boyun hastalıkları, belirtileri, tedavisi
Yanlış duruş ve stresten kaynaklı olur genelde boyun ağrıları. Sevgili Melek'ler, boyun ağrıları ve bu ağrıların tedavisi hakkında bilgiler sunuyoruz sizlere...


Gunluk yaşamımızda kravatımızı, kolyelerimizi takmak icin kullandığımız boynumuzun aslında vucudumuz acısından bircok işlevi vardır.
Ağırlık olarak kafamızı yuklenen boynumuz, gunluk yaşamımızın getirdiği duygusal streslere, uygun olmayan tutuş bicimlerine, aşırı kiloya ve kazlaar gibi etkenlere acık hassas bir bolgemizdir.
Boyun ağrılarının bir ozelliği, yalnızca boyun cevresi ve arkasına sınırlı kalmayıp omuzlara, kafamıza, kollarımıza ve hatta parmak uclarına kadar vurabilmesidir.
Boynumuz, kafamızdan vucudumuzun geri kalan bolgelerine yaşamımız icin cok gerekli olan beyinden aşağı doğru uzanan omuriliği, bu omurilikten cevreye yayılan sinirleri ve ayrıca kan damarlarımızı taşır. Taşadığı ağırlık 8-10 kiloya varır. Butun bu gorevlerinin yanı sıra, esnek ve her yone hareket edebilme yeteneği olan boyun bolgemiz cevreden gelebilecek kaza ve zedelenmelere cok acıktır.
Ayrı ve belki de en yaygın olan bir neden de bozuk duruş bicimi ve işimizin, gunluk yaşamımızın getirdiği streslerdir. Orneğin; ozelllikle de aşırı kilolu isek ve zayıf karın ve sırt kaslarımız var ise, ustelik uzun sure oturarak iş yapıyorsak, coğu kez belimizi fazla one verip, sırtımızı da kamburlaştırma eğiliminde oluyoruz. Bu durumda da boynumuz dengeyi sağlamak icin one doğru fazla eğilince boyun kaslarımıza aşırı yuk biniyor ve onları kasıyoruz. Bu durum, ‘tutulmalara’, kas yorulmasına ve ağrılarına yol acıyor. Sonucta, baş ve boyun ağrıları birlikte ortaya cıkabiliyor.
Kimi zaman ise, yuzustu yatıp, cok yuksek bir yastık kullanıyorsak sabahları kasılmış bir boyunla kalkabiliriz. Gunluk sinirlenmeler ve streslerimizin boyunve beraberinde baş ağrısına da yol acmasının ana nedeni sinir sistemizin doğrudan bağlantıda olduğu kasların kasılmasıdır. Bu kasılma, gecici olabileceği gibi, kas yapısında oluşan ve ‘trigger point’, diğer bir deyişle, teknik noktalarının neden olduğu, uzun sureli, ısrarla devam eden, sinir ucları ve kasın birleştiği noktalardaki aşırı uyarımlar sonucu ortaya cıkar. İlginc olarak, bu noktalarda oluşan ağrılar boyun bolgesinin uzakta başka alanlarına yayılıp, ağrı sanki daha geniş bir cevredeymiş izlenimini verebilir.
Eğer doktorunuz fizik muayenesinde bu noktaları saptarsa, kucuk işlemlerle bu tetik notalarının neden olduğu yaygın kas ağsını cozebilir. Bu cozulme, bir yerde kasları uyaran sinir uclarının aşırı aktivitesinin normale donuşturulmesidir.
Boyun ağrılarımızın diğer ve ciddi olan nedeni ise boyun kemik, kıkırdak ve kas yapısının romatizmal bir hastalığıdır. Boyun vertebralarının arasındaki eklemler etkilendiğinde ‘artrit’ denilen durum ortaya cıkar. Genellikle, romatoid artrit ya da artroz adı verilen romatizmal hastalıklarda daha cok ortaya cıkan boyun atrritinde eklem ici kıkırdak, kemik ve cevredeki kaslar etkilenir. Ozellikle, artroz, diğer bir deyişle, osteoartrit, yaşlandıkca ve travma sonrası baş gosterir. Halk arasında, ‘kireclenme’ denilen, tıp dilinde Spondilit olarak adlandırdığımız durum, artroz ilerledikce oluşur. Spondilit’de kıkırdak ve kemik dokusu zedelenirken, daha once sozunu ettiğimiz kanalcıklar etrafında aşırı kemikleşme ortaya cıkar ve kanalcıklar (foramina) icinden gecen cevresel sinirlere baskı yaparak boyun cevresinde ağrılara yol acar. Bu durum ilerlerse, belirli bolgelerimizde duyu ve kuvvet kaybını kadar varabilir.
Rahatsızlığın altta yatan nedenine gore, tedavi cok basit olarak, evde egzersizlerle, kas gevşeticilerle ve ağrı kesiciler gibi yontemlerle yapılabileceği gibi, ileri testler ve gerekirse cerrahi yontemlerle de yapılabilir.
Orneğin, kasın kasılmasının neden olduğu ağrılarda en kolay tedavi yontemi, kasın uzerindeki yuku azaltmak icin uzanıp yastığa başınızı koymak; gerekirse,boyun anatomisine uygun yarı sert bir boyun yastığı kullanmaktır. Eğer cok yuksek bir yastık kullanırsanız, boyunkaslarınız gergin kalır ve cozumleyebilir. Bunun yanı sıra, yumuşak ya da doktorunuzun onerisine gore, yarı sert bir boyunluk da yararlı olabilir. Ayrıca, ağrılı bolgelere yakıcı olmayan su ya da nemli bir havlu uygularsanız, kas gerginliği, yani spazm daha cabuk cozulur. Kimi zaman, ağrı ozellikle, bir noktaya odaklanmışsa buraya doktorunuz kucuk bir enjeksiyon yapabileceği gibi, yalnızca yerel buz uygulaması da onerebilir. Butun bu yontemlerin yanı sıra, bir nemlendirici ile ya da jet tarzındaki ilaclarla ağrılı bolgelere masaj yapılabilir.
Şunu akıldan cıkarmamalı ki, eğer boyun ağrıları ile birlikte boyun cevresine, kollara, parmak uclarına kadar vuran duyu kaybı, uyuşmalar, karıncalanmalar ya da kuvvet kaybı varsa, yapılacak en doğru iş, doktorunuzu gormek ve kendi kendinize mudahelede bulunmamaktadır. Bu durumda, ağrının altta yatan nedeni, omuriliğin boyun kısmından cıkan sinir koklerine bir bası olmasıdır.
Soz edilen belirtiler, ender olarak, kasların aşırı spazmı durumunda sinirlerin ve kan damarlarının kas grupları arasında sıkışması ile de ortaya cıkabilir. Hekimin gorevi, gerekiyorsa radyolojik yontemlerle tanıyı doğru koymak ve tedaviyi ona gore duzenlemektir. Sinir koku basısı, genellikle, disk kayması sonucu, diskin kayarak siniri sıkıştırmasıdır. Boyle olgularda, kaymanın derecesine ve tipine gore, değişik tedavi bicimleri uygulanır. Bu, bir yakalık uygulaması olabileceği gibi, traksiyon, yani, boynun dikkatle ve kadameli olarak ağırlıklar yardımı ile yukarı doğru cekilmesi de yapılabilir. Ve traksiyonun mutlaka hekim gozetiminde yapılması gerekir. Bu yontemlerden yarar gorulmezse cerrahi duşunulebilir.