Aslında dunku modlama konum ile birlikte ekipman incelemelerimi de paylaşacaktım ancak okuyacak moderatore işkence olmasın diye kalan 2 incelemeyi de bugune bıraktım
Bitti Kasa Modlama Herkese iyi gunler. Uzun zamandır aklımda kasamı modlamak vardı ancak urunleri Cin'den almam dolayısıyla gec gelmeleri ve yeterli zaman bulamamamdan dolayı bir turlu yapamamıştım. Bir kac urun haric kalan urunler gelince gecen hafta cumartesi (15.06.2019) kolları sıvayıp kasamı modlamaya...
JBL T500 ve Urbanears Plattan 2 Detaylı İnceleme Herkese iyi gunler. Dunku kasa modlama ve gaming setup ile bugunku Cooler Master Masterkeys Lite L Combo klavye ve fare setinin incelemesinden sonra sırada JBL Tune 500 model kulaklığın incelemesi bulunmakta

Bu incelemeleri her zaman imzamda bulabilirsiniz
Bugun yukarıdaki konuda kullandığım Cooler Master Masterkeys Lite L Combo klavye ve fare setini inceleyeceğim. Klavye ve fare seti cıkalı cok uzun bir zaman oldu hatta sanırsam set hala satışta değil. Zaten klavye ve fare setini yeni almadım alalı 6-7 ay oluyor. (Set ayın 16'sı itibari ile 2 yıllık oldu ben 2. el aldım.) PC Mod konumu acınca resimdeki ekipmanlarımın da incelemesini yapayım dedim.
Tıpkı modlama konusunda olduğu gibi cok resim olduğundan spoiler icerisinde vereceğim. Ancak dunku kadar uzun bir yazı olmadığından ekstralara yer vermiyorum bu sefer (Giriş, konu başlıkları falan...).
Bu setin incelemesini ve fotoğraflarını her yerde bulabilirsiniz zaten. Benim bu incelemeyi yapma amacım ise yapılan incelemelere baktığımda eksik olduklarını goruyorum. Bu eksiği başka birisi başka bir incelemede kapatıyor. Benim amacım ise benim 6 aylık deneyimlerim ile bunları birleştirerek bu set ile ilgili size ne lazımsa soru bırakmayacak şekilde incelemek.
İncelemeye gecmeden once belirtmek isterim ki, fotoğrafları ve incelemelerini her yerde bulabileceğinizi soyledim. Bu nedenle (Ayrıca iyi bir kameram olmadığından dolayı.) fotoğrafları ve teknik detayları internetten aldım. Kaynakları ise aşağıda ekleyeceğim.
1. Kutu :
Kutudan başlayalım. İlk kutuyu elime aldığımda "Wow, bayağı ağırmış." dedim.
Surprizbozan: Kutu
Kaynak : Cooler Master Masterkeys Lite L Combo Review – An Amazing Bundle! - Technology X
Kutunun on ve arka kısımlarında urunun fotoğraflarına ve bazı teknik bilgilerine yer verilmiş.
İcini actığımızda ise guzel bir paketleme karşımıza cıkıyor. Paketlemeyi ben gercekten beğendim acık soyleyeyim. Klavye ve fareyi kaldırdığımızda altından garanti, fatura ve urun kitapcığı yer almakta. Burada fazla soze gerek yok.
Surprizbozan: Paketleme
Kaynak : …And RGB for All: Cooler Master MasterKeys Lite L Combo Review
2. Klavye :
Kutuyu gosterdiğimize gore sırada klavye var.
Surprizbozan: Klavyenin Fotoğrafları
Kaynak : Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Review | bit-tech.net ve Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Review | bit-tech.net
Klavyenin veya farenin teknik detaylardan fazla bahsetmeyeceğimi yukarıda soylemiştim. Elbette butun teknik detaylarının fotoğrafını koyacağım ve acıklanması gerekenleri acıklayacağım. Aklınızda soru kalmasın o konuda. Ancak tek tek yazmayacağım ve resimde olanlardan bahsetmeyeceğim gerek yok. Eksik bir bilgi varsa sorabilirsiniz, cevaplarım.
A) Teknik ozellikler :
Surprizbozan: Teknik Ozellikler
Kaynak : MasterKeys Lite L Combo RGB | Cooler Master
Klavyenin teknik detaylarında gorduğunuz gibi "Keyboard Repeat Rate"ini 8X yapabiliyoruz. Peki nedir bu? FN + F10 tuş kombinasyonları ile klavyenin "Repat Rate"ini 8X'e aldığımızda tuşa basılı tuttuğumuzda daha hızlı yazıyor. Yani demek istediğim :
2 saniye boyunca "a" tuşuna hem 1X hem 8X hızlarında basılı tutacağım ki ne olduğunu anlayasınız. Cunku ben almadan once bir turlu anlamamıştım
1X -> aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa a
8X -> aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaa
Demek istediğimi anladınız şimdi. Ancak bu bazı oyunlarda sıkıntı yaratabiliyor.
Klavyemiz 125 HZ yenileme hızına sahip.
Ek olarak 26 tuşa kadar Anti-Ghosting destekliyor. Ancak belirtmem lazım (Her ne kadar ben yaşamasam da...) bazı arkadaşlar bir kac tuşa basıldığında algılamadığından bahsetmiş. Oyun oynarken Anti-Ghosting olmayan bir tuşla kombinasyon yaptığınızda olabiliyor bazen. Dediğim gibi ben yaşamadım ancak tuş kombinasyonlarını deneyip ona gore yapabilirsiniz. Bu fiyattaki klavyelerde mecburen olacaktır bu, yani sadece bu klavyeye ozel değil. "Full Key Anti-Ghosting" desteklemediği surece bu beklenebilir bir şey.
Ayrıca klavyemizin belli bir seviyede su gecirmezliği bulunuyor.
Ayrıca klavyemizi oyun moduna alabiliyor ya da tamamen kilitleyebiliyoruz. "FN + F11" kombinasyonu klavyeyi tamamen kilitlerken "FN + F12" ise oyun moduna alıyor yani Windows tuşunu kilitliyor. Bu sayede oyun oynarken yanlışlıkla Windows tuşuna eliniz deyip oyunu alta almıyorsunuz.
B) Switch'ler :
Klavyenin en buyuk ozelliği tabiki "Switch"leri.
Cooler Master bu klavyede "Mem-Chanical Switch"ler kullanmış. Peki nedir bu "Switch"lerin olayı?
250 TL gibi bir fiyata mekanik bir klavye bulmak cok zor. Bulduğunuz Rampage, Gamepower, James Donkey gibi markalar mekanik klavyelerinde dandik Cin işi "Outemu" ya da diğer "Switch"leri kullanıyor.*
*Onemli not : İllaki Cin işi diye dandik olmasına gerek yok bu konu hakkında daha fazla bilgi icin Technopat'ın şu videosunun 6:35'ten sonrasına goz atmanızı oneririm.
Ve genellikle bu "Switch"ler 1 sene sonra bozuluyor. Guya 50 milyon tuş omru olması lazım. Ya da bu klavyeler en iyi ihtimalle lehim atıyor.
İşte burada devreye Cooler Master'ın "Mem-Chanical Switch"leri devreye giriyor. Bu tipte zar hÂla korunmakta ancak uzerinde mekanik klavyeleridekine benzer bir yapı bulunmakta.
Surprizbozan: Switch'ler
Acık soyleyeyim, bu işi becermişler. İlk bakışta dandik bir şey gibi gorunuyor olabilir ancak gercekten iyi iş cıkarmışlar. Peki neden?
Yukarıdaki iki resimde gorduğunuz gibi "Mem-Chanical Switch"ler normal "Membrane"ye gore 2 kat daha dayanıklı. (Tabii Cooler Master'ın iddiasına gore.) klavyenin 12M tuş omru bulunmakta ki bu bayağı fazla bir sayı ediyor.
İkinci olarak klavyenin tuş hissiyatı gercekten iyi diyebilirim. Yukarıda bahsettiğimiz Cin işi dandik "Switch"lerin hissiyatından daha iyi mekanik klavye hissiyatı veriyor. Bunu CK108 kullandığımdan biliyorum. Hissiyat olarak gercekten iyi iş cıkarmışlar.
Ucuncu olarak sesleri ne cok gurultulu ne de cok sessiz diyebilirim. İkisinin ortasında bir sesi var.
Switch'lerin şuraya ozel bir iki fotoğrafını bırakmak istiyorum.
Surprizbozan: Switch'lerin Goruntusu ve Nerede Durdukları
Kaynak : Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Review | bit-tech.net ve Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Review | bit-tech.net
Cooler Master Masterkeys Lite L İncelemesi - Technopat Sosyal @akif
Sırada klavyenin ışıkları bulunmakta.
C) RGB ışıklandırma :
Klavyemiz RGB 16.7M renk desteklemekte fakat...
Surprizbozan: Klavyenin Işıkları
Kaynak :

Newegg – Shopping Upgraded Newegg offers customers an awesome experience shopping for computers, hardware, electronics, networking solutions, and more. Upgrade your shopping experience today!

…And RGB for All: Cooler Master MasterKeys Lite L Combo Review The MasterKeys Lite L is Cooler Master's mid-range gaming input device combo offering priced at only $59.99, delivering RGB LED options at an affordable lev

Pahalı klavyelerde gorduğumuz gibi her tuşta ayrı aydınlatma bulunmuyor, bolgesel aydınlatmamız bulunuyor. Bu bir eksi cunku klavyenin renklerini istediğimiz gibi ozelleştiremiyoruz. Bu arada ozelleştirme demişken klavye ve farenin herhangi bir yazılımı bulunmuyor. Bu bir eksi mi tartışılır. Artı olmadığı kesin ancak uygun fiyatlı bir klavyede zaten yazılım beklemek doğru olmaz diye duşunuyorum.
Surprizbozan: Bolgesel Aydınlatma Nedir?
Kaynak : Cooler Master Masterkeys Lite L İncelemesi - Technopat Sosyal @akif
Aydınlatmamız bolgesel dedik, Corsair K55, Apex 150 veya Hyperx Alloy Core RGB'nin aksine Cooler Master Materkeys Lite L'de 6 bolgeli aydınlatma bulunuyor. Bu K55'de 3 bolgeli, Apex 150'de 5 bolgeli ve Hyperx Alloy Core RGB'de de 5 bolgeli aydınlatma olarak değişiyor. Peki bolgenin fazla veya az olması ne demek?
Bolgesel aydınlatmada ne kadar cok bolge olursa efektler o kadar guzel ve her tuşta olan aydınlatmadakine yakın sonuclar verir. Ayrıca daha fazla ozelleştirilebilir bolge anlamına geliyor.
Klavyemizde ışık parlaklığı ayarı bulunmuyor. Aslına bakarsanız ışık seviyesi zaten yeterli, yani ne cok duşuk ne cok yuksek. Tek sıkıntısı sabahları doğrudan guneş ışığı alıyor odam ve o zaman biraz zor gozukuyor diyebilirim. Ancak bana soracak olursanız ışık parlaklığı yeterli. Gene de duşuk fiyatlı bir urunde parlaklık ayarı beklemiyorum zaten ancak olsa iyi olurmuş.
Işık konusunu kapatmadan once bir tablo bırakacağım. Zaten ışık efektleriyle ilgili bir suru video var ancak neredeyse hepsinde yarım bahsedilmiş. Bu tabloda ışık efeklerin "TAMAMI" gosteriliyor.
Surprizbozan: Klavyenin Işık Efektleri
D) Malzeme kalitesi :
Klavyemizin malzeme kalitesi iyi diyebilirim. Metal değil ancak kaliteli bir plastik kullanılmış ve klavyeyi elinize aldığınızda zaten ağırlığından anlıyorsunuz. Bana gore malzeme kalitesi fiyatına gore gayet iyi.
E) Klavyenin eksikleri :
Klavyemizi ovduk, teknik detaylarından falan bahsettiğimize gore gelelim kotu yanlarına. Bilmiyorum siz bunu kotu yan olarak alır mısınız ama ben alıyorum.
Klavye toz ve parmak izi tutuyor. Yani klavyeyi penceresi acık odamda tutuyorum (Surekli acık mecburen.) ve 1 hafta sonra aşırı toz oluyor ustu. Parmak izi de cabası. Silmek gerekiyor surekli. Ve acıkcası bu beni deli ediyor.
Diğer bir kotu yanımız ise medya tuşlarımız ve bilek desteğimiz bulunmuyor. Daha onceki klavyemde bilek desteği bulunmakta idi. Ancak bir sure sonra bu klavyeyi bilek desteksiz kullanmaya alıştım. Acıkcası buna alışamayan ve bilek desteksiz kullanamayan/rahat etmeyen arkadaşlar da var onlara tavsiyem başka klavyelere yonelmek ya da evinizde ufak bir el becerisi ile kendiniz yapmanız.
Klavyemizde medya tuşları bulunmuyor ancak FN kombinasyonları ile kullanabiliyoruz. Orneğin "FN + Page Up" ile sesi yukseltiyor ve "FN + Page Down" ile sesi kısıyor ya da ileri ve geri yapabiliyoruz... Bu kombinasyonlar klavyenin uzerinde yazıyor yani merak etmeyin.
Son eksimiz ise yukarıda bahsettiğim gibi klavye ve farenin yazılımı bulunmuyor.
3) Fare :
Sırada fare incelememiz var. Ancak belirteyim ben internette setin satışını bulamadım. Uretimden kalkmış olabilir. Ama unutmayın fare ayrı "SATILMIYOR". Yani "CM Mastermouse Lite S" ya da "Mastermouse S" falan değil. Setin icinde gelen ozel bir fare.
Acıkcası fareden "Ultra" bir şey beklemeyin. Klavyeyi tek alıp yanına başka bir fare almak (SS Rival 110, Corsair Harpoon veya G102 gibi...) daha mantıklı. Ancak bu demek değildir ki fare iş gormuyor. Yayıncı değilseniz veya iyice profesyonelleşmek icin uğraşmıyorsanız ve benim gibi gunluk eğlenmek icin oyun oynayan biriyseniz fare gayet yeterli diyebilirim. Daha ustunu aramadım şimdiye kadar. Bu Fortnite, PUBG ve CS:GO gibi oyunlar icin de gecerli.
Surprizbozan: Farenin Resimleri
A) Teknik Ozellikler :
Teknik ozellikler tablosunu tekrar bırakıyorum buraya.
Surprizbozan: Fare Teknik Ozellikleri
Ancak bu tabloda gorduğunuz gibi farenin teknik ozellikleri "Eksik". Bu yuzden eksik olan parcaları ben tamamlayacağım.
"High Speed Motion Detection at typical of 60 IPS and acceleration up to 20G." Bunu Avago'nun sitesinde aldım.
Ayrıca faremizin yenileme hızı 1000 HZ.
Faremizin tutuş şeklinen bahsedeyim. Bilmeyenler icin tutuş şekillerinin fotoğrafını bırakayım.
Surprizbozan: Fare Tutuş Şekilleri
Faremizin tutuş şekli hepsinin ortası gibi bir şey diyebiliriz. Acıkcası ben Claw ve Fingertip Grip arasında bir şey kullanıyorum ve ne cok rahat ne de cok rahatsız edici diyebilirim.
Fare ne cok kucuk ne cok buyuk. Elim buyuk sayılır benim ve acıkcası rahatsız edicek kadar kucuk değil bana sorarsanız. Eğer tam elinize nasıl oturacağını merak ediyorsanız olculerini G300S gibi kucuk ve Rival 110 gibi buyuk bir fareyle karşılaştırırsanız net bir sonuc elde edersiniz.
B) RGB ışıklandırma :
Farenin ışıkları 2 bolgeli. Birincisi fare tekerleğinin uzerinde ikincisi ise arkada yere temas eden kısımda. Faremiz RGB ancak sadece 2 modu bulunmakta, statik ve renk değişimi. RGB olmasına rağmen statikte sadece onceden atanmış belli renkleri kullanabiliyorsunuz. Renk değişiminde ise onceden belirlenen renkler arasında değişim yapıyor. Renk değişim hızını ayarlayabiliyorsunuz. Işık cok sonuk de değil cok parlak da değil. Guneş ışığında gorunecek kadar parlak ve bu seviye yeterli bana sorarsanız.
C) Malzeme Kalitesi :
Malzeme kalitesi konusunda ise fare sınıfta kalmaz ancak iyi de değil acıkcası. Oturduğumuz yer aşırı sıcak oluyor (40 derece aşağı yukarı.) ve bu sıcakta doğal olarak her şey terliyor. Bu yuzden terleme konusunda cok yorum yapmayacağım. Kışın terleme sorunu olmuyor elbette. Ancak tıpkı klavyedeki gibi toz tutma konusunda kotu diyebilirim. Gene de klavye toz tutmuyor. Ancak şaşırtıcı kısım fare oyle fazla parmak izi de tutmuyor. Yani bu bir artı. Ancak klavyenin toz ve parmak izini cok tutması ve farenin de tozu cok tutması bana kalırsa bu klavye ve farenin en buyuk eksiği.
Farenin cok detaylı testlerine ulaşmak istiyorsanız şu siteyi ziyaret etmenizi oneririm. Fare kısmına bakabilirsiniz. Bunun fotoğrafını koymak doğru olmaz diye siteyi koymayı tercih ettim :

Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Review: A worthy upgrade for the budget gamer Read the in depth Review of Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB Gaming. Know detailed info about Cooler Master MasterKeys Lite L Combo RGB configuration, design and performance quality along with pros & cons, Digit rating, verdict based on user opinions/feedback.
4) Sonuc, klavye alınır mı?
Oncelikle sadece klavyeden bahsedeceğim ve neden once sadece klavyeden bahsettiğimin nedenini aşağıya yazacağım. Klavye kesinlikle alınır. "Switch"leri olsun, ışıklandırması olsun kalvye gayet guzel ve fiyatı da yeterince uygun. Elbette kendisine gore eksileri var. Bu eksileri goz onunde bulundurup eğer beğenmezseniz Corsair K55, SS Apex 150 veya Hyperx Alloy Core RGB'ye yonelebilirsiniz.
5) Sonuc, set alınır mı?
Set ise alınmaz cunku satılmıyor