ gibi iltihaplanabilir. Safra iltihaplanmasının % 90’ı genellikle safra yollarının safra taşı ile tıkanması nedeniyle olur. Safranın yığılması ve safra taşı kramplı ağrılarına (kolik) sebep olur. Salmonel kolera, parazitler, verem ve koronar zafiyeti gibi rahatsızlıklarda taşsız safra kesesi iltihaplarına sebep olur.

Kolesistit’in belirtileri:
Safra kesesi iltihabının en onemli belirtisi karnın sağında ateşli ağrılar gorulur. Ağrılar onden goğus ve sırttan sağ kurek kemiğinin altına kadar yayılabilir. Kolesistit genellikle safra taşı nedeniyle olduğundan ağır ve yağlı yemeklerden sonra kramplı ağrılar (kolik) gorulur. Ağrılar dalga dalga gelir ve kişide kusma ve bulantıya sebep olur. Safranın olduğu noktaya dokununca ağrı verir. Ayrıca deride sarılık (İkterus), iştahsızlık ve yuksek ateş gorulebilir. Hastalık yavaş yavaş ortaya cıkar ve 4-7 gun surer ve bazen bu haftalarca devam edebilir.

Safra kesesi iltihabını teşhis:
Safra kesesi iltihabı laboratuar analizleri, klinik muayeneleri ve de doktorun elle yapacağı muayenelerle hastalık hakkında bilgi sahibi olmak mumkundur. Rahatsızlık genellikle bulantı, kusma, karnın sağında kramplı ve sancılı ağrılarla kendini belli eder. Hastalığın ilerlemesi halinde safra yoğunluğunun artması ve fecesin (dışkı) renksizleşmesi ve de kandaki bilirubin oranının artması nedeniyle deride sararma (İkterus) gorulur. Derideki sarılık’dan once gozun ak tabakasında sararma gorulur. Klinikte yapılacak ultrasonla rahatsızlık anlaşılır ve rontgende taş olup olmadığı anlaşılır.

Kolesistit’in tedavisi:


Safra kesesinin ameliyatla alınması halinde hayati tehlike olmaz. Muayene eden doktor ultrasonla ameliyatın gerekli olup olmadığına karar verir. Gunumuzde ameliyatlar artık karın acılarak değil labaroskopi ile ameliyat yapılır.